2013.03.05.@ 11.03

10 perc kavarás: Gesztenyés kelbimbó fokhagymás-kakukkfüves mázban

A kelbimbó nem tartozik a világ legnépszerűbb zöldségei közé. Személyes teóriám szerint, ha nevet változtatna, és mondjuk magyarul is Brüsszel Rügy lenne, mint angolul, máris jobb lenne a PR-ja.

Boldozsár
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

10 perc kavarás: Gesztenyés kelbimbó fokhagymás-kakukkfüves mázban

Addig azonban, amíg valaki jól megnyelvújítja az ő becses nevét, ízletes receptekkel kerülhetünk közelebb őkelbimbóságához. Ez az én kedvencem. Csodálatos a mini quiche mellé, de az angol pásztor pite is nagyon nagyra értékeli a társaságát.

Hozzávalók

4 kövér gerezd fokhagyma, apróra vágva

1/2 kiló kelbimbó

20 deka gesztenye (vákuum csomagolt, vagy konzerv is jó, csak ne legyen édesített)

3 evőkanál margarin (válassz olyat, amelynek alacsony a transzzsírsav tartalma)

1 evőkanál morzsolt kakukkfű

1 evőkanál datolyaméz, juharszirup, vagy méz

só, bors

Szeresd a bimbót, és díszítsd fel vele a lakásod is!

Kell bimbó?

1. Ha igen, akkor első körben fogj egy nagy serpenyőt, és olvaszd fel a margarint, majd ha már aranyló folyóként csordogál, dobd rá a fokhagymát, tekerj rá egy adag borsot, hintsd meg sóval.

2. Mikor a sültfokhagymaillat betöltötte a konyhát, hajítsd bele a gesztenyéket is, és csurgasd rá a szirupot, majd kínáld meg egy kis kakukkfűvel. Fedő alatt, kislángon párold a gesztiket öt percen át.

3. Közben forralj fel egy kondér vizet sóval, és ha már zubog, dobd bele a kelbimbót. (Használhatsz fagyasztottat is, de ha frissel van dolgod, feltétlen nyesd le a töveket, szabadítsd meg őket a kevésbé csini levelektől, és alaposan mosd meg őket.) Újraforrástól számítva nagyjából tíz perc alatt kész van – nem szabad továbbfőzni, mert akkor plöttyedt lesz, mint Lindsay Lohan pofija egy átmulatott éjszaka után.

4. Amíg megfő, kapd le a fedőt a gesztenyéről, és főzd addig, míg a folyadék szinte teljesen elpárolog, egy kis édes-fokhagymás szirupot hagyma maga után. Hmmm!

5. A kelbimbót leszűrés után keverd össze a kakukkfüves gesztenyével, és egy csinos kis tálba halmozva kínáld köretként, vagy akár csak úgy magában, könnyű ebédként, egy szelet rozskenyérrel.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend