2012.07.24.@ 14.07

10 perc kavarás: sajtkrémes répatorta

Emlékszem, mikor kicsi voltam, meggyőződésem volt, hogy a répatorta olyasmi, mint az üveghegy, vagy a négyszögletű kerek erdő: csak a mesékben létezik.

Steiner Kristóf
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

10 perc kavarás: sajtkrémes répatorta

Aztán egy napon egy gimis kirándulásra az osztályfőnököm, Donáth tanárnő hozott egy nagy tepsi sütit, és mikor a kíváncsi tekintetek kereszttüzében kibontotta azt, bejelentette: répatortát hozott nekünk… Nem tudom leírni az osztály kollektív csalódottságát – kilencvenesévekben még mindig erősen tartotta magát az az elképzelés, hogy ha egyszer süti, akkor Dobos torta meg Rigó Jancsi. Ha jól emlékszem, még esélyt sem adtam a számomra oly gyanús fogásnak – elvégre nem vagyok én nyúl, abból a hülye viccből. Aztán ahogy teltek-múltak az évek, és egyre gyakrabban utazgattam, hamar felfedeztem, hogy a répatorta nem egy zöldségízű izé, hanem történetesen a világ egyik legfinomabb desszertje. És mivel tele van vitaminnal, fehérjével, és rostokkal, baromi egészséges immunrendszererősítő is – reggelire egy szelet lazán felér egy tál müzlivel! És olyan jól illik hozzá a szójatejes latte…

Hozzávalók:
– 2 csésze liszt (ha cifrázni akarod: egy csésze teljeskiőrlésű, egy csésze sima)
– 1 csésze cukor (mondanom sem kell, hogy nádcukor rules)
– 1 csipet só
– 1 tasak sütőpor
– egy-egy csipet őrölt fahéj, gyömbér, szerencsendió és szegfűszeg
– 2 nagyobb répa lereszelve
– 1 marék mazsola vagy anti-mazsisoknak aszalt áfonya
– 1 marék dió durvára darálva, vagy törve
– fél csésze étolaj
– 1 kávéskanál vanília esszencia
– 1 csésze narancslé (de nem visz el a répatortarendőrség, ha vizet használsz!)
– 1/2 citrom vagy egy narancs lereszelt héja

A mázhoz:
-egy doboz natúr tofu vagy sajtkrém
-1/2 citrom leve
– néhány kanál porcukor, vagy folyékony édesítőszer

Legyen kéznél:
– egy kisebb és egy nagyobb keverőtál
– egy közepes törtaforma
– sütőpapír

Ilyen csinos lesz a végeredmény, ha Kristóf lépéseit követed!

Essünk neki!

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

2. A száraz alapanyagokat – liszt, sütőpor, cukor, fűszerek, dió – keverd össze a nagy tálban, a kisebbe pedig loccsantsd bele a narancslét, olajat és vanília esszenciát.

3. A folyadékot öntsd a lisztes kutyulékba, és finoman kevergetve add hozzá a sárgarépát és a reszelt narancshéjat. Fakanállal emelgetve, óvatosan keverd sűrű masszává – ha kell, apránként adagolj hozzá vizet, vagy narancslét, egészen addig, míg krumplipürészerű állaga nem lesz.

3. Öntsd a masszát egy sütőpapírral bélelt formába, és zutty a sütőbe! Süsd 40 percig, de 30 perc után már ellenőrizd, hogy nem pirul -e nagyon a teteje. Ha igen, takard le alufóliával. Vigyázz, ne tarts hosszan nyitva a sütőt, mert kihűl.

4. Ha lejárt az idő, szedd ki a tortácskádat a formából a papír kilógó fülénél fogva, és tedd rácsra hűlni. Mikor már nem éget, borítsd a tenyeredbe, és a másik kezeddel húzd le az aljáról a papírt, és tedd egy tortatálra, vagy nagy tányérra.

5. A répatortát rendszerint mascarponekrémmel szokás megkoronázni: ha vegán vagy, krémsajtot bioboltban vásárolhatsz, de tofukrém is tökéletes. Egy kis doboz (kábé egy csésze) sajtkrémhez adj két-három kávéskanál porcukrot, vagy néhány csepp folyékony édesítőszert, és facsard bele egy fél citrom levét. A legszimplább, de szintén tetszetős megoldás, ha három evőkanál porcukorba cseppentesz pár csepp citromlevet, és egy kiskanál vizet, majd ezt összekevered – de vigyázz, ne legyen nagyon folyós. Tudom, tudom nehéz kivárni, de csak akkor kanalazd a tortára, mikor kihűlt, különben leolvad róla. A peremét díszítheted dióval, narancshéjjal, aszalt gyümölccsel, vagy ha van türelmed, és nem voltál olyan béna a technika órán, mint én, picike, répaformára gyúrt marcipánfalatkákkal!

Kristóf, a Cosmo és a csodálatos répatorta – ez akár egy új fantasy-film címe is lehetne

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend