2014.10.14.@ 11.10

Kávédilemma! Fittital vagy drog?

A reggelt már el sem tudod képzelni kávé nélkül, ebéd után is mindig bedobsz egyet, délután pedig a barátnőddel még beültök egy kapucsínóra a törzshelyetekre? Viszont attól még, hogy te odavagy a kávéért, nem biztos, hogy az egészséged is ugyanennyire szereti.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Kávédilemma! Fittital vagy drog?

Gondoltad volna, hogy a világon legelterjedtebb kábítószer mindenhol legális, és biztosan te is kipróbáltad már? Ez nem más, mint a koffein, amit friss statisztikai adatok szerint az emberek 80%-a fogyaszt rendszeresen. Bizony, a kávéd „alapanyaga” hivatalosan ugyanúgy a stimuláns, vagyis élénkítő drogok közé tartozik, mint a nikotin vagy ecstasy, még ha elsőre egyáltalán nem is tűnik károsnak. „Ha megiszol egy kávét, 30-45 perc múlva már érzed a hatását, mert ennyi idő alatt szívódik fel a benne lévő koffein – magyarázza Németh Sándor táplálékkiegészítő-szakértő. – Elmúlik tőle az álmosság, mivel megemeli a pulzusszámot és felturbózza a koncentrációs képességedet. Nem csoda, ha automatikusan a kávésbögréd után nyúlsz, ha egy fontos ér-tekezletre kell felkészülnöd. És mivel a koffein az anyagcserét is fokozza, segít megszabadulni a pluszkilóktól.” Most azt gondolod, hogy ha ilyen jó hatással van  a szervezetre, akkor mégis miért tartozik a kábítószerek közé?

Macchiatomaraton

„A kávéfogyasztás normál esetben nem veszélyes, sőt van, amikor ajánlott – magyarázza a szakértő. – Ha például túl alacsony a vérnyomásod, egy-két csésze kávé segít normális szintre emelni. De napi 100–300 mg koffein akkor sem jelent problémát, ha nincs szükséged vérnyomástuningra. Ha viszont ennél rendszeresen többet iszol, szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki.”

A cikk folytatását keresd a novemberi Cosmo 150. oldalán!

Címkék: egészség káros hatás kávé kávé hatása koffein mellékhatás

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több aktualis