Önkénteskednél? Készülj fel erre a 10 dologra!

Forrás: Álom önkéntes kivitelben | 2019 szeptember 13.

Nem gondolom, hogy a mai világ a legjobb irányba haladna. Az ember nem figyel oda eléggé a környezetére, rengeteg felesleges szemetet termel, ami lassan elárasztja a Földet. Az egyre nagyobb ütemű terjeszkedés miatt pedig rengeteg állat élőhelyét pusztítja el, aminek az az eredménye, hogy a szemünk láttára halnak ki fajok. Emiatt a természetnek minden eddiginél nagyobb szüksége van a segítségünkre! Részemről még 5-10 év múlva is szeretném, ha léteznének oroszlánok és gepárdok a vadonban és nem csak a Google keresőjén keresztül tudnám majd megmutatni őket a gyerekeimnek. Pont ezért vágtam bele az önkénteskedésbe: hogy segíteni tudjak a gepárdok fajfenntartásában. Sokaknak azonban téves elképzelései vannak az önkénteskedésről, ezért összeszedtem 10 dolgot, amit fontos tudnod, mielőtt belevágnál.

1. Elég rugalmas vagy?
Bárhova is mész a világon, hogy csatlakozz egy programhoz, fel kell készülnöd a kulturális változásra. Ráadásul rajtad kívül a világ bármely részéről érkeznek még önkéntesek, így fontos, hogy felkészülj erre, kellően nyitott legyél, és jól be tudj illeszkedni az új csapatba.

2. Bármi áron
Az önkénteskedés nem mindig olcsó: egyfelől fizetned kell a részvételi díjat, ami fedezi a kint tartózkodásod alatt a szállásod, ellátásod és minden fogyasztásod (víz, elektromosság) költségét. Számos szervezet non-profit alapon működik, így az egyik legfontosabb bevételi forrásuk az önkéntesek. Azt se felejtsd el, hogy a repülőjegyet is magadnak kell állnod. Így fontos, hogy időben kezdj el félretenni, ha szeretnél belevágni egy ilyen jellegű programba.

3. Simi helyett segítség
A napjaid elsősorban nem az állatok simogatásával telnek majd – valójában kőkemény munka van az önkénteskedés mögött. Az állatokkal töltött idő csak egy bónusz, azon túl, hogy a munkáddal segíted a helyet.

4. Ők az első!
Ha nagymacskák – például gepárdok, oroszlánok, leopárdok, tigrisek – között töltöd az önkéntes munkádat, az állatok etetéséről is gondoskodnod kell. És igen, egyáltalán nem lesz könnyű olyan húst előkészítened az etetésükre, ami lehet, hogy pont a kedvenc állatod (pl.: zsiráf, zebra, antilop vagy akár ló).

5. Piszkos meló
Ha állatokkal dolgozol, akkor fel kell készülnöd, hogy minden egyes nap össze kell gyűjtened az ürüléküket és ki kell cserélned a vizüket is. Valamint a helyüket is napi szinten tisztán kell tartanod, össze kell gereblyézned a szemetet és frissítened az almukat. De a legfontosabb feladatod az lesz, hogy biztosítsd a kényelemérzetüket. Igen, ez azt jelenti, hogy gazolnod kell majd, hogy ne legyenek olyan növények az élőhelyükön, amelyek rossz hatással lehetnek az egészségükre.

6. Testközelből
Mindenképp nézz utána, milyen lesz az időjárás az adott városban a kint tartózkodásod ideje alatt és annak megfelelően állítsd össze a ruhatárad. Amikor megérkeztem Dél-Afrikába, reggelente volt, hogy akar -5 fokig is lehűlt az idő, napközben viszont egészen 25 fokig emelkedett a hőmérséklet, így nagyon rétegesen kellett öltözködnöm minden egyes nap. Plusz a testápolóról és naptejről se feledkezz meg, az ilyen időjárás nagyon kiszáríthatja a bőröd!

7. Kinyílik a világ
Az önkéntes programmal nem csak a kiválasztott szervezetet segíted, hanem te magad is rengeteget tanulsz közben. Az egész olyan, mintha egy önfejlesztő kurzuson esnél át. Betekintést nyerhetsz új kultúrákba, új emberekkel ismerkedhetsz meg és olyan tapasztalatokat szerzel majd, amelyeket otthon biztosan nem tudnál.

8. Kamuk kíméljenek
Nagyon fontos, hogy alaposan utánanézz annak a szervezetnek, ahol önkéntes szeretnél lenni. Sajnos rengeteg félrevezető és megtévesztő program van a neten. Győződj meg róla, hogy biztosan jó szervezetet választottál-e, és hogy jó célt szolgálsz a támogatásukkal.

9. Tervezz előre!
Mindenképpen nézz utána a kötelező védőoltásoknak a kiválasztott országodban. (Itt csekkolhatod őket) Valamint azt sem árt megnézned, hogy szükséged lesz-e vízumra a kiutazásodhoz. Dél-Afrikában például ha 30 napnál tovább tartózkodsz az országban, akkor köteles vagy vízumot igényelni, ami elég időigényes folyamat.

10. Új család
A kemény munka meghozza a gyümölcsét: mindig lesz elég szabadidőd, amit az állatokkal tölthetsz és közben csodálatos kapcsolatot alakíthatsz ki velük. Hihetetlen látni, hogy egy leopárdnak vagy gepárdnak mennyi szeretetre, törődésre van szüksége, és mennyire értékelik, ha időt töltesz velük.

Blogleírás

Tóth Brigi, az Álom önkéntes kivitelben bloggere egészen Dél-Afrikáig utazott, hogy a Cheetah Experience nevű rezervátumban dolgozzon önkéntesként. Legszívesebben azonnal repülőre pattannál, hogy te is nagymacskákkal tölthesd a napod? Kövesd Brigi bejegyzéseit a Cosmo.hu-n és tudj meg minél többet az önkéntességről!