Így telik az első 24 órád, ha rezervátumban önkénteskedsz

Forrás: Álom önkéntes kivitelben | 2019 szeptember 13.

Az első nap egy új helyen pont olyan nehéz, mint egy vadiúj munkahelyen: még nem látod át a folyamatokat és nem érted, mit miért és hogyan kell csinálnod. Már a repülőút is elég fárasztó, Budapestről Dél-Afrikáig majdnem 24 órás volt az utam. Este érkeztem meg a rezervátumba, így rögtön az önkéntes házba vezettek minket. Kipakolás után mindössze egy villámgyors tusolás és alvás volt a program – na nem mintha másra is maradt volna erőm.

Az első napomon viszont nem unatkoztam és te sem fogsz, ha kacérkodsz az önkéntesség gondolatával! A Cheetah Experience (ez a rezervátum neve) területe két nagy részre van osztva. Az első az oroszlán oldal – itt található az összes állat (a szerválok, karakálok, vadmacskák, farkasok, oroszlánok és a tigris), a gepárdokat kivéve. Ők a terület fennmaradó részén élnek, jelenleg 15-en vannak. Önkéntesként az első heted a gepárd oldalon kezdődik, a következő héten pedig az oroszlán oldalon dolgozol – így minden héten más területen tudod segíteni a rezervátum munkáját. Az első napodon még tilos az állatokkal való interakció, egészen addig, amíg meg nem kapod hozzá a megfelelő tréninget. Szerencsére erre nem kell sokat várnod!

Na de mi is lesz a konkrét program az első napodon?

• 8:00 – Becsekkolás a rezervátumba, kezdődhet a munka!
• 8:00 – 9:00 – A reggeli feladatok elvégzésénél csatlakozol majd egy már ott lévő önkéntes mellé, hogy biztosan ne érezd azt, hogy fogalmad sincs a dolgok menetéről. Az oroszlán oldalon az állatok helyének kitakarítását és a vízcserét takarja a reggeli feladat. A gepárd oldalon pedig a közös terek, valamint a nagy udvar takarítása a cél. Utóbbin 3 gepárd él szabadon, úgyhogy ne lepődj meg, ha takarítás közben néha meglepnek és odamennek hozzád egy kis törődésért.
• 9:00 – 9:45 – Minden egyes nap tartunk egy reggeli meetinget, ahol az alkalmazottakkal közösen átbeszéljük az állatok aktuális állapotát, hangulatát, és az aznapra vonatkozó feladatokat.
• 10:00 – 12:00 – A legunalmasabb résszel kezdődik a tréningünk, a papírmunkával. (Fogadd el, ezen át kell esni és kész). Ilyenkor írásban jelented ki, hogy tisztában vagy azzal, hogy vadállatokkal fogsz dolgozni és betartod a szabályokat. Ha bármelyiket is megszeged vagy megsérülsz, az a saját felelősséged. Plusz ilyenkor kapod meg az elméleti tréninget is arról, hogyan kell viselkedni a különböző állatokkal.
• 12:00 – 13:00 – Jöhet az ebédszünet: a rezervátumban szakács főz, aki figyelembe vesz minden ételallergiát és intoleranciát is, és az alapján készíti el az ételeket.

• 13:00 – 14:00 – A tréning után minden egyes állattal megismerkedünk az oroszlán oldalon. Ez úgy történik, hogy bemegyünk az egyik alkalmazottal, aki gyakorlatilag bemutat minket az állatoknak. Plusz megfigyeli, hogyan viselkedésünk velük és fordítva, hogy megbizonyosodjon róla, mindenki a legnagyobb biztonságban van és betartjuk a szabályokat. Minden állattal kb. 10 percet töltünk, nagyjából ennyi időt igényel, hogy megszokják a közelségünket.
• 14:00 – 15:00 – Jöhet a gepárd oldal! A folyamat ugyanaz, mint az előző állatoknál, annyi eltéréssel, hogy nem minden gepárdhoz tudunk bemenni, mivel a fajfenntartó program miatt vadabb gepárdok is élnek a rezervátumban.
• 15:00 – 16:00 – A Cheetah Experience a turisták számára is látogatható, pont úgy, mint egy állatkert. Itt viszont szigorúan túravezetővel nézhetik meg az állatokat. Minket, önkénteseket képeznek ki erre a feladatra, így mi fogadjuk majd a turistákat és ismertetjük meg velük a rezervátumban élő állatokat.
• 16:00 – 17:00 – Elérkezett az etetés ideje. Először az oroszlán oldalon élőkkel kezdjük: a nagyobb macskákat (leopárd, oroszlán, tigris) külön zárjuk ilyenkor és egyesével etetjük meg őket, hogy ne érezzék úgy, harcolniuk kell egymással az adagjukért. Ezáltal sokkal kiegyensúlyozottabb életmódot tudunk biztosítani számukra. A gepárdok eleve egyesével vannak elhelyezve, mivel ők a vadonban is magányosan élnek, így alapból külön-külön etetjük őket.

De ami a legjobb az egészben: tréning nap után a fennmaradó szabadidőnkben bármikor bemehetünk a vadmacskákhoz, a szerválokhoz, a karakálhoz, a farkashoz, valamint az udvarban található 3 gepárddal is bármikor játszhatunk vagy csak együtt tölthetünk velük egy kis időt, hogy minél mélyebb kapcsolatot alakítsunk ki velük. Sajnos a leopárdokhoz már nem szabad bemenniük az önkénteseknek, mivel túl erősek és nagyok. Kb. 60-70 kilót nyomnak és képesek a saját súlyok háromszorosával (180 – 210 kg) is végezni. De a ketrecen kívül bármikor időt tölthetünk velük. Így töltöm én is a szabadidőm legnagyobb részét Pheonix-szel, a kedvenc leopárdommal, akit közelebbről is megismerhetsz az egyik következő bejegyzésemben.

Címkék: ,

Blogleírás

Tóth Brigi, az Álom önkéntes kivitelben bloggere egészen Dél-Afrikáig utazott, hogy a Cheetah Experience nevű rezervátumban dolgozzon önkéntesként. Legszívesebben azonnal repülőre pattannál, hogy te is nagymacskákkal tölthesd a napod? Kövesd Brigi bejegyzéseit a Cosmo.hu-n és tudj meg minél többet az önkéntességről!