2013.01.08.@ 13.01

Cipóban sült kolbászkák gyömbéres mustármázban

Íme egy igazi “fúziós” fogás, amely nem csak laktató és szívmelengető téli vacsora, de krumplipürével tálalva, egy üveg behűtött Guinnesszel valóságos férfibűvölő hatással bír!

Boldozsár
5 Megosztás

Oszd meg a cikket

Cipóban sült kolbászkák gyömbéres mustármázban

Ha rendszeresen főzöl velem, akkor mostanra észrevehetted, hogy rajongok a brit, azaz pontosabban a “Londoner” konyháért. Az évszázadok során ide vetődött új lakosok magukkal hozott főzőtudománya nagyon jót tett az egyébként nem túl izgalmas angol recepteknek. Aki már járt, vagy élt Londonban pontosan tudja, hogy a mai brit konyhában már-már hagyományos ételnek számítanak a curry-k, a szójaszósz pedig olyan alapfelszereltség, mint a só vagy a bors. A mai recept attól baromi izgalmas, hogy egy meglehetősen szokatlan névvel illetett klasszikus angol fogás a “Toad In The Hole”, azaz “Varangyosbéka a lyukban” inspirálta, ám a kolbászokat megdobjuk egy komoly ízbombával: gyömbérlekvárral és magos mustárral, majd mindezt (Nigella Lawson módra) cipóban sütjük meg.

Napi feladvány: találd meg a cipós levest Kristóf asztalán!

Hozzávalók:

100 gramm gyömbérlekvár (Tudom, gyömbérlekvárt vadászni nem szimpla vállalkozás. Ha nem jön össze, házmozz meg és reszelj finomra 3-4 körtét, és adj hozzájuk egy ujjnyi reszelt, vagy két evőkanálnyi szárított gyömbért, majd 3 evőkanál édes nektár következik, amely bármi lehet ezek közül: baracklekvár/méz/agavé szirup/datolyaméz. Alaposan kufircold össze, és meg is vagy.)

100 gramm magos mustár

3 kanál olívaolaj

3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál szójaszósz

2 nagy alma

1 nagy fej hagyma

Kb. 700 gramm vega koktélkolbász (Én Linda McCartney vegan kolbászát imádom a legjobban – hú, ez furán néz ki így leírva -, ha Angliában jársz, érdemes feltankolni belőle. Persze a hazai bio boltokban kapható, bármilyen vega kolbász megteszi. Ha csak nagyobbakat találsz, vagdosd őket kövér hüvelykujj méretű negyedekre.)

1 nagy, vastag héjú cipó

Kezdődhet a tunkolás!

Kolbászoljunk!

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd hámozd meg és szeleteld az almát és a hagymát, aztán vágd őket falat méretűre. (Ezt a mértékegységet mostantól rendszeresen használni fogom, hihi.)

Fogj egy mélyebb tálat, és kanalazd bele a mustárt, gyömbérlekvárt, préseld bele a fokhagymát, kanalazd rá a szójaszószt, majd küldd mellé az alma- és hagymakockákat és a kolbászkákat is. A keveréket alaposan kutyuld össze a kezecskéddel úgy, hogy mindenből mindenhova jusson, majd készíts elő egy sütőtálat, amelyben elférnek egymás mellett a kolbik. Alaposan kend ki olívaolajjal, és és told át az egész kulimászt a sütőedénybe.

Nyomás a forróságba, ahol úgy 40 perc alatt készül el – tudom, nem tíz perc, de lássuk be, ez még mindig rövidebb idő, mint amennyire neked van szükséged buliba indulás előtt. Ráadásul amíg sül, előkészítheted a kenyeret, és megteríthetsz. Egy éles késsel vágd körbe a cipót, nem a derekánál, mintha egy órás hamburger készítenél, hanem közelebb a tetejéhez, mintha megskalpolnád, és pakold ki a belének nagyrészét (ne dobd ki, inkább szórd ki a hangyáknak, esetleg tedd el madár- vagy haleledelnek, mikor legközelebb a Margitszigetre mész sétálgatni).

Az idő lejárta után nincs más dolgod, mint a cipót egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezni, és átkanalazni bele a fortyogó kolbászkákat. Helyesen rendezgesd el őket, hogy gusztán kandikáljanak kifelé a kenyérkéből, és ha már mind belebújt, öntsd nyakon a maradék szósszal a sütőtálból, tedd vissza a kenyér “tetejét”, majd dugd vissza a töltött cipót a katlanba még 5 percre, és már tálalhatod is. Hát nem fenomenális?

Cosmo tipp: Minden falat kolbi mellé törj le magadnak egy kis falat ropogós, szaftos kenyeret, és élvezd, ahogy az ízek tökéletes harmóniája fényességes ünneppé változtatja a hétköznapot.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend