2012.11.13.@ 11.11

10 perc kavarás: Friss, ropogós bagett

A kenyérsütést sokan legalább olyan ördöngösségnek képzelik el, mint mondjuk patrónus bűbájt alkalmazni, magas sarkúban megmászni a Csomolungmát, vagy meghagyni holnapra a kedvenc tortánk felét. De Steiner Kristóf tud egy szuperegyszerű receptet!

Boldozsár
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

10 perc kavarás: Friss, ropogós bagett

Amikor ínycsiklandozó fotókat pakolok fel a Facebookra frissen sült kenyérkékről, gyakran kérdezik tőlem a hozzászólásokban: „Mennyi ideig hagytad kelni a tésztát?”, vagy „Milyen kenyérsütő géped van?” Ilyenkor mindig elmondom, hogy nincs nekem ahhoz türelmem, hogy keltegessem a tésztámat, a kenyérsütő gép pedig majdnem olyan felesleges találmány, mint a zoknicsipesz. Most megosztom veled a szuper-szimpla kenyér alapreceptemet, amit aztán kedvedre variálhatsz. Én most bagettet csinálok belőle, de a kreatív fantáziádra van bízva, hogy mihez kezdesz a tésztával. Lady Gaga például valószínűleg a fejére kenné.

Hozzávalók:

3 csésze (7.5 dl) liszt – én vegyesen használok teljeskiőrlésű rozs-, és fehér lisztet

1 csipet só

1 csipet cukor

1 zacskó instant élesztő

1 csipetnyi szódabikarbóna

Néhány csepp ecet (én almaecetet használok)

Langyos víz

1 csésze kedvedrevaló ínyencség: tört dió, apróra vágott szárított paradicsom, vagy olivabogyó, sült hagyma – bármi, amihez kedved szottyan.

Süssünk kenyeret!

1. Öntsd egy keverőtálba az összes hozzávalót az élesztőt és az ecetet kivéve, és alaposan kufircold össze őket.

2. Szórd az élesztőt a lisztkupac közepére, csepegtesd rá az ecetet, és egy fél csészényi langyos vizet csorgatva rá kevergesd az ujjaddal, mintha csikandoznád a kenyeredet.

3. Lassan kezdd el összedolgozni a tésztát, és adj hozzá annyi vizet, amennyit éppen hogy felvesz. Nem szabad folyósna lennie, onnantól kezdve, hogy apró morzsákká áll össze, nagyon kevés választja el a tökéletes állagtól, ezért tényleg bánj csínyján a vízzel.

4. Amikor összeállt, gyurmázd és nyomkodd, püföld és masszírozd 2-3 percen át, míg bele nem fájdul a kezed. Ekkor takard le az edényt egy nedves konyharuhával, tedd fel a kedvenc számodat, és táncikálva rakj rendet a konyhában – összesen ennyi időre van szüksége a tésztádnak. Jó, mi?

5. Szórj egy kis lisztet a konyhapultra, tedd rá a tésztát, lisztezd be a tetejét, és egy sodrófával, vagy egy borosüveggel lapítsd ovális formára, pizza vékonyságúra. Ha ragadni kezdene, szórj rá még egy kis lisztet.

6. Most fogd meg a két csücskét, és mindkét oldalról kezdd el felpödörni egészen addig, míg középen találkoznak a hengerek – itt vágd ketté a tésztát. A két kis „hurka” csücskeit csípd össze az ujjaiddal, és tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és vagdosd be a tetejüket másfél-két centinként, majd szórd meg őket egy kis liszttel, hogy csinik legyenek, és ismét takard le a konyharuhával.

A pucér és hamvas kis bagettek, mielőtt Kristóf irulva-pirulva betakarta volna őket konyharuhával

7. Melegítsd elő a sütőt 210 fokra – ezt rendszerint a recept elején szoktam javasolni, de most kihasználjuk ezt a néhány percet arra, hogy pihenjen kicsit a tészta sütés előtt. Ha a sütő már forró, bedobhatod a bagetteket, és süsd őket úgy 33 percen át.

8. Nem nehéz megállapítani, hogy készen vannak-e: a tetejüknek kissé barnulniuk kell, és ha az aljukat megpöckölöd, kongó hangot kell, hogy adjanak. Szeletelés előtt hagyd kihűlni őket. Na tessék, túl is vagy rajta: megsütötted életed első kenyerét! És most indulhatsz magas sarkúban megmászni a Csomolungmát.

Friss és ropogós, pont mint a párizsi pékségekben

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend