2012.12.18.@ 12.12

10 perc kavarás: 2012 Telének Hivatalos Lencselevese

Nyakunkon a karácsony, és bár a karácsonyi gyümölcstortát már megsütöttük együtt, az ünnepi vacsi többi részéről még nem gondoskodtunk. Úgyhogy most jöjjön egy igazi, szív, lélek, és pocakmelengető fogás – előételnek -, ami feltölt energiával, és belülről fűt majd, amikor a nagy hidegben átmentek az unokatesódékhoz egy koccintásra.

Boldozsár
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

10 perc kavarás: 2012 Telének Hivatalos Lencselevese

Mitől lesz egy étel karácsonyi? Kell bele valami, ami az otthonra, a gyerekkorra emlékeztet – ez pedig a lencse, hiszen ez tipikusan olyan étel, ami mindenkit visszarepít az időben. Másodszor: kell valami ünnepélyesség, ami különlegessé és egzotikussá teszi – ez a narancshéj, a szerecsendió és a gyömbér. Harmadszor kell bele sok-sok olyan melengető finomság, ami a telet juttatja eszünkbe: a gyökeresek, mint a répa, fehérrépa, krumpli éppen ilyenek. És végül de nem utolsó sorban kell hozzá valami, ami megédesíti: ez az alma, a gesztenye, és egy csepp datolyaméz. Szuper lesz a karácsonyi vacsora előételeként, kis csészében, de akár újév első napján is megfőzheted gazdagság-bebiztosítás és másnaposságűzés alapon – ez esetben jöhet a szép nagy levesestányér.

Hozzávalók:

3 csésze lencse

2 szál fehérrépa, megtisztítva, felaprítva

1 szál sárgarépa, megtisztítva, felaprítva

1 nagy szem alma felaprítva

1 fel hagyma meghámozva, felaprítva

2 szem krumpli, kockákra vágva

Egy marék hámozott gesztenye

1 narancs héja és leve

1 kanál datolyaméz, de helyettesítheted sötét nádcukorral is

3 gerezd fokhagyma

Egy kis darab gyömbér, vagy fél kiskanál gyömbérpor

1 babérlevél

Só és bors

Egy kis csipet szerecsendió

Petrezselyem, vagy ha nem szereted, zellerzöld, apróra vágva

Olívaolaj


Szeretnél egy ilyen szépséget otthonra? Akkor ess neki a lenti lépéseknek!

1. Szépen gondosan aprítsd fel a zöldségeket – nincs különösebb szabály a kockázásra, felőlem akár szívecske formájúra is szabdalhatod őket. (De akkor 100 perc kavarásra módisítom a rovat címét.)

2. Egy szép nagy lábosban hevítsd fel az olívaolajat, és az összes fűszert „süsd bele” – a fokhagymát is beleértve. Én gyakran indítom ezzel a lépéssel a főzést – néha még nem is tudva, mi lesz a következő. Egyébként indiai módszer, amelyet követve erős íz- és illataromát adunk az éteknek – olyasmi ez, mint a fogás lelke.

3. Amikor már nagyon illatozik, mehet bele a hagyma, reszeld rá a narancs héját, és amikor már kevésbé sistereg, facsard rá a levét is, majd öntsd rá a datolyamézet, vagy cukrot.

4. Egy perces kevergetés-pirítás után mehet bele az összes zöldség és az alma is, amiket felvagdostál hősiesen. Időnként megkevergetve rotyogtasd őket a fűszeres fürdőben, hogy magukba szívják az aromákat – most még nem az a cél, hogy puhára főzd őket.

5. Öntsd a lencsét a fazékba, keverd össze alaposan a zöldségekkel, és miután ismét felforrósodott a sűrű zöldséges-lencsés keverék, öntsd fel két és fél liter vízzel mindezt. Még mindig erős lángon várd meg, amíg bugyborékolni kezd, aztán közepes lángon főzd addig, míg a lencse megpuhul – ez bő fél óra alatt megvalósulhat, de az az igazság, hogy lencséje válogatja. Találkoztam már makacs lencsével is, aki egy órát kérette magát, mielőtt megpuhult. Lényeg, hogy kevergesd időnként. Jót tesz neki, ha besűrűsödik, de az nem, ha leég az alja, ezért ha nagyon kitikkad, önts hozzá még egy kis vizet. És persze kóstolgasd, ez a legjobb az egész főzésben.

6. Az utolsó trükk az, hogy igazán krémessé változtatjuk a fogást. Merj ki egy fazékba 3 mikulásos bögrényi (bocs, én így csináltam, lehet 6 sima merőkanálnyi is) levest, és egy botmixerrel pürésítsd, majd zuttyantsd vissza a levesbe, és alaposan keverd meg. Várd meg, amíg kicsit kihűl, és kostold meg, majd ha kell, kicsit fűszerezd meg a korábban használtakkal: só, bőségesen bors, és picurka szerecsendió. Mit szólsz, milyen mesés? Ha cifrázni akarod, szórd meg frissen vágott zölfűszerekkel, fokhagymacsipsszel, esetleg pirított tökmaggal. És bármilyen ellenállhatatlan is, ne egyél meg egymás után másfél (két) tányérnál többet… Veszélyesen finom.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend