2013.12.13.@ 12.12

Bye-bye, bűntudat!

Egy gyors teszt: mikor vettél utoljára úgy cipőt, hogy ne sajnáltad volna rá a pénzt? Soha? Második kérdés: rossz barátnak érzed magad néha amiatt, ha lemondasz egy közös programot? Ja, hogy mindig? Akkor itt az ideje igénybe venni a Bűntudat Kommandót!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Bye-bye, bűntudat!

Képzeld, nem vagy egyedül: a nők 96%-a beismerte, hogy nem telik el úgy egy napja sem, hogy valami miatt ne érezné magát bűnösnek. Ugyanez egészen más a pasik esetében: nekik csak 30%-uk bünteti magát nap mint nap azzal, hogy szorong a létező vagy képzelt hibái miatt. Persze legtöbbször enyhe lelkiismeret-furdalásról van szó, de Horváth Ágnes pszichológus szerint ez nem jelenti azt, hogy ne lenne ennek a light bűntudatnak is rossz hatása az életedre. Ugyanis…

– a tartós feszültség leszívja a fizikai és lelki energiáidat is.

– súlyos esetekben a bűntudat depresszióhoz, kiégettséghez vezethet.

– sőt akár vérnyomásprobléma és szívbetegség is kialakulhat tőle.

Ez olyan rémesen hangzik, mint egy horrorfilm előzetese, amitől rögtön frászt kapsz? Ha most azonnal ki akarsz kerülni ebből az ördöginek tűnő körből, fogadd meg a szakértőnk tanácsát: „Törődj bele, hogy néha te is szoktál hibázni, és ne gondold azt, hogy emiatt rossz ember vagy – mondja Horvát Ágnes. – Ezzel a hozzáállással lassan felismered majd, mikor jogos és mikor teljesen feleslegesa lelkiismeret-furdalásod.”

„Pocsék barát vagyok!”
Képzeld, ez is egy tipikusan női mantra. „A férfiak nem szoronganak amiatt, hogy elfelejtettek egy szülinapot, hogy telefonálás helyett csak SMS-t küldtek valakinek, vagy hogy lemondtak egy bulimeghívást” – mondja a szakértőnk. És nem azért, mert a pasik érzéketlenek és önzők, hanem mert ösztönösen tudják, hogy nem felelősek mások boldogságáért.

A bűntudat backstage-ében
Néha a lelkiismeret-furdalás azért jelentkezik, hogy eltakarjon egy másik érzést – egy olyat, amivel szégyellsz szembenézni. Vajon miért nem vetted fel a telefont, amikor a barátnőd hívott? Nem lehet, hogy azért, mert eleged van abból, hogy mindig csak panaszkodni tud? Kérdezd meg magadtól: lehetséges, hogy valami egész más problémáról van szó – és nem arról, hogy én vagyok a pocsék haver?

Csekkolj be az időgépbe!
Tegyük fel, hogy lemondtál egy közös shoppingolást, mert otthon szeretnél relaxálni a kanapén. Persze képtelen vagy lazítani, mert szégyelled, hogy a pihenést választottad a barátod helyett. Oké, akkor most képzeld el magatokat öt év múlva. Vajon tényleg úgy emlékszel majd vissza erre a délutánra, mint amikor tönkretetted a kapcsolatotokat? Na elő a kedvenc disney-s mamuszoddal, és élvezd ki a lazsálást!

Legyél jó fej magaddal!
Mi az igazi oka annak, hogy elfelejtetted egy haverod szülinapját? „Ahelyett hogy elmerülnél a szorongásban, valld be magadnak, hogy totál kimerült vagy. Leggyakrabban ez az oka annak, hogy nincs időd másokra – mondja a pszichológus. – Egyszerűen pihend ki magad, és találd ki, hogyan és mikor tudsz úgy együtt lógni a csajokkal, hogy mindenki szuperül érezze magát.”

A cikk folytatását a januári Cosmo 82. oldalán találod!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több aktualis