Te fizetnél azért, hogy oroszlánkölyköt simogass? Ezért nem kéne!

Forrás: Álom önkéntes kivitelben | 2019 október 15.

Afrikának van egy nagyon szomorú titka, amiről nem sokan tudnak. Sajnos én sem voltam tisztában a részletekkel és amikor tudomást szereztem róla, egyszerűen nem akartam elhinni. Teljesen sokkolt és sírni tudtam volna. Ez a titok nem más, mint a konzerv vadászat (canned hunting).

Így hívják azokat a helyeket, ahol fogságban, azzal a céllal szaporítanak állatokat, hogy utána a trófea vadászok lelőhessék őket. Dél-Afrikában az oroszlánok száma folyamatosan csökken, így a trófea vadászoknak egyre nehezebb dolguk van megtalálni az oroszlánokat, majd lelőni őket. Ráadásul a vadászathoz szükséges engedélyek is hihetetlenül drágák. Ezért úgy gondolták, ha fogságban szaporítják őket, azzal egyrészt megkönnyítik a trófea vadászok dolgát, másrészt egy teljesen új piacot tudnak elérni: azokat a vadászokat, akik túl kényelmesek felkutatni az oroszlánokat a vadonban és az engedélyekért sem szeretnének fizetni. Emiatt sajnos Dél-Afrika az egyik legnépszerűbb hely lett a trófea vadászok körében.

Valahogy így kell elképzelned egy ilyen típusú farmot, ami 4 részre van osztva:

Az első helyen található az összes nőstény oroszlán, akiket szaporító rabszolgaként tartanak azzal a céllal, hogy minél több bébi oroszlán születhessen. Amint a kölykök megszületnek, azonnal elválasztják őket az anyjuktól, hogy az újból fogamzóképes legyen. (Amíg az anya oroszlán neveli a kölykeit, addig nem fogamzóképes. Ezért látni sokszor természetfilmekben is, hogy a hím megöli a nőstény oroszlán kölykeit.) Hogy meddig pároztatják a nőstényeket? Folyamatosan, megállás nélkül, amíg csak élnek.

A farm második része a legnagyobb turista attrakció: itt található az összes kölyök. Ez a rész nyitott a turisták számára, oroszlánkölyök simogatást, ölelgetést és cumisüvegből etetést ajánlják az oda látogatók számára, természetesen egy magasabb összegért cserébe. Ezek a farmok általában úgy hirdetik magukat, mint egy rezervátum és turisták, valamint önkéntesek ezreit vonzzák oda azzal az üzenettel, hogy Segítsetek Ti is felnevelni az oroszlánkölyköket, hogy utána visszaengedhessük őket a vadonba!” Ez viszont sajnos hazugság. Ember által felnevelt oroszlánt ugyanis még senkinek sem sikerült visszaengednie a vadonba, ez egy lehetetlen küldetés. Azonban rengeteg segítőkész embert tudnak átverni ezekkel a marketing trükkökkel, hiszen ki ne akarna cumisüvegből etetni egy kis oroszlánkölyköt, ha ezzel ráadásul még segíthet is? Ráadásul önkéntesek ezreit csapják be ezekkel a hirdetésekkel, akik szinten azért költenek több százezer forintot önkéntes programokra, hogy segítsenek egy jó ügyet – amiben valójában semmi jó nincs.

Us Getty Images

A farm harmadik részén találhatóak azok az oroszlánok, akik már olyan nagyok, hogy veszélyes lenne a cumisüvegből etetés és fotózkodás, de még alkalmasak interakcióra. Ezekkel a tini oroszlánokkal a turisták együtt sétálhatnak egy póráz segítségével, vagy épp közös videókat készíthetnek az állatokkal. Majd, miután az oroszlánok ivarérettek lesznek, a nőstényeket az 1. részbe teszik, hogy szaporodhassanak, a hímeket pedig a 4. részbe viszik.

Itt él az összes kifejlett hím oroszlán. Amikor ide kerülnek, minden állatról készül egy profil fotót, amit feltöltenek a honlapra. Itt a trófea vadász kiválaszthatja a számára legmegfelelőbb trófeát, kifizeti a több millió forintot a konzerv vadászatért, majd Afrikába repül, hogy lelőhesse a kiválasztott áldozatát. Amikor a vadász megérkezik, a lefoglalt oroszlánt egy elkülönített helyre viszik, általában etetést színlelve. Az állatot emberek nevelték, úgyhogy mindig örül egy kis társaságnak, főleg akkor, ha húst is kap mellé. Hogy mi jön ezután? Megjelenik a vadász, és egyszerűen lelövi az oroszlánt. Általában nem fejre céloznak, hiszen az kell a trófeának, hanem oldalba lövik az állatot, így az nem hal meg azonnal, hanem lassan elvérzik. Ezalatt a trófea vadász büszkén fotózkodik áldozatával…

Ha ez nem lenne amúgy is elég szörnyű és visszataszító, ezek a konzerv vadászatok teljesen LEGÁLISAN működnek Dél-Afrikában! A kormány nem tesz ellene semmit, mivel rengeteg pénzt hoz számukra. Pontosan ezért kérlek arra, ha Dél-Afrikában jársz, jól gondold meg, milyen helyeket látogatsz meg, milyen szervezeteket támogatsz. Ha egy rezervátumban feltűnően sok az oroszlánkölyök, az a konzerv vadászat egyik jele lehet! Igen, tudom, nagy élmény kis oroszlánt cumisüvegből etetni, de kérlek, ezeket a helyeket NE támogasd, hiszen szörnyű cél mellé állsz így.

Us Getty Images

Ahol önkénteskedem – Cheetah Experience –, pontosan emiatt csak hím oroszlánok vannak, mert egyáltalán nem szeretnék, hogy bármilyen módon is azt gondolják az emberek, hogy közük van a konzerv vadászathoz. Valamint oktató céljuk is van, hiszen a túrák közben mesélnek a turistáknak a konzerv vadászatról, hogy ők is tisztában legyenek azzal, legálisan működik Dél-Afrikában. Ha szeretnél még többet megtudni a konzerv vadászatról, nézd meg a Blood Lion című dokumentumfilmet. Előre szólok, hogy sokkoló lesz, de minél többen tudnak róla, annál többen tehetnek ellene.

Blogleírás

Tóth Brigi, az Álom önkéntes kivitelben bloggere egészen Dél-Afrikáig utazott, hogy a Cheetah Experience nevű rezervátumban dolgozzon önkéntesként. Legszívesebben azonnal repülőre pattannál, hogy te is nagymacskákkal tölthesd a napod? Kövesd Brigi bejegyzéseit a Cosmo.hu-n és tudj meg minél többet az önkéntességről!