2013.04.08.@ 14.04

Gastro-girl: Zita és a karamellás alma

Egy igazi amerikai különlegességet mutatunk ma be, amit pár perc alatt elkészíthetsz, és olyan szép lesz az eremény, hogy tutira Facebook-poszt lesz belőle!

Boldozsár
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Gastro-girl: Zita és a karamellás alma

Zita a Cosmo.hu és a Bigin közös játékára nevezett a lenti finomsággal, de a profiloldalán még rengeteg különlegességet találhatsz (a málnakrémes macaront és a rózsamuffint is ajánljuk!). Ha úgy érzed, te is megmutatnád a nagyvilágnak, milyen szuper dolgokat vagy képes varázsolni a konyhában, pályázz te is (a játék részleteiről ITT olvashatsz). De most átadjuk a szót Zitának, aki a recept mellé egy kis sztorit is küldött nekünk:

„Nagyjából gyerekkorom óta csorgatom a nyálam az amerikai, piros cukorköntösbe bújtatott almák után. Mivel sajnálatos módon a hazai búcsúk kínálata a gumicukorra, bocskorszíjra és (az egyébként nagy kedvenc) grillázsra szűkült, így azt hittem, csak akkor lesz lehetőségem megkóstolni ezt a különlegességet, ha egyszer ellátogatok az Egyesült Államokba.
Véletlenül azonban a múlt héten rábukkantam erre a receptre, és azt kell mondjam, tökéletes. Krónikus karamellégető szindrómában szenvedek, de ezt még nekem sem sikerült elrontanom. Annyira nem, hogy a végén még egy aranyos kis karamellvirágot is rittyentettem az almák mellé. :)

Na de jöjjön a recept:

4 db savanykás alma
225 g cukor
110 ml víz
1 tk ecet
25 g vaj
piros ételfesték

1. Az almákba hurkapálcikákat szúrunk, majd forró vízbe mártjuk őket, hogy a viaszos réteg lejöjjön róluk, és konyhai papírtörlővel szárazra törölgetjük őket.

2. Elkészítjük a karamellt: a vizet a cukorral elkezdjük főzni, míg hólyagokat nem vet. Ekkor hozzáadjuk a vajat, az ecetet és az ételfestéket, majd sűrű karamellé főzzük. Érdemes alacsonyabb lángon végezni ezt a műveletet, mert a karamell hamar odaég. Akkor készült el, ha egy pohár vízbe cseppentve keménnyé dermed.

3. Ezután gyorsan kell dolgoznunk, ugyanis a tűzről levéve a karamell gyorsan elveszíti a folyósságát, és nem tudjuk egy rétegben felvinni, úgyhogy villámgyorsan beleforgatjuk az almákat a szép piros karamellbe és hagyjuk őket megkeményedni.

4. Nagyon finom és irtó jó érzés, ahogy ropog a fogunk alatt. :)

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend