5 szó, amit felejts el a melóban!

Te is biztosan tudod, ahhoz, hogy pozitív képet közvetíts magadról, sokat számít a metakommunikáció. Rengeteg mindenen múlhat a megítélésed, mint például hogy tartod magad…

2016.03.08. 13:03
Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

5 szó, amit felejts el a melóban!

…törekszel-e a szemkontaktusra, hogyan öltözöl, stb. Arról viszont kevesebb szó esik, mit mondj ahhoz, hogy felfigyeljenek rád – vagy éppen mi az, amit inkább tarts magadban!

CSAK

„Csak meg akartam kérdezni…”, „Csak az asszisztens vagyok”, „Csak egy kis prezit kellett tartanom”. Ismerősen hangzanak ezek a mondatok? Valószínűleg finomítani szeretnél vele egy-egy kérést, elnézést vagy épp engedélyt kérni. Annak ellenére, hogy egy ártatlan, udvarias álca mögé bújt, a „csak” szócska a gyakorlatban nagyon is kifejező! „Gyakorlatilag azt éred el az ismételgetésével, hogy a sikereket is aprócska eredménnyé minimalizálod, és a gyengeségeidet emeli ki” – mondja Kovács Kriszta karriercoach.

Iktasd ki! E-mailben csodás lehetőséged van arra, hogy egyszerűen kitöröld
a tabuszót, ezért mindig olvasd át az írásodat, mielőtt a küldés gombra kattintanál! Használj inkább egyenes, lényegretörő mondatokat, pl. „Azért írok, hogy…”, vagy „Tudnál segíteni…”, „Megtennéd, hogy…” – így magabiztos, udvarias és sallang nélküli lesz a szöveg!

+1 tipp: Attól feszengsz, hogy túl direkt az üzeneted? Nyugodtan megtarthatod a szokásos kereteket, pl. „Remélem, jól vagy”, vagy a leveled végére biggyessz egy kedveskedő „Szép napot!”-ot.

MEGPRÓBÁLOM

Talán azt hinnéd, hogy ha a felettesed kérésére a „megpróbálom” vagy az „igyekszem” a válaszod, akkor elhivatottnak és lelkesnek tűnsz, de valójában pont az ellenkezőjét éred el vele. „Ez a szó azt is kifejezi, hogy nem vagy elég határozott, és előrevetíti, hogy nem is leszel képes megoldani a feladatot. Azt mutatja rólad, hogy nem érdemes rád bízni a munkát, nem te vagy a legmegfelelőbb ember” – emeli ki a coach.

Egy sokkal határozottabb hozzáállással a főnök kedvence lehetsz, pl. vesd be ezt: „Rendben, adj 15 percet, hogy kitaláljam, hogyan tudom beilleszteni a napirendembe!”, vagy egy konkrétabbat: „Átfutottam a beosztásomat, keddre kész leszek vele! De ha korábbra kellene, a (másik) projektet eltolom pár nappal.” Ez csodásan vázolja a szervezési és problémamegoldási készségeidet!

Ott a pont! Nyilván te is keményen dolgozol, ezért minden okod megvan arra, hogy higgy magadban! Vesd le a félénk hozzáállásodat, gondolj a sikereidre: arra, hogy nem véletlenül vettek fel a pozíciódra, és villantsd meg az önbizalmadat! A bátortalan „Megpróbálom…” helyett dobj be egy „Persze, nem gond!” választ, és majd később kitalálod, hogyan tudsz időt szakítani az új munkára. Ezzel a magabiztossággal jó pontot szerzel a főnöködnél, új dolgokat tanulhatsz, és nem mellesleg sosem tudhatod, milyen új lehetőségeket hozhat egy ilyen feladat.

Ha kíváncsi vagy, mi az a plusz 3 szó, ami visszatart a karrieredben, akkor lapozz az áprilisi Cosmo 92. oldalára!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több aktualis