2013.05.02.@ 10.05

Dzsahnun – Főtt lángosroló Jemenből

A dzsahnun a világ egyik legmókásabb kajája. Már ránézésre is elképesztően fura, kábé, mint egy rúd gyurma, vagy egy gigantikus meztelencsiga. De ha elmondom, hogy hogyan készül, akkor aztán már tényleg “freak out”-olni fogsz.

Steiner Kristóf
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Dzsahnun – Főtt lángosroló Jemenből

Dzsahnun barátunk ugyanis nem más, mint egyfajta főtt lángosrolád, amely tíz óra alatt fő készre a sütőben. A jemeniek reggelire szeretik majszolni, ezért este összedobják pikk-pakk, aztán zutty a sütőbe, alaposan lezárt edénybe, és reggelre ott puffadoznak a csábító dzsahnunrudacskák a tányérjukon. Hagyományos módon friss paradicsomszósszal tálald – egyszerűen reszelj le pár parit a reszelő nagylukú oldalán, és lottyants bele egy kis olívaolajat, sót és borsot. Ha pedig ünnepi reggelire készülsz, dobj össze mellé egy Barbie hummuszt is! A Dzsahnun amúgy kutya-névként is szuper választás: van egy magyar barátném, a Kincses Eszter, aki Izrael egyik jemeniek lakta falvában él a párjával, és rendszeresen ezt üvölti a reggeli kutyasétáltatáskor a nyílt utcán: “Dzsahnun, Dzsahnun gyere ide!” Valószínűleg mindenki azt hiszi, hogy “ez a szegény európai lány folyton nagyon éhes.”

Így néz majd ki a dzsahnunod: ha nem vagy vegetáriánus, lazaccal és fűszeres tojással imádni fogod!

Hozzávalók (6 dzsahnunhoz)

(A tészta maga ismerős lehet annak, aki elkészítette már a malawah-mat, ami szintén jemeni specialitás)

4 csésze liszt (most kivételesen használj sima fehér lisztet)

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál ételecet (sima ecetet használj, most ne kísérletezz balzsamecettel)

1 kiskanál só

1 kiskanál cukor

10 dkg szobahőmérsékletű margarin (válassz olyat, ami kevesebb, mint 1% transzzsírsavat tartalmaz)

Kb. 2 csésze víz

5-6 szelet kenyér a főzéshez

A szószhoz: 4-5 nagy paradicsom, só, bors, és olívaolaj

Yallah balagan! – Azaz csináljunk felfordulást

1. Melegítsd elő a sütőt 120 fokra, és keverj össze egy tálban minden összetevőt a vízen és a margarinon kívül.

2. Kezdd el hozzáadni a vizet, folyamatos kevergetés közben, és itasd addig, míg selymes, de nem folyós, és nem ragadós tésztát kapsz. Ha ez megvan, takard le egy tiszta konyharuhával, és vidd le a kutyit egy körre.

3. Oszd a tésztát nyolc, nagyjából egyforma részre, és egyenként vesd be velük a következő trükköt: egy lisztezett sodrófával, vagy borosüveggel nyújts a labdából korongot, amilyen vékonyat csak tudsz. Egy kiskanállal pakolj rá két kanál margarint, és körkörös mozdulatokkal masszírozd a tésztába a kanálkád púpos felével. Ha ez megvan, vágj egy sugarat a késeddel a kör kellős közepétől a széléig, majd kezdd el felgörgetni, mint egy szőnyeget. Mire körbertél, hosszúkás formájú tésztadarabot kapsz, ezt hajtsd félbe, vagy ha hosszú, göngyöld fel, míg nagyjából golyó formát nem kapsz. Ezt ismételd meg minden egyes tésztalabdával. Ha kész vannak, ismét takard le őket negyed órácskára. Addig mondjuk… szedd ki a szemöldöködet!

4. Most, hogy már ilyen szépek a szemöldökeid, minden egyes tésztalabdát gyújts ki nagyjából palacsinta nagyságúra, egészen vékonyra (az sem baj, ha kiszakadozik itt-ott), majd egyesével hengergesd fel őket, és az oldalukat is kend be margarinnal.

5. Egy sütésálló, fedeles edényt bélelj ki kenyérszeletekkel, majd vágj ki sütőpapírból hat akkora méretű cetlit, hogy szinte teljesen bele tudd tekerni a dzsahnunt. Nincs más hátra, mint a roládokat a sütőpapírra rakni, és elhelyezni őket a kenyérkéken. Ha kicsi a tálad, egymásra is pakolhatod őket.

6. Ennyi. Legközelebb másnap reggel, 10 óra elteltével kell rájuk pillantanod – ekkorra fényesek és bézs színűek lesznek. Egy dzsahnun egy embernek bőven sok, ezért ha csak párat szeretnél megfőzni, a többit benyomhatod a mélyhűtőbe, és bármikor elkészítheted őket, amikor jemeni reggelire vágysz.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend