2013.04.02.@ 11.04

10 perc kavarás: Az örök élet levese almával és curry-vel

Csillaghegyen, a szomszédomban lakó Vaga bácsi, aki százvalahányéves koráig élt, és élete utolsó napjáig makkegészséges volt, esküdött rá: levesben a hosszú élet.

Boldozsár
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

10 perc kavarás: Az örök élet levese almával és curry-vel

Kiskoromban nem akartam elhinni ezt a kijelentést, mert már halálra untam az iskolai menzán felszolgált gulyáslevest és gyömölcslevest, és egyébként is, inkább abban bíztam, hogy a hosszú élet a gumicukorban van. De aztán, ahogy elkezdtem felfedezni a világot, és annak mesés ízeit, felfedeztem: ez a levessztori azért sokkal izgalmasabb, mint hittem. Ma már imádom őket, legyen szó a krumpli- és póréhagyma krémlevesről, a miso levesről, vagy erről a csodálatos finomságról, amit hidegen és melegen egyaránt felszolgálhatsz fázós tavaszi estéken, vagy tomboló kánikulában. Az eredeti receptet Molly Katsen “Elvarázsolt Brokkoli Erdő” című könyvében találtam.

A hosszú élet hozzávalói:
1 evőkanál földimogyóró olaj (de sima olaj is megteszi)
2 fej felaprított vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 ujjnyi friss gyömbér, meghámozva, apróra vágva
1 evőkanál mustár
1 evőkanál kurkuma
1 evőkanál őrölt kömény
½ evőkanál kardamom mag, őrölve
½ evőkanál fahéj-szerencsendió-szegfűszeg mix
1 csipet szárított csilipehely
5 nagy szem alma, meghámozva, felaprítva, kicsutkázva
4 csésze víz
1 citrom leve

Dobjuk össze
1. Egy nagy teflonlábosba öntsd bele az olajat, és mikor már forró, küldd utána a hagymát, fokhagymát és gyömbért fél evőkanál sóval, és pirítsd üvegesre, kis lángon.
2. Add hozzá a fűszereket, és újabb öt percen át kevergesd – fontos, hogy jól összeérjenek az ízek, ez adja meg a leves aromáját.
3. Borítsd bele az almákat, engedd fel a vízzel, és mehet bele a citromlé is, majd forrald fel, és kis lángon fedővel majdnem teljesen lefedve forrald negyed órán át.
4. Ha az almák megpuhultak, fogd a botmixeredet, és pürésítsd a levest krémes élvezetté. Ha szükségesnek érzed, adj hozzá még egy kis sót. Bevallom, én egy kanálka nádcukrot is hozzá szoktam adni, „csak az íze kedvéjé”.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend