2012.08.21.@ 15.08

10 perc kavarás: A csokoholista brownie

A brownie azért tökéletes kezdés az újonc konyhatündéreknek, mert – szemben a flancos tortákkal és szofisztikált croissant-okkal – nem kell csinosnak lennie. Épp ellenkezőleg: minél dekadensebben omladozik, minél csábítóbban peregnek le a csokimorzsák a tálca szélén, annál biztosabb, hogy holnap ilyenkorra egy falat sem marad a desszertből.

Boldozsár
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

10 perc kavarás: A csokoholista brownie

Tipikusan az az édesség, ami éppolyan rövid idő alatt fogy el, mint amilyen hamar elkészíted. Mivel meggyőződésem, hogy a mérlegek – a fürdőszobában és a konyhában egyaránt – a Sátán cimborái, ezért én a lakás “összes termeiből” száműztem őket. Ahogy a kedvenc farmerom tökéletesen elegendő ahhoz, hogy megállapítsam, nem vittem-e túlzásba a csokoládémámort, egy egyszerű csésze is éppen elég segítség a méricskéléshez. Nagyjából két és fél decis bögrével számoljunk, de persze ez sem szentírás.

HOZZÁVALÓK

– 2 csésze finomliszt és ½ csésze teljes kiőrlésű liszt (így ráfoghatjuk, hogy fitnesz süti)

– 1 tasak sütőpor

– 1 csipet szódabikarbóna

– 1 csipet só

– 1 rúd vanília (vagy egy löttyintésnyi aroma, ne legyünk túl sznobok – viszont akkor a nedves hozzávalókhoz adjuk majd)

– fél csésze valódi holland kakaópor (ehhez viszont ragaszkodom)

– egy csésze durvára tört dió vagy pekándió

– másfél tábla fekete csokoládé

– 100 gramm margarin vagy 1 dl semleges ízű olaj (legjobb a dióolaj)

– 1 dl erős eszpresszó

– szénsavas ásványvíz, vagy szóda

– édesítőként pár csepp stevia / pár kanál datolyaméz, vagy méz / egy csésze nádcukor

 

A MÁZHOZ

– 3 evőkanál nádcukor

– 3 evőkanál durvára tört dió

– 1 evőkanál margarin

– 1 evőkanál datolyaméz, vagy méz

– 50 gramm fekete csokoládé

Nyam-nyam! Ízlés szerint fehér borral és vöröshagymával is fogyasztható! :)

ESSÜNK NEKI!

1. A liszteket, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát alaposan összekeverem, és belekapargászom a vaníliarúd illatos tartalmát. Hozzászitálom a kakaóport, beleszórom a diót, és egy konyhai ollóval belevagdosom az edénybe a csokoládé felét – nem kell, hogy egyformák legyenek, a mázlistáknak nagyobb falatka olvadó gyönyör jut majd. Ismét összekeverem a száraz összetevőket.

2. Egy másik edényben összekeverem az olvasztott margarint vagy olajat, a presszókávét – nyugodtan készíthetjük instant porból is -, és ha folyékony édesítőt használok, az is ide kerül. Ha csak cukor van otthon, a kristályokat előtte meglazítom egy csésze szódavízben. A stevia egy egyelőre csak bioboltokban kapható, természetes édesítőszer, amely százszor (!!!) édesebb, mint a cukor, így néhány csepp is elég belőle. Nincs keserű utóíze, hiszen nem egy gyanús kemikália, hanem egy növény párlata, és ráadásul nem is hizlal – meggyőződésem, hogy néhány éven belül rendesen felforgatja majd az édességipart.

3. Addig is, a nedves összetevőket összekutyulom, beleöntöm a lisztes keverékbe, és fakanállal emelgetni kezdem, hogy mindenhová eljusson a folyadék. Most kezdődik a kedvenc részem! A fakanállal folyamatosan emelgetve a tésztát, óvatosan felöntöm szénsavas vízzel, egészen addig, míg olyan állaga nem lesz, mint egy csokoládéhabnak vagy pudingnak.

4. Ekkor sütőpapírral kibélelek egy nagyjából 20X30-as méretű sütőtálat, és belekanalazom a mousse-ra emlékeztető tésztát. 180 fokon, a középső rácson 20 perc kell neki, de ennél tovább sütni szigorúan tilos, mert kiszárad.

5. Elegáns mozdulattal kiemelem a papír fülénél fogva, és rácsra helyezem, majd sebtiben nekiállok a máznak. Felolvasztom a cukrot, és mikor már kezd megbarnulni, beleszórom a diót, majd mindet meghempergetem a karamellben. Rákanalazom a margarint – ez összerántja a karamelldarabkákat, ilyenkor kelnek életre azok a ropogós kis mini meteorok, amelyekre olyan jó lesz ráharapni. Ha már kicsit megnyugodott a sercegő margarin, kockákban hozzáadom a maradék háromnegyed tábla csokit, majd a mézet, és ha megolvadtak, voilá, kész is.

Én még langyosan kör alakú tálcára pakolom a brownie-t, 12 kockára vágom fel, és háromszintes piramist építek belőle, majd minden darabot meglocsolok a kissé már kihűlt karamellás-diós csokoládéfolyammal. Hadd csepegjen-csorogjon a sütik oldalán, nem az osztrák Sacher cukrászat mérnöki pontossággal szerkesztett egyen-tortáját készítjük, hanem egy bohém brownie-t! Az újkori Bábel-toronyba kóstolva vészesen közel kerülünk a mennyországhoz, de a bibliai történet tanulsága szerencsére nem veszélyeztet minket: ha van olyan szó, amelyet a világ minden pontján, minden nyelven megértünk, az nem más, mint a csokoládé!

Cosmo-tipp: Szülinapokra és egyéb “sátoros ünnepekre” ugyanezt a tésztát tortaformában sütöm meg. Mikor nagyjából kihűlt, két egyenlő lapra vágom éles késsel vagy damillal. A rétegek közé, illetve a torta tetejére vegán sajtkrémből, datolyamézből és egy egész tábla csokoládéból összeolvasztott krémet készítek, és attól függően, hogy kicsinek vagy nagynak készül, elegáns csokiszirmokkal vagy színes cukorkákkal díszítem.

Kristóf le sem tudja venni a szemét a nyálcsorgató remekműről

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend