Te meddig mennél el az álmaidért? Bloggerünk Dél-Afrikáig!

Forrás: Álom önkéntes kivitelben | 2019 szeptember 13.

Kislány kora óta szerelmes a nagymacskákba, főleg a tigrisekbe, és minden vágya az volt, hogy egyszer velük foglalkozhasson. Tóth Brigitta (28) sokáig az egyik legmenőbb beauty cég PR-menedzsere volt, az utóbbi egy évben viszont minden vasárnapját egy magánállatkertben töltötte önkéntesként. Nemrég pedig még nagyobbat álmodott, és belevágott élete legfantasztikusabb kalandjába: egészen Dél-Afrikáig utazott, hogy a Cheetah Experience nevű nagymacskafarmon kerülhessen még közelebb kedvenc állataihoz. Mivel a vadonban ma már csak 7000 gepárd él, a Cheetah Experience legfontosabb feladata, hogy a DNS-minták alapján megtalálják a legerősebb vérvonalat, majd etikus körülmények között tenyésszék az állatokat. A hosszú távú cél pedig az, hogy az így született egyedeket – miután megtanultak vadászni és előjöttek az ösztöneik – visszaengedik a vadonba.

Dorombolás indul!
Hogy milyen érzés, amikor először állsz szemtől szembe nagymacskával – rácsok és ketrec nélkül? Brigi rutinosnak számít ezen a terepen, de még az ő szíve is a torkában dobogott az első találkozáskor. „Az érkezésem napja arról szólt, hogy minden egyes állatnak bemutattak egy ott dolgozó jelenlétében. Leültem a földre, elkezdtem hozzájuk beszélni, és megvártam, hogy ők közeledjenek felém. Ha dorombolni kezdtek, tudtam, hogy nyert ügyem van, megérinthetem őket.
Az első nagy találkozások után pedig már szabadon, egyedül járhattam be hozzájuk. Az első önálló látogatásomkor sikerült kiválasztanom a legválogatósabb gepárdot, aki nagyon kevés látogatót fogad el. Hozzám viszont azonnal odajött, mellém bújt és elaludt az ölemben.”

Állati menetrend
Az önkénteskedésbe akár te is belevághatsz, ha szeretnél közelebb kerülni a gepárdokhoz, és kifizeted a részvételi díjat, ami fedezi a teljes ellátásod és a szállásod, plusz megvásárolod a repülőjegyet. De jobb, ha felkészülsz a szigorú napirendre. „Reggel 7-től este 6-ig tartottak a feladataink, viszont igyekeztem mindennap jóval a kezdés előtt érkezni, hogy minél több időt tölthessek az állatokkal. A többségük ugyanis kora reggel jóval aktívabb, mint napközben a forróságban. És nagyobb a szeretetigényük is, ilyenkor sokkal bújósabbak. A gepárdokat a korai órákban etettük meg. Ezután a napom nagy részében az volt a feladatom, hogy tisztán tartsam a helyüket: gazoltam, faleveleket gereblyéztem, kicseréltem a vizüket. Ebédszünet után pedig a többi önkéntessel együtt előkészítettük a nagymacskák vacsoráját – nagyjából 30 kiló húst. ” – meséli Brigi.

A másik oldal
A farmnak vannak állandói lakói is, mentett tigrisek, oroszlánok és leopárdok. Brigi elmagyarázza, hogy a gepárdokkal ellentétben a többi nagymacskát szinte lehetetlen visszaengedni a vadonba. Az itt élő, szintén mentett hím oroszlánokat pedig azért tartják, hogy a legtöbb turistát elrettentsék a canned huntingtól (orvvadászat). Afrikában ugyanis több olyan hely működik, ahol bárki fotózkodhat bébioroszlánokkal, az ideérkezők pedig elképesztő összegekkel támogatják ezeket a programokat, mert azt hiszik, a kicsiket visszaengedik a vadonba. Csakhogy a szaporítótelepeket gondosan elrejtik a turisták elől, így senki sem látja, milyen körülmények között születnek nap mint nap a cukiságmágnesek. Ahogy arról sem tudnak, mi lesz a kölyök hímoroszlánokkal, miután felnőnek: lefotózzák őket, és feltöltik a netre, hogy az önjelölt vadászok kiválaszthassák, melyiket akarják kilőni. Viszont egyre több szervezet – ahogy a Cheetah Experience is – próbálja felvenni ellenük a harcot, és Brigi azt reméli, ha nem vándorol több pénz ezekbe a vállalkozásokba, végül nem lesz, ami fenntartsa a rendszert.

Lesz folytatás?
„A gepárdfarmon lehetőségünk volt együtt aludni Faithszel, aki a legmegbízhatóbb gepárd a farmon. Nagyon különleges, ahogy a neve is. Egy agyi rendellenesség miatt nem élné túl a vadont, így soha nem térhet vissza. Sajnos lemaradtam erről az élményről, de ha legközelebb visszamegyek, mindenképpen bepótolom.” Viszont nem Faith az egyetlen ok, amiért Brigi vissza akar utazni Afrikába. Phoenixszel, a leopárddal az első pillanattól imádták egymást, akit egyébként névlegesen örökbe is fogadott. Ez azt jelenti, hogy egy éven keresztül támogatja majd őt anyagilag. „Nagyon rossz érzés volt otthagyni, napokig sírtam, miután hazajöttem.” Épp ezért tartott ki Brigi a legnagyobb álma mellett, és tért vissza idén nyáron a rezervátumba. Ezúttal azonban egy hosszabb programban vesz részt, és kalandjait hétről-hétre követheted a Cosmo.hu-n futó Álom önkéntes kivitelben blogon.

Blogleírás

Tóth Brigi, az Álom önkéntes kivitelben bloggere egészen Dél-Afrikáig utazott, hogy a Cheetah Experience nevű rezervátumban dolgozzon önkéntesként. Legszívesebben azonnal repülőre pattannál, hogy te is nagymacskákkal tölthesd a napod? Kövesd Brigi bejegyzéseit a Cosmo.hu-n és tudj meg minél többet az önkéntességről!