2012.10.24.@ 15.10

10 perc kavarás: Angol Pásztor Pite

Egy igazi brit nemzeti csoda titkos receptjét árulom most el, aminek akkor lettem rajongója, mikor Londonban éltem, és egy gyönyörű napon rátaláltam erre a kis csodára egy kis vega étkezdében.

Boldozsár
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

10 perc kavarás: Angol Pásztor Pite

Tegnap este vacsi közben a kedvesem egy borítékot csúsztatott a tányérom mellé, amin ez állt „desszert előtt felbontandó”. Mondanom sem kell, hogy nem bírtam ki addig, és azonnal feltéptem, amit pedig „odabenn” találtam, azonnali visongásra késztetett: karácsonyi-szilveszter kiruccanás az én hőn szeretett Londonomba. És bár vélhetően minden normális emberi lény a feldíszített Oxford Streetet, vagy az ünnepi fényben úszó színházakat vizualizálta volna, az én sikkantásom egy meglehetősen hétköznapi élménynek szólt: a Sheperd’s Pie-nak, azaz az angol Pásztor Pitének.

Mikor Londonban laktunk, időről időre ellátogattunk egy kis vega étkezdébe, amely a város keleti részén, Hackney-ben várja az éhes szájakat. Imádtam, hogy nincsenek fix árak, mindenki becsülete szerint fizet, amennyit jónak lát, oda voltam a kis lelkes csapatért, akik pusztán kedvtelésből végezték a munkájukat, és majd’ megőrültem ezért a bizonyos kajáért, amelyben minden benne volt, amit szeretünk a „home made” fogásokban. A jó hír, hogy mostantól nem kell repülőre, (majd a 38-as buszra) szállnod ahhoz, hogy te is részese legyél ennek a brit nemzeti csodának: a receptem alapján fél óra alatt összedobhatod, és mire megterítesz, már kaphatod is ki a sütőből a saját Pásztor Pitédet.

Hozzávalók (4-6 személyre)

2 nagy szem krumpli, kockákra vágva

½ csésze tejszín, vagy növényi tejszín

6 gerezd apróra vágott fokhagyma

1 nagy fej hagyma, felaprítva

1 zellerszár, felaprítva

1 padlizsán meghámozva, kockacukor-méretű darabkákra vágva

3-4 nagyobb szem a kedvenc gombádból – szintén kockázva

1 nagyobbacska kaliforniai paprika, csíkokra vágva

1 csésze zöldborsó – friss, fagyasztott, vagy konzerv

Zöldfűszerek kedved szerint: bazsalikom, kakukkfű, oregánó, petrezselyem, mind finomra aprítva

5 evőkanál zsemlemorzsa

1 evőkanál ecet

1 evőkanál pirospaprika

Olívaolaj

Só és feketebors

Let’s do this!

1. Melegítsd elő a sőtőt 180 fokra, és aprítsd fel a zöldségeket.

2. Egy lábosban forralj vizet egy kis sóval, majd főzd a krumplit, míg meg nem puhul. Ekkor szűrd le, tedd vissza a lábosba, add hozzá a tejszínt, egy kis borsot, a fokhagyma felét összezúzva, és egy-két evőkanálnyi zöldfűszert – amelyiket kedved tartja. Villával, vagy botmixerrel keverd simára, majd tedd félre.

3. Egy seprenyőben forrósíts fel három-négy evőkanál olívalajat, majd add hozzá a hagymát, a fokhagymát és a paprikát és a gombát. Öt perc folyamatos kevergetés után érezni fogod, hogy már kezdi betölteni a konyhát a csodás illat. Ekkor add hozzá a zellert és padlizsánt, és a zöldfűszerek maradékát. Sózd, borsozd, kavard meg alaposan, majd közepes lángon, lefedve főzd úgy negyed órán át, időnként kicsit megkevergetve.

4. Amikor a padlizsán teljesen megpuhult, ideje a zöldségek után küldeni a borsócskákat, a zsemlemorzsát, és az ecetet. Három perc kavargászás után le is húzhatod a tűzről.

5. A zöldségeket kanalazd át egy közepes jénaiba, vagy más sütőtálba úgy, majd miután szépen elegyengedted egy villával, mintha csak az őszi leveleket gereblyéznézd, pakold meg őket a krumplipürével, végül alaposan hintsd meg pirospaprikával.

6. Csúsztasd a pitét a forró sütőbe, majd fél óra után – mikor a teteje már szépen megpirult, a tál pereme pedig bugyborékol, mint a pezsgőfürdő, kapd ki, és már tálalhatod is. Tejföllel, tormával, de akár simán csak saját szaftjával is csodálatosan finom, és baromi laktató fogás. „Enjoy your meal, love!”

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend