2013.03.26.@ 12.03

10 perc kavarás: Sólet, a tökéletes nosztalgikus ebéd

Sóletet készíteni valami elképesztő élvezet. Egyrészt mert kábé annyi energiabefektetést igényel, mint felrakni a kedvenc lemezedet, másrészt pedig mert mert egy egész nap hangulatát meghatározza: ahogy lassan és csendesen kvartyog, fő és sül a sötőben tizenkét ótán át, a lazítós hétvége, az ünnep, és az igazi otthon illatába burkolja a lakást.

Boldozsár
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

10 perc kavarás: Sólet, a tökéletes nosztalgikus ebéd

A sóletet hagyományosan pénteken szokás összedobni egy jókora kondérba, ezért már péntek reggel végezd el az előkészületeket: áztasd be a hüvelyeseket és az árpagyöngyöt. Most kivételesen nem használhatunk semmiféle gagyi konzervbabot, a sólet lelkéről beszélünk itt, emberek! Este kilenc felé pedig libbenj be a konyhába, és…

Hozzávalók:

1.5 csésze árpagyöngy
2 csésze szárazbab (vegyesen is lehet: tarka, vörös, aprószemű)
1.5 csésze szárított csicseriborsó
3 szem krumpli
2 szem édesburgonya
3 fej hagyma
Fél fej fokhagyma
2 fehérrépa
½ csésze olaj
Só, bors, pirospaprika, babérlevél, római kömény, őrölt koriander

1. Hámozd meg a zöldségeket, és a fokhagymagerezdek kivételével mindent felezz meg.

2. Válassz ki egy olyan lábost, aminek semmilye se műanyag. Nem mintha a plasztikai beavatkozások ellen volnék, csak a sütőben fogjuk megfőzni, és az olvasztott plasztik nincs a hozzávalók között. Fontos, hogy fedele is legyen. Zúdítsd bele MINDENT, amit csak felsoroltam, kanalazz rá egy evőkanál sót, fél evőkanál borsot, és két evőkanál pirospaprikát, dobj bele három babérlevelet, fél evőkanál koriandert, és fél evőkanál köményt. Ha szereted a csípőset, egy kiskanál csili is mehet bele. Engedd fel annyi vízzel, hogy ellepje a kincseket.

3. Pakold a tűzre, és forrald fel, közben pedig melegítsd elő a sütőt 100 fokra. Ha forr a cucc, egyszer kavard meg alaposan, majd told be a sütőbe a fedővel megkoronázva, és – hogy az Ördög Pradát visel Mirandáját idézzem – „That’s all!” Lefekvés előtt még látogasd meg, és pótold az elpárolgott vizet, kicsit meg is mozgathatod a zöldségeket fanállal, de vigyázva, nehogy szétessenek. Ha esetleg felébredsz hajnaltájt, ezt megismételheted az éj leple alatt is, de legkésőbb reggel ismét töltsd fel vízzel.

4. Tizenkét óra elteltével a sólet megszületett: mély barna színe, krémes állaga, és semmihez sem hasonlítható illata jelzi, hogy elkészült. Szerény véleményem szerint egyébként a tökéletes sólet azt a képet adja vissza, amikor Sigourney Weaver az Alien 4-ben lezuhan az Alien királynő fészkébe. Egy korai ebédre éppen kihűl: rendezz egy sólet brunchot szombatra az barátaidnak, mert ez a kondér bizony minimum hat embernek elég. Friss kenyérrel az igazi, ezért ha igazi konyhatündér akarsz lenni, reggel még összedobhatsz mellé pár – a múlthéten a 10 perc kavarásban vendégeskedő – császárzsemlét is.


Sólet vs. Ripley: melyikük a gusztusosabb?

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend