2013.01.22.@ 10.01

10 perc kavarás: Masala Chai, azaz indiai narancsos-fűszeres tea

Nem kukultam meg, hogy a teakészítés metódusával szúrom ki a szemedet, ennek a teának az elkészítése ugyanis nem úgy megy ám, hogy vizet forralunk, filtert lógatunk, azt csá. Ennek a teának ugyanis a fogyasztása és az elkészítése is – igazi szertartásos tevékenység. Ommmmm…

Boldozsár
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

10 perc kavarás: Masala Chai, azaz indiai narancsos-fűszeres tea

Egy csodálatos, testet-lelket melengető indiai teáról van szó. Sosem felejtem el az ízét annak, amelyet Benáreszben, a Gangesz parton hörpintettük fel a papámmal. A masala chai számomra legalább annyira nevezetességnek számít, mint mondjuk a Taj Mahal.

Hozzávalók (4 csészéhez)

1 lapos mokkáskanál fahéj

2 szem, vagy 2 csipet szegfűszeg

1 csipet szerencsendió

1-2 szál sáfrány (ha nincs, no para)

Egy újhegynyi gyömbér, szeletkékre vágva

2 szem kardamommag, összezúzva, de nem darabokban

2 filter a kedvenc teádból (sima feketete tea tökéletes)

2 csésze szója, rizs, vagy mandulatej

2 csésze víz

4 teáskanál nádcukor

½ narancs leve

Mézeskaláccsal kínálva is finom, de Mézire való tekintettel inkább próbáld ki grillázstallérral!

 

Meditáljuk készre!

1. Egy kis lábosba szórd bele a cukrot a fűszerekkel, és kis lángon kevergesd egy fakanállal addig, míg fel olvad, és szinte karamellizálódni kezd.

2. Öntsd fel az illatozó szirupot a vízzel, és forrald fel. Amikor már zubog, pottyantsd bele a teafiltereket. Kis lángon bugyborékoltasd, egy-két percig, majd halászd ki a filtereket.

3. Facsard a fűszeres teába a narancs levét, és végül öntsd fel a tejjel. Meg is vagy! Ha autentikus akarsz lenni, szolgáld fel kis cserépcsészékben, ha praktikus, akkor helyes kis bögrékben, ha pedig fura, akkor pezsgőspohárban!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend