2013.01.29.@ 11.01

10 perc kavarás: Buri és bubus sali

Lássuk be, ha ennek a csodálatos fogásnak azt a nevet adtam volna, hogy „burgonya és savanyúuborka saláta”, sokkal kevésbé keltené fel az érdeklődésedet. Na de így, ugye máris megkívántad?

Steiner Kristóf
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

10 perc kavarás: Buri és bubus sali

Ezt a csodálatos nevet Kovács Lillának köszönheted, aki ma már egy gyönyörű felnőtt nő, de amikor elnevezte a koviubit „bubus”-nak, még gyakorlatilag csecsemő volt. Lilla szülei a papámék jó barátai, és egy darabig a mi családi házunkban laktak Csillaghegyen. Akkoriban került be a családi szókincstárba a „bubus”. Magát a receptet pedig egy Lengyelországban töltött hétvége inspirálta: ez a krumplisali mindenütt ott volt, akármerre fordultam is: múzeumbüfékben, éttermekben, kávézókban, sőt, még a repülőn is ezt szolgálták fel. Reggelire, ebéd mellé, szendvicsbe pakolva is fogyasztják, és olyan finom, hogy képtelenség megunni. Az én hűtőszekrényemben egészen biztosan bérelt helye lesz.

Hozzávalók, 4 személyre:

3 nagy szem krumpli

1 szem alma

1 nagy fej lilahagyma

3 nagyobbacska kovászos uborka (de ha nem szereted, csemegét is használhatsz)

1 csokor kapor

Só, bors

1 kiskanál ecet

5-6 evőkanál olívaolaj

Essünk neki!

1. Egy lábosba forralj fel sós vizet, és amíg zubogni kezd, kockázd fel a krumplicskákat és az almát falatnyi darabkákra. A lilahagymát szeleteld vékony karikákra, a bubust pedig aprócska kockákra. Végül a kaprot is nyesd apróra.

2. Ha forr a víz, zuttyantsd bele a burit. Itt jegyzem meg, hogy én nem hiszek a hámozásban, mert időigényes, felesleges, unalmas, és egyébként is minek. Főzd puhára a kockákat, addig pedig…

3. …a sali összes többi összetevőjét hajigáld egy jókora küblibe. Mikor megfőtt a krumpli, szűrd és csepegtesd le, várd meg, míg kihűl annyira, hogy ne kelljen sikongatnod, ha megérinted, majd küldd a többi hozzávaló közé.

4. A kezecskéddel óvatosan emelgetve kufircold össze a finomságokat, úgy, hogy ne törjön össze a krumpli és az alma, majd tedd félre, míg teljesen kihűl. A hűtőben 3-4 napig is eláll, és az a legjobb benne, hogy önálló fogásként is fenomenális, de arra is tökéletes, hogy délutáni snackként megpakolj vele egy szelet kenyeret, pitát, vagy tortillát. Pysztrdkghjlpwqyznjecky! (Ez akár azt is jelenthetné lengyelül, hogy „jóétvágyat”, de bevallom, én találtam ki. Használd egészséggel… ha ki tudod mondani.)

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend