Ilyen érzés együtt aludni egy gepárddal

Forrás: Álom önkéntes kivitelben | 2019 október 3.

Azért olyan csodálatos dolog az önkénteskedés, mert azon felül, hogy a munkáddal segíteni tudod az állatok életét, hihetetlen élményekben lehet részed. A Cheetah Experience önkénteseként például lehetőséged van együtt aludni az egyik nagykövet gepárddal, Faith-szel.

Faith messze az egyik legkülönlegesebb gepárd a farmon, ahogy arra a neve is utal (Faith= hit). 2 hónapos korában agyhártyagyulladást kapott és az egész teste lebénult. Azonban nem adta fel a harcot, mindenáron élni akart és teljes erővel küzdött is ezért. A Cheetah Experience gondozói is hittek a gyógyulásában és közös erővel végült sikerült túlélnie a betegséget. Faith hónapokon keresztül minden egyes nap gyógytornázott a gondozói segítségével és most már tökéletes és boldog, teljes életet él. Amikor sétál, azt úgy teszi, mint egy katona, hiszen az agysérülésnek lettek szövődményei. De amikor fut, senki nem mondaná meg, hogy bármilyen probléma lenne Faith-szel.

Otthon, édes otthon

Amikor önkéntesként megérkezel, és a tréning napodon először bemutatnak Faith-nek, akkor mindig megemlítik a vele alvás lehetőségét. Van egy lista, amire minden önkéntes feliratkozhat, ha szeretne Faith-szel aludni. Persze előfordul, hogy már beteltek a szabad helyek arra az időtartamra, amíg az önkéntességed tart, a gondozók azonban mindig megoldják valahogy, hogy ne maradj le a hihetetlen élményről. Az együtt alvást szó szerint kell érteni: Faith-nek van egy saját faháza ággyal, amit szívesen megoszt az önkéntesekkel. Hogy őszinte legyek, különösen tetszik a Cheetah Experience-ben, hogy soha semmire nem kényszerítik az állatokat, minden az ő kívánságuk és pillanatnyi hangulatuk szerint történik. Ennek fényében nem garantálják, hogy 100% az esély, hogy Faith az egész estét az ágyban fogja tölteni veled. Ezért fontos, hogy a közös alvás előtt minél több időt tölts vele, hiszen minél jobban ismer, annál nagyobb az esély, hogy melletted marad. (Amúgy teljesen érthető, hogy egy számára idegen önkéntessel nem szeretne együtt aludni.) Azt is jó, ha tudod, hogy nincs minden nap lehetőség az együtt alvásra, hetente 3-4 alkalommal engedélyezett – ennek az az oka, hogy ne legyen túl sok Faith számára.

Dorombolásra fel!

Mi történik, amikor végre elérkezik a te napod? Az egyik gondozó érted megy az önkéntes házba, ahol a szállásod van, onnan pedig a farmra visz. Az együtt szundikálás azonban nem minden, te lehetsz az is, aki megeteti Faith-t, közvetlenül lefekvés előtt. (Általában valamilyen darált hús a menü, de az egyik kedvence a zebra.) A vacsora már a faházban történik, és ne lepődj meg, ha Faith pont az ágyban szeretne csemegézni. Ha lecsúszott az utolsó falat is, kettesben maradtok Faith-szel és indulhat a durmolás. Fontos tiszteletben tartani és emlékezni tényre: bármennyire is barátságos, mégicsak egy vadállat, ezért sosem mi vagyunk azok, akik közeledünk hozzá, neki kell megtennie az első lépést. Szóval ne úgy képzeld el, hogy azonnal átöleled és kiskifli-nagykifli pozícióban szundikáltok, neki kell közelednie feléd, ő a főnök a házban. Legtöbbször azonnal melléd fekszik és hangosan dorombol (egyébként csak a gepárd és a puma képes dorombolni a nagymacskák közül). Ne lepődj meg, de simán megpróbálhat rád feküdni, mivel a gepárdoknál az a normális, hogy egymásra telepedve alszanak. És még egy meglepő dolog: amikor Faith a házban alszik, nagyon nem szeret kimenni a puha, meleg ágyból, hogy a természetben végezze el a dolgát, úgyhogy lazán megtörténhet, hogy épp összebújva lazítotok, amikor hirtelen elengedi magát pisi fronton. Pont ezért minden alkalommal inkább a háta mögött fekszem, így tökéletesen elkerülhetőek a pisi-baleseteket. (Többször is volt szerencsém együtt aludni vele, de egyszer sem pisilt rám.)

Leírhatatlan érzés, amikor egy felnőtt gepárd bújik hozzád és vele töltheted az egész estét, de egyben félelmetes is. Hiszen gondolj csak bele, ragadozóként könnyedén végezhetne veled, ha akarna. De Faith társaságában mindig a legnagyobb biztonságban érzem magam, hiszen ő a legbarátságosabb gepárd az egész farmon, aki egyszerűen imádja az emberek társaságát.

Blogleírás

Tóth Brigi, az Álom önkéntes kivitelben bloggere egészen Dél-Afrikáig utazott, hogy a Cheetah Experience nevű rezervátumban dolgozzon önkéntesként. Legszívesebben azonnal repülőre pattannál, hogy te is nagymacskákkal tölthesd a napod? Kövesd Brigi bejegyzéseit a Cosmo.hu-n és tudj meg minél többet az önkéntességről!