2012.09.04.@ 11.09

10 perc kavarás: Mandulás trüffel

A trüffel az valami varázslatos cucc! Egyrészt azért, mert bármiféle sütikészítési előtanulmány nélkül is tető alá hozható különösebb erőfeszítés nélkül. Másrészt azért, mert ez a világ legjobb ajándéka!

Boldozsár
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

10 perc kavarás: Mandulás trüffel

De legfőképpen mégiscsak azért, mert a mélyhűtőben rejtegetve mindig előkaphatod magányos estéiden, az „Egyszer volt hol nem volt” legújabb epizódja mellé, vagy egy romantikus vacsi után, amikor csak úgy lazán odaveted a pasinak: „Megnézem, nincs –e valami kis szimpla édesség a konyhában.” És – igen, ezt még mindig lehet fokozni – legeslegfőképpen azért, mert a készítése közben garantáltan valóra válik egy gyermekkori álmod… de nem lövöm le előre a poént!

Hozzávalók (12 darabhoz)
Egy tábla étcsokoládé, magas kakaótartalommal
3 evőkanál porcukor
1 kávéskanál vanília esszencia, vagy aroma
1 marék mandula, vagy mogyoró finomra, de azért nem porrá aprítva
¼ csésze (vagy egy felespohár) szójatej, rizstej, vagy mandulatej
2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Mi ez: kambodzsai konnektor vagy Kristóf trüffelei felülnézetből?

Legyen kéznél:
Egy kis láboska
Egy daráló (de ha nincs, megoldjuk máshogy, nyugi)
Két kis csésze
Egy darabka sütőpapír
Egy fedeles műanyagdobozka

Nyam-nyam, habos kapucsínóval csak még finomabb!

 

RaaaaajTa!
1 – Őröld meg a mandulát, vagy ha nincs darálód/aprítód, tedd egy nejlonzacskóba, azt tekerd körbe egy konyharuhával, és bármilyen nehéz, a kezed ügyébe akadó tárggyal kezdd el püfölni – ez lehet egy bögre, egy dunsztosüveg, vagy egy sodrófa, ha olyan jól felszerelt konyhád van, hogy birtokában vagy efféle kincsnek. Mikor már érzed, hogy morzsolódik, válts technikát és hengergesd a konyharuhán az alkalmi sodrófádat, amíg a mandula egészen szét nem porlad.

2 – A csokit törd kockákra és szórd a láboskádba, majd kis lángon, állandóan kevergetve olvaszd meg – ha kezdene odaégni, ugorj a következő lépésre, és…

3 – …add hozzá a tejet. Kevergesd addig, míg fényes, homogén masszát nem kapsz. Löttyintsd bele a vaníliaesszenciát.
Húzd le a tűzről, és add hozzá az őrölt mandulát, egy evőkanál porcukrot, majd alapos kevergetés után tapaszd úgy a kis lábos falára és aljára, hogy mindenütt a lehető legvékonyabban álljon rajta a massza – úgy kell kinéznie, mintha szinte nem is lenne benne semmi, csak egy kis ujjal kikaparnivaló, titokban elfogyasztandó maradék.

4 – Állj ellen a kísértésnek, és még ne edd meg. Ehelyett told be a mélyhűtőbe fél órácskára. Addig vidd le a kutyit sétálni, locsold meg a virágokat, vagy fejtsd meg a „Melyik Disney-herceg illene hozzád?” tesztet a Cosmóban.

5 – A kakaóport és a maradék porcukrot szórd egy-egy kis csészébe, szedd ki a trüffelt a mélyhűtőből, és egy kanállal vakargászd le a láboshoz ragadt, megkeményedett, gazdag csoki krémet, majd a kezzeiddel formázz belőlük nagyobbacska szőlőszem méretű golyókat. Végül egyenként forgasd meg őket a kakaóporban, vagy porcukorban.

6 – Helyezd őket egy sütőpapírral kibélelt fedeles műanyagdobozkába, és tedd vissza őket a mélyhűtőbe még tíz percre. Most jön a beígért gyerekkori álom megvalósulása… készen állsz?

7 – Nézz csak rá a kezedre… látod, ahogy a csodálatos csokolákrém az ujjad hegyétől a sorsvonaladon át a csuklódig az egész kezedet beborítja? Nagy kár volna érte, ha csak úgy lemosnánk, nem igaz? Diszkréten volnulj fére, és add át magad az élvezetnek, amelyre anyukád, vagy a nagymamád konyhájában sosem lett volna módod. Hmmmm!

8 – A trüffelek a mélyhűtőben laknak, csak akkor szedd ki őket, amikor fogyasztani szeretnél belőlük. Vigyázz, csalókák: picinek tűnnek, de inkább lassan, élvezettel szopogatva majszold, mint gyorsan, egy mozdulattal bekapva őket. Így a második (na jó, a harmadik) után érzed majd: egy estére ennyi elég is lesz… és milyen jó lesz tudni, holnap, a hosszú munkanap után hazatérve, hogy ott kuksolnak a frigóban.

Cosmo tipp: A trüffelt kipróbálhatod fele tej, fele presszókávé mixszel is, és ha már szeptemberben karácsonyi hangulatod van, megbolondíthatod egy kis fahéjjal is.

Egy pici golyóban az egész világ!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend