2013.03.19.@ 10.03

10 perc kavarás: Mini császárzsemlék

Bridget Jones óta tudjuk, hogy a miniételek a szofisztikáltság netovábbjai: ha egy partin mini quiche-t, mini pizzát, vagy miniszoknyát (ja, azt nem) szolgálsz fel, mindenki összesúg majd mögötted: “Nahát, ez a lány olyan kifinomult, biztos valami kékvérű brit családból származik.” Na jó, kicsit túloztam, de minizsemléket sütni akkor is iszonyú menő.

Boldozsár
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

10 perc kavarás: Mini császárzsemlék

Hozzávalók:

2 csésze liszt – én vegyesen használok teljes kiőrlésű rozs- és fehér lisztet

2 evőkanál csicseriborsóliszt – mert ettől lesz ropogós, mint a… jaj, nem jut eszembe semmi, ami ropogós. Ööö… a frissen hullott hó?

1 csipet só

1 csipet cukor

1 zacskó instant élesztő

1/4 csésze olaj (olíva- vagy napaforgó, rajtad áll)

Langyos víz

1 csésze kedvedrevaló ínyencség: tört dió, apróra vágott szárított paradicsom, vagy olívabogyó, sült hagyma – bármi, amihez kedved szottyan

Süssünk zsemlyét!

1. Mindenekelőtt melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Öntsd egy keverőtálba az összes hozzávalót, majd szórd az élesztőt a lisztkupac közepére, és egy fél csészényi langyos vizet csorgatva rá kevergesd az ujjaddal, mintha csikandoznád.

2. Lassan kezdd el összedolgozni a tésztát, öntsd bele az olajat, és adj hozzá annyi vizet, amennyitől kissé nyúlós, rágógumiszerű lesz, de azért egyben marad. Amikor összeállt, gyurmázd és nyomkodd, püföld és masszírozd 2-3 percen át, míg bele nem fájdul a kezed.

3. Egy nagy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és nedves kézzel szakíts golflabdányi golyóbisokat a tésztából, gyurmázd őket kerekre, és pakold őket egymás mellé, 3-4 centi távolságra egymástól, mert még javában dagadnak. 8-10 zsemlyécskéd lesz belőle. Alaposan lisztezd be a tetejüket, és nézz meg egy részt a kedvenc sorozatodból… (Az én aktuális favoritom a New Normal!)

4. A sorozat végeztével állj ellen a kísértésnek, hogy megnézz egy újabb epizódot, és térj vissza a konyhába. Mit szólsz, milyen szépen megnőttek zsemle barátaink? Mindegyik tetejére írj egy nagy “X”-et egy nedves késsel, majd nyomd be a kenyérkéket a sütőbe 25 percre.

5. Ideje meglátogatni őket. Ha még nem kezdtek szépen pirulni, és az aljuk nem kong (igen, halássz ki egyet és pöcköld meg a alját) adj nekik még 5-7 percet. Szeletelés előtt hagyd kihűlni őket kissé, majd amikor eljött a nagy pillanat, vágd félbe őket, és töltsd meg mindenféle földi jóval. Mondjuk hummusszal, esetleg padlizsán steakkel, vagy éppenséggel miniburgereket is süthetsz mellé… de annak a receptjét csak legközelebb árulom el. :)

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend