2013.01.28.@ 13.01

Gastro-girl: Márti és a moszkauer

Mostantól rendszeresen bemutatunk neked egy Cosmo-olvasót és a legjobb receptjét. A mai cikkből például megtudhatod, hogyan turbózhatsz fel egy klasszikus orosz teasütit!

Boldozsár
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Gastro-girl: Márti és a moszkauer

Ábrahám Márti imád kísérletezni a konyhában, és mára annyi különleges receptet dolgozott ki, hogy saját gasztroblogot is indított belőlük.

Kitől tanultál meg sütni-főzni?

Márti: Olyan 5 évesen kezdtem el sürgölődni a nagymamám és anyukám köténye körül a konyhában, és 11 évesen már betelt az első füzetem az általuk lediktált kedvenc receptjeimmel. Később már sok olyan kaja is a főzőnaplókba került, amiket magam találtam ki. Mára már 6 főzőnaplóm telt be innen-onnan összegyűjtött és saját magam alkotott receptekkel.

A tapasztalataid szerint mi az a kaja, amivel a legjobban el lehet bűvölni egy pasit?

Márti A legnyerőbb ételem a tüzes chilis-paradicsomos pasta, több mint 3 éve készítettem el a Nagy Ő-nek. Azóta is az a kedvence, úgy is mondhatnám: a gyenge pontja, aminek sosem tud ellenállni! És nem csak ő tesztelte le, a család férfi tagjaiból mindig elégedett nyammogásokat vált ki ez az egyszerűen elkészíthető és mindig nyerő étel.

Márti rengeteg receptet és fotót töltött már fel a Bigin-profiljába, mi ezt a téli ropogtatnivalót választottuk tőle:

Moszkauer

Sok helyen azt olvasom, hogy a moszkauert amolyan karácsonyi süteményként tartják számon, mint például a zserbót vagy a bejglit. Márpedig én addig fogom ezt sütni, amíg van friss dióm és mandulám, mert ez olyan édes ropogtatnivaló, ami bármikor és bárhol megállja a helyét. Természetesen a reggeli tejeskávé tökéletes kísérője, ami tényleg délig tartó lendületet ad!
Lezárt dobozban hetekig eláll, de arra még nem volt példa, hogy több hétig szomorkodtak volna a dobozban, általában egy adag, maximum a másnapot éri meg.
Nyugodtan bűnözz vele este is az ágyad melegéből, ehhez ajánlom Joanne Harris Csokoládécipő című fantasztikusan szuperjó könyvét.
Az eredeti receptben vegyesen van dió, mandula és török mogyoró, de lehet az arányokon is variálni, én például most mogyoró hiányában azt kihagytam és a manduláé volt a főszerep ami szerencsésen itt termett a kertünkben.

Hozzávalók:
10 dkg dió, mandula, törökmogyoró vegyesen
5 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg vaj
5 ek tejszín
3 dkg liszt
3 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
2 ek étolaj

Elkészítés:
Az olajos magvakat daráld durvára, a narancshéjat pedig vágd apróra.
A tejszínt a cukorral és a vajjal kevergetve forrald össze, majd vedd le a tűzről, és keverd bele a magvakat, a narancshéjat és a lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teáskanálnyi adagokat halmozz a tésztából pár centi távolságra egymástól, majd egy kanállal jól lapogasd le szép korong formájúra.
190 fokos sütőben kb 10 percig süsd, amíg világos aranyszínűre pirul, figyelj rá, mert a magvak miatt nagyon könnyen lepirulhat! Ha megsültek, hagyd őket kihűlni a tepsiben.
Amíg hűlnek a finomságok, addig készítsd el a csokimázt: vízgőz felett olvaszd fel a darabokra tördelt csokoládét az olajjal, folytonos kevergetéssel. A kihűlt korongok alját mártsd bele, majd a máz nélküli oldalukkal lefelé pakold őket egy rácsra, míg megdermednek. Hűtőbe téve meggyorsíthatod a dermedés folyamatát.
Ha kész, edd meg. Ne adj belőle senkinek!

Szívesen szerepelnél te is a Gastro-girl rovatunkban? Akkor vegyél részt a Cosmo.hu és a Bigin.hu közös játékán! Részletek ITT!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend