Biztos, hogy uszkárt szeretnél?

Forrás: Bambi naplója | 2019 április 8.

„Ó, de cuki!” „Egész nap tudnám simogatni!” – Nagy eséllyel ezek az első gondolataid, mikor meglátod egy uszkár fotóját Instán vagy Facebookon (nem feltétlenül az enyémet, de a legnagyobb szerénységgel mondhatom, hogy én is többször váltottam már ki hasonló reakciót), vagy szembejön egy az utcán. Innen viszonylag hamar el lehet jutni arra a szintre, hogy kijelented: „Kell nekem is egy uszkár!” De mielőtt azonnal neten kutakodnál uszi kölykökért, nem árt, ha tisztába kerülsz az uszkárok igényeivel. Mert vannak igényeink, nem is kevés…

(Fotó: US Getty Images)

Persze nemcsak az uszkároknak vannak igényeik. Úgy hallottam, az minden kutyának van. Mert kutyát tartani szuperjó móka, de óriási felelősség is. Imádjuk a gazdá(i)nkat és ideális esetben egy családnál szeretnénk leélni egész életünket békében, sok-sok játékkal, jutifalattal és szeretettel. Ennek pedig alapfeltétele, hogy te, mint leendő gazdi jól átgondold, hogy milyen kutyussal szeretnéd ÉS tudnád megosztani az életed. Mi nem egy szezonra szólunk, hanem 10-15 évre, sőt akár tovább is. Szóval akár menhelyről fogadsz be, akár tenyésztőtől vásárolsz, előtte tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

1. Hol tartanád a kutyát?

Bár már kezd kikopni ez a nézet, de még mindig elég sok ember van azon az állásponton, hogy kutya nem való lakásba. Erről megvan a véleményem, majd később hosszabban kifejtem. Röviden: a kutya a gazdija mellé való, ha egy lakásban van, akkor oda. De az persze nem árt, ha a lakásod méretéhez igazítod a szőrmókod méretét. Egy óriási újfundlandi valószínűleg nem jó ötlet egy másfél szobás panelbe. Én viszont totálisan jól érzem magam kisebb kecóban is. Egy kertben viszont szó szerint megfagynék télen, de még nyáron is állandóan az ajtót kaparnám, hogy engedjenek be a gazdiék mellé. Az uszkárok ilyenek. A kertben maradjanak a kerti törpék, és kész.

2. Milyen az életstílusod?

Sokat sportolsz, kirándulsz, utazgatsz? Akkor neked egy hasonlóan pörgős kutyus való. Ha viszont inkább a kanapén punnyadáshoz keresel társat, valami nyugis ebet válassz, aki nem igényel annyi mozgást. Én személy szerint mindkét csoportba beletartozom: ha kell órák hosszat kirándulok és/vagy futkározok, de ha éppen lusti nap van, órák hosszat szundizok.

3. Anyagilag mennyit tudsz szánni rá?

És most nem csak az esetleges vételárára gondolok, az csupán a kezdet. Minőségi ételre van szükségünk, és minél nagyobb egy kutya, annál többre, ami ezzel arányosan többe is kerül a gazdinak. Talán igazságtalannak tűnik, de sok állatorvosi kezelés is drágább a nagyobb méretű kutyáknál. Ezenkívül több fajta (az uszkárok például kiemelten!) rendszeres kozmetikázást igényel: egyszerűen olyan a szőrünk, hogy nem hullik, cserébe viszont 4-6 hetente vágni kell. Ami szintén pénz. Nem kevés. Úgyhogy mielőtt döntesz, matekozz!

4. Kölyök vagy felnőtt?

Látni, ahogy felnő a kiskutyád, csodás dolog, de azért küzdés is. Van türelmed/kapacitásod napi sokszor takarítani egy (még nem) szobatiszta kutyus után? Tudsz szabit kivenni, hogy fokozatosan rászoktasd a későbbi egyedüllétre, amíg dolgozol? Tudsz sokat játszani vele, fárasztani, hogy ne rágjon szét mindent? Ha nem, akkor inkább felnőtt kutyát keress menhelyről/fajtamentéstől: velük nagyobb eséllyel nem kell ezeket a köröket lefutnod. Lehet, hogy le kell mondanod a babakutya-korról, de cserébe sok esetben ezerszer hálásabb társak lesznek.

5. Mennyit tudsz foglalkozni a kutyussal?

Mindegy milyen fajta, az alap, hogy leviszed sétálni. De ezentúl még idetartozik a kutyaiskola, otthoni tanítgatás, játék is, és bármennyire utálom, a fésülés is. Minket, uszikat például nem árt 1-2 naponta átfésülni, és mivel az okosabb kutyák közé tartozunk, a rendszeres szellemi foglalkozás is kötelező nálunk, különben unatkozunk. Járj utána, hogy a kinézett fajta mennyi és milyen gondoskodást igényel, és mérlegeld, hogy belefér-e az idődbe. Ma már szerencsére könnyen tudsz tájékozódni a kutyafajtákról, például Facebook-csoportokban szívesen adnak tanácsot. A menhelyeken pedig szintén segítenek megtalálni a hozzád passzoló blökit. A lényeg, hogy alaposan fontold meg a választást, hogy utána sok-sok boldog évet töltsetek el együtt!

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások