2013.01.31.@ 09.01

Gastro-girl: Ági és a Chanel macaron

Mostantól rendszeresen bemutatunk neked egy Cosmo-olvasót és a legjobb receptjét. A mai cikkből például egy igazi különlegességet tanulhattok el, amitől még Coco Chanel-nek is összefutna a nyál a szájában…

Boldozsár
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Gastro-girl: Ági és a Chanel macaron

Ági a Boldog Kukta blog lelkes szerzője, aki nem csak sütni-főzni szeret, de igazi gasztrotöri-szakértő is, és ez a következő kajaleírásából is kiderül, amit a Bigin-profiljába is feltöltött:

Azzal kezdeném, hogy negyedik próbálkozásomra lett ilyen kezdetlegesen szép a macaronom. Megvan a talp és a teteje sem csúnya. Volt szétfolyó változatom, csúnya külsejű, talp nélküli, de most ujjongva vettem ki a sütőből ezt a változatot. Van mit gyakorolnom, de megéri!

Macaron-történelem

Manapság Franciaországban örvend nagy népszerűségnek ez a habcsókhoz hasonló finomság. De a gyökerek honnan erednek? Az első gasztroemlékek Velencébe vezethetőek vissza a XIV-XV. században. Több monda is kering arról, hogy hogyan szivárgott be a francia köztudatba. Az egyik, hogy az olasz Medici Katalin ismertette meg a franciákkal ezt a finomságot a XVI. században, amikor a férje országába költözött. Más legendák szerint a Karmelita nővérek vagy olasz zsidó kereskedők vitték a desszert hírét Franciaországba.

Mandulaőrleményből, tojásfehérjéből, cukorból áll a sütemény, ezekből a hozzávalókból készül a két darab, általában 3 cm átmérőjű korong. A töltelék jóformán lehet bármi: jamek, lekvárok, krémek és az tökéletesen passzoló ganache (ejtsd gánás).

20 db macaron hozzávalói:

5 dkg tojásfehérje

12 dkg porcukor

5 dkg őrölt mandula

2 g tintahal tinta

 

Krém hozzávalói:

12 dkg tehén túró

2 ek. citromlé

0,5 dl tejszín felverve

2 ek. vaníliás cukor

 

1. Én mandulaszeletet vásároltam az őrölt mandula elkészítéséhez. A kicsi kávédarálómmal megőröltem. Fontos, hogy rövid szünetekkel daráld a mandulát, nehogy túlmelegedjen, mert akkor összecsomósodik. Viszont szitálással megoldható ez a probléma is. Mindenképpen szitáld át az őrleményt, hogy szép legyen.

2. Majd adj hozzá 10 dkg átszitált porcukrot.

3. A tojásfehérje a másik sarkalatos pont: én most 4 napig (!) pihentettem a hűtőben az 5 dkg tojásfehérjét. Körülbelül 2 db tojásból nyerhető ki ez a mennyiség. Biztosan elkészíthető kevesebb pihentetéssel is, de nekem ez vált be.

4. Verd fel a tojásfehérjét kemény habbá. Apránként add hozzá a 2 dkg maradék porcukrot.

5. Végül az összekevert 5 dkg őrölt mandulát és a 10 dkg cukrot fakanállal óvatosan keverd hozzá a tojásfehérjékhez.

6. Ekkor rakd hozzá a 2 dkg tintahal tintát (490 Ft-ba kerül, és 2 x 4 g-os csomagban árulják).

7. Megfelelő állagúnak kell lenni a végeredménynek, mert különben lapos, elfolyó lesz a tészta. Én további kanál cukorral javítottam az első macaron állagán.

8. Habzsákba vagy egyszerű zacskóba (a sarkát vágd le) töltsd bele a tésztát. Sütőpapírral kibélelt tepsibe (vagy egy tiszta fém lapra) nyomj ki 3 cm átmérőjű köröket. Kicsi halmot nyomj ki a habzsákból és felfelé húzd végén. Megfelelő távolságra kell elhelyezni a tésztahalmocskákat, mert egy picikét elterülnek.

9. Kb. 15 perc alatt, kb. 150 °C-os sütőben szárítsd, majd további 5 percig 120°C-on süsd még. Én folyamatosan figyeltem az állagát. A tetejének és a kicsi “habos” talpnak is szilárdnak kell lennie az igazi macaronnál.

10. Végül hagyd teljesen kihűlni a papíron, majd egyesével válaszd le őket.

11. A krémet teljesen egyszerűen készítettem el. Krémes házi túrót áttörtem, majd hozzáadtam a felvert tejszínt. Végül citromlével és vaníliás cukorral ízesítettem a krémet. A mostani ötletem egy finom kókuszkrém, de ez még kísérletezésre vár! Szépen betöltöm a 2 darab korongot, és kész.

12. 2-3 napig eláll töltötten, de töltetlenül lezárt üvegben, akár hetekig is.

Ha te is szívesen szerepelnél a Cosmo.hu Gastro-girl rovatában, küldd el nekünk azt a recepted, amire a legbüszkébb vagy! A játék részleteiről ITT olvashatsz!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend