2012.07.31.@ 15.07

10 perc kavarás: Balzsamos fügesaláta friss mentával

Nyár van nyár, és a röpke lepke mellett mi is szeretnénk virágról virágra szállni, de mivel azt nem illik, inkább zöldségről gyümölcsre szállunk.

Boldozsár
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

10 perc kavarás: Balzsamos fügesaláta friss mentával

Amikor pár napja a Bezalel Művészeti Akadémia végzős divattervezőinek kiállítására utaztam három tucat újságíróval, a “kiránduló buszon” megakadt egy szemem egy srácon. Valahogy olyan pozitív kisugárzása volt. A divatbemutató során egymás mellé sodródtunk és kiderült: azon kívül, hogy egy magazin főszerkesztője, menő éttermeket tervez meg, tetőtől talpig. Ezt azt jelenti, hogy az enteriőrtől az étlapon át a vacsi közben szóló zenéig mindent ő álmodik meg, ám ami még ennél is izgalmasabb volt számomra: főz is. Ekkor pedig már értettem, miért is éreztem ezt az “instant” vonzalmat. Következő szerdán este Dror – mert hogy ez a neve az új kulinárisan érzékeny barátomnak – és én már úgy főzőcskéztünk együtt, mintha világ életünkben közös főzőshow-nk let volna. Miközben figyeltem, ahogy szakértő kezei elképesztő iramban és precizitással dolgoznak, egy-két kreatív receptet is kunyeráltam tőle. Íme a világ legdögösebb salátája, valami puccos étterem étlapjáról, egyenesen a te konyhádba.

Hozzávalók:
– fél kiló friss füge
– egy csokor friss menta
– egy ujjbegynyi friss gyömbér
– egy lime
– balzsamecet
– méz, vagy agave szirup
– két marék friss, zsenge spenótlevél – a bébispenót a legjobb
– só és frissen őrölt feketebors

Vajon, ezek nem húsevő űrlények, vagy félbevágott fügék?

Legyen kéznél:

– vágódeszka
– sajtreszelő
– egy csinos salátás tál

A gyönyörűséges alien-embriók spenótágyon alszanak

Rakjuk össze!

1. Alaposan moss meg mindent – na jó, a balzsamecetet nem kell.

2. Vágd negyedekre a fügét, és szórd őket a tálacskádba.

3. A mentáról tépkedd le a leveleket, nyesd őket apróra, és küldd őket a gyümölcsök után.

4. A spenótleveleket – ha nagyok – tépkedd cafatkákra, ha kicsik egyszerűen csak szórd a küblidbe.

5. Kapd magadhoz a reszelőt, és kapargászd rá a salira az egyik lime héjának felét, majd a friss gyömbért.

6. Egy csészébe önts úgy egy kis-felesnyi balzsamecetet, locsold bele a szirupot, és az ujjaiddal kiszűrve a magokat facsard bele a lime levét is. Kutyuld össze az öntetet, és zúdítsd a salátádra!

7. Most jöhet egy csipet só, és némi feketebors. A kezeiddel finoman emelgetve oszlasd el szépen az összetevőket. Azért nem javaslom, hogy kanállal keverd össze, mert a füge épp olyan törékeny, mint Hamupipőke üvegcipellője, vagy a Vengaboys karriere.

Elkészültél! Ugye milyen szexi? Próbáld ki a tibeti momo mellé, vagy fogyaszd magában könnyű vacsoraként. Ha nem kapsz fügét, próbáld ki eperrel, vagy őszibarackkal – mindkettővel isteni. És mivel mindig nagyon hálásak vagytok, amikor egy sokak álltal megvetett összetevőre alternatívát kínálok, most a spenót-gyűlölőkre is gondolok: használhattok ruccolát, vagy endívia salátát is.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend