2013.02.27.@ 10.02

10 perc kavarás: sós muffin

Muffint sütni mindenki imád, ez nem kétséges. Az azonban még engem is meglepett, hogy a Cosmo.hu-n közzétett “Muffin, ami mindent visz” receptem olyan elképesztő népszerűségre tett szert, hogy azon sem lepődtem volna meg, ha megjelenik a vörös szőnyegen az Oscar-díjátadón.

Steiner Kristóf
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

10 perc kavarás: sós muffin

Nemrég egy jó barátom mesélte el, hogy a nővére szervezi a reggeliztetést egy menő budapesti hotelban, és már lassan egy éve az én muffinomat készítik. Meg aztán itt van ez a szuper kis videó is, amiből néhány perc alatt megtanulhatod a tökéletes muffin receptjét – legyen szó a sósról, vagy az édesről:

Ám mint minden sztárnak, a muffinnak is időnként újítania kell, ezért aztán most elárulom neked a szupertitkos sós muffin receptet, amellyel fél óra alatt olyan zsemlécskéket varázsolhatsz reggelire, hogy ihaj- csuhaj. Használhatod köretként is, mondjuk egy gazdag leves, vagy főzelék mellé, de még mini szendvicsként is csodálatos.

Hozzávalók:

– két és fél csésze liszt (keverd nyugodtan a különféle liszketet, lehet teljeskiőrlésű, rozs-, finomliszt, vagy akár valami spéci lisztkeverék is)

– fél csésze zabpehely

– egy zacskó sütőpor

– egy kiskanál só és bors

– fél csésze olaj, fele napraforgó, fele olíva arányban

– egy csésze víz, vagy más folyadék (ezt később kifejtem)

– kétszer fél csésze “finomság” (ezt is később kifejtem)

Legyen kéznél:

– muffintepsi (a szilikonos a csúcs)

– két keverőtál: egy nagyobbacska evőkanál a keveréshez és egy kisebb adagoláshoz

Hajrá!

1. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.

2. Szórd ez egyik tálba a lisztet, sütőport, sót és borsot.

3. És akkor a “finomság” is mehet bele a lisztes cuccba: ez lehet fél csésze mák és fél csésze durván tört mandula, vagy lehet akár apóra vágott szárított paradicsom és olívabogyó. Gondolj a kedvenc ételedre, és teremtsd újra a konyhában: ha az olasz ítek szerelmese vagy, használj friss bazsalikomot, ha az indiaira esküszöl, hintsd meg curry-vel. Az én egyik nagy kedvencem a sült hagyma és sült gomba, dióval.

4. A másik tálba öntsd bele az olajat, és a vizet, vagy pedig…

5. …ismét ideje kreatívnak lenni. Rajtad áll, hogy milyen muffint készítesz, de az arányokat be kell tartanod. Leírok pár variációt, te pedig indítsd be az agyad. Víz helyett az olaj mellé önthetsz paradicsomlevet (az olívabogyóval isteni), kókusztejet (curry-s ízesítéssel zseniális), vagy épp vörösbort (a gombás változattal mennyei). Akár lekvárt vagy pesztót is használhatsz, vizzel lazítva, és extra ízélményért löttyinthetsz bele egy kis kanál balzsamecetet.


Sőt, még ilyen is létezik: spenótos-tojásos muffin, az elmaradhatatlan petrezselyemlevélkével!

6. Forgasd össze a két keveréket, de ne keverd túl vehemensen, mert a sütőpor már dolgozik is, hogy habosra, lazára fújja fel a tésztát. Figyeld az állagát, kb olyannak kell lennie, mint mondjuk egy sárgaborsófőzeléknek.

7. Kanalazd a tésztát a muffinformába! Ha nem szilikonosat használsz, béleld őket papírkapszlival, vagy egyszerűen csak vagdoss ki négyszögeket sütőpapírból, és béleld ki a gödröcskéket. Ne töltsd őket teljesen tele, mert a sütőben rendesen megduzzadnak majd.

8. 28 percet sülnek a muffinok, középre csúsztatott a rácson. Minimum 15 percig NE nyisd ki a sütő ajtaját, ám ha ez után úgy látod, hogy nagyon pirul a tetejük, finoman takard le egy sütőpapírral. Ha letelt az idő, kapd ki a tepsit, és hagyd békén tíz percre, majd ügyesen szedd ki őket, és helyezd a sütikéket egy rácsra hüldögélni.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend