2013.04.22.@ 13.04

Gastro-girl: Ági és az ibolyás koszorú

Mivel éppen virágzik a rét, egy igazi tavaszi finomságot választottunk nektek mára. A pici hájas koszorúkhoz ugyanis ibolyát kell kandírozni… Jól hangzik, nem?

Boldozsár
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Gastro-girl: Ági és az ibolyás koszorú

Ha te is szívesen megmutatnád nálunk, milyen csodás finomságokat tudsz varázsolni a konyhában, vegyél részt a Cosmo.hu és a Bigin közös játékában. Miután elküldted nekünk a receptedet, állj neki azonnal ennek az elképesztően szép sütinek!

A tészta hozzávalói:

Hájas tészta alaprecept bármilyen készítményhez

Elkészítés kb. 2 óra

70 dkg liszt

40 dkg tisztított, darált sertésháj

3 ek. tejföl

1 db tojás

1 kk. só

1 kk. cukor

1 dl fehér bor

1 dl szódavíz

1 ek ecet

A pontos és nagyon részletes, lépésről lépésre történő kidolgozást itt olvashatjátok!

Ez az a mennyiség, amelyből szép hájast lehet készíteni. Én csak a negyed részét használtam fel, a többiből hájas párnácska, hájas tésztába tekert virsli készült. A maradékot bátran le lehet fagyasztani és én vajas tészta helyett a tarte tatinhoz is ezt használom. A fagyasztóban 1-2 hónapig bátran tárolhatjuk a kész tésztát. Ha már elkészítettük a hájas tésztát az előző recepthez, akkor nincs sok tennivalónk.

1. Negyedét vettem ennek a mennyiségnek és 6 db koszorút készítettem.

2. 20 cm széles és 0,5 cm vastag téglalap alakú lapot nyújtottam ki lisztezett deszkán.

3. Kb. 2 cm széles csíkokat vágtam a tésztából és ezekből formás hengereket készítettem.

4. Majd 3 db hengergetett tésztát összefontam és csiga alakban feltekertem.

5. Tiszta tepsire tettem a fonott csigákat és 20 perc alatt forró sütőben szép aranybarnára sütöttem. Hagytam teljesen kihűlni. Ez lett a végeredmény.

Hozzávalók a narancsos-fehérboros krémhez:

2 egész tojás

10 dkg barna cukor

1 dl fehér bor

0,5 dl frissen facsart narancslé

1 narancs héja

1 ek. liszt

1. Sokaknak talán barbárságnak hat ez az elkészítési mód, de működik. A bort, a narancslevet és -héjat, a tojásokat, a cukrot és a lisztet egy edénybe teszem és simára keverem.

2. Alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett szép sima, sűrű krémet főzünk, majd hagyjuk kihűlni.

3. Tálalás előtt hidegen összekevertem a krémet és én fehérborba mártott evőkanállal szép adagot halmoztam a hájas tésztára. Így nem is ragadt a kanálra egy csepp krém sem.

4. Végül 3 db kandírozott ibolyával és reszelt narancshéjjal díszítettem a süteményt.

A kandírozott ibolya elkészítése röviden:

Hozzávalók:

Friss, mosás nélküli ibolya, szárral együtt, megbízható helyről

1 tojásfehérje

porcukor vagy vaníliás porcukor ( 2 ek. elegendő bőven)

Nem olyan régen kaptam nagyon kedves segítséget ibolyakandírozás témában. Elárulom, hogy az első adagot vízben tartottam egy éjszakán át a hűtőben. Katasztrófa lett a végeredmény.

Inkább így csináld: a száraz ibolyát egy kicsit felvert tojásfehérjében forgasd meg a szár segítségével, majd hempergesd meg porcukorba. Végül a szárakat csippentsd le és napon szárítsd meg a virágokat.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend