2012.07.10.@ 11.07

10 perc kavarás: Fokhagymás-citromos ceruzabab

A kedvesem révén van egy olasz „sógornőm”, Alessandra, akit időről időre meglátogatunk: egy kis faluban lakik, alig fél órára Tel Avivtól. Ám amikor átlépjük a kertje küszöbét, azonnal Itáliában találjuk magunkat. Hogy a spagettije és a limoncelloja is „perfetto”, azt mondanom sem kell, ám az igazi mágia az, amit a zöldségekkel művel.

Boldozsár
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

10 perc kavarás: Fokhagymás-citromos ceruzabab

Én imádom az indiai, kínai és mexikói konyhát, és élek-halok a csípős-currys-fűszeres ételekért, de nagyon nagyra tudok értékelni egy szimplán, őszintén és tökéletesen elkészített zöldséget is. Alessandra pedig – legyen szó gombáról, spenótról, vagy épp zöldbabról -, mindig képes lenyűgözni. Sokan, sokszor írtatok már nekem, hogy nem tudjátok, milyen körettel tálaljatok egy fogást, sőt olyan mail is akadt, amiben arról faggattatok, milyen – kevésbé szénhidrátdús – finomsággal lehetne kiváltani a rizs, krumpli, vagy tészta köretet. Ez a hagyományos olasz recept köretként egyenesen káprázatos, de előételként, vagy egy késő esti, bűntudat-mentes vacsiként is szuperül működik.

Hozzávalók (4 személyre)

Fél kiló friss ceruzabab – használd ki, hogy épp szezonja van, és nem kell mirelitet venned

3 kövér gerezd fokhagyma

½ citrom leve

5 dkg vaj, vagy vaj jellegű margarin – válassz olyat, aminek alacsony a transz-zsír tartalma

Só és bors – a nagyszemű tengeri só és a durvára őrölt bors az igazán autentikus választás

10 dkg fenyőmag – ha nem kapsz, szeletelt, vagy durvára tört mandulát is használhatsz, mert én már csak ilyen engedékeny vagyok

Legyen kéznél

Sötőpapír

Egy láboska

Egy éles kés és egy vágódeszka

Egy nagyobbacska serpenyő, vagy teflon lábos

Andiamo!

1.  Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A láboskádat töltsd fel kétharmadig vízzel, dobj bele egy kiskanál sót, majd tedd fel a tűzre forrni. Amíg méltóztatik eljutni a bugyborékolásig, éles késsel nyesd le a megmosott zöldbabok hegyes végeit. Ha nagyon hosszúak, vágd őket félbe, hogy könnyebb legyen bánni velük. (Ezt az utóbbi mondatot soha ne idézd fel a hálószobában.)

2.   Ha forr a víz, zuttyantsd a zöldbabot a habokba, és hagyd őket pezsgőfürdőzni 13 percen át. Ez éppen elég idő, hogy könnyebbé tedd magadnak a következő lépéseket. Először hámozd meg a fokhagyma gerezdeket, és aprítsd őket finomra, majd ha ezzel megvagy, és a sütő már forró, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, szórd rá a fenyőmagot, és told be a sütőbe 5 percre – épp csak annyi időre, hogy kicsit megkapja a nap.

3.   Tedd a teflonedényt a tűzre, és olvaszd fel a vajat/margarint, majd szórd bele a fokhagymadarabkákat, és ha már ellenállhatatlanul illatozik, add hozzá a roppanósra főtt zöldbabot is.

4.   Erős lángon kavargasd óvatosan – nehogy összetörjenek, vagy túl puhánnyá váljanak a babocskáid. Sózd, borsozd, és nagyjából 3 perc után facsard rá a citrom levét, majd mikor ismét sűrüsödni kezd a szósz, húzd le a tűzről, nehogy elpárologjon.

5.   Pakold egy dögös kis tálba, csurgasd rá a serpenyő alján ragadt utolsó csepp fokhagymás-citromos vajat is, és közvetlen tálalás előtt hintsd meg a pirított magvakkal… nem maradt más hátra, mint hogy igazi olasz donna módjára „Buon Appetito”-t kívánj… És gondolatban megköszönd Alessandra sógornőmnek ezt az „eccelente” (azaz kiváló) fogást.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend