Ilyen a húsvét kutya szemmel (és szájjal)

Forrás: Bambi naplója | 2019 április 17.

Két nap és idén is elérkezik a húsvéti hosszú hétvége. Hogy ezt honnan tudom? Egyrészt a lakásban elszaporodtak a bárányok, műtojások és nyulak. Másrészt tegnap este befutott az első sonkaszállítmány. Már akkor éreztem, mikor Apa kiszállt vele a liftből, és bár éppen szunyókáltam, gyorsan felpattantam és csaholva köszöntöttem, amint kinyitotta az ajtót. Először azt hitte, neki jár ez a vidámkodás, de hamar kapcsolt, hogy a csomagjának. (Azért szeretlek, Apa, tudod, csak hát nem vagy sonkából, na!) Merthogy lehet, hogy az embereknek a húsvét a locsolkodásról, pálinkázásról és tojásvadászatról szól, a kutyáknak viszont húsvét=sonkaaaaaaa!!!

Bevallom, minden nagy ünnepet imádok, mert ilyenkor összegyűlik a család. Ami azt jelenti, hogy megnő az egy négyzetméterre eső kutyasimogatók és labdadobálók aránya, plusz az ünnepi asztalról nekem is mindig jut valami finomság. A húsvéti sonkánál pedig kevés finomabb létezik. Nekem mindegy, hogy nyers, füstölt, főtt, nem válogatok, jöhet bármi, csak minél nagyobb mennyiségben. Ne tévesszen meg az apró méretem, a gyomrom szinte végtelen mennyiséget elnyel. Mint Anya egyik kedvencében, a Harry Potterben Hermione bűbájjal tuningolt kis táskája. Na, éppen olyan az én pocim is, csak varázslat sem kell hozzá.

Viszont bármennyire is remek dolog a húsvétolás, van néhány árnyoldala is a kutyikra nézve. Szóval mielőtt belecsapunk a sonkázásba, elsorolom, mikre kell figyelni:

1. Sonka: igen! Csoki: nem!

A sonka mellett húsvétkor a második leggyakoribb harapnivaló a csokitojás. Erről viszont le vagyok tiltva. Hiába nézek Anyáékra a legellenállhatatlanabb éhező kolduskutya tekintetemmel, nem kapok belőle. Mondják, hogy azért, mert a csoki mérgező a kutyáknak. Először azt hittem, hogy ez csak valami kamu kifogás, amivel megpróbálnak leszerelni, de aztán láttam KutyTube-on néhány sokkoló videót arról, hogy milyen rosszul lettek szőrmókok a csokitól. Na, azóta nem kunyizok érte. Te se adj a kutyádnak, sőt ha jönnek hozzátok vendégségbe, szólj nekik is erről. Különösen a gyerekek kínálgathatják őket, szóval legyél résen, ha nem akarsz később az állatorvosi ügyeletre rohanni.

2. Spricc stop

Elég furcsa szokása az embereknek ez a locsolkodás. Megy a sikongatás, de azért utána puszit osztanak meg tojást (esetleg pénzt és pálinkát is). Bezzeg mikor egy haver kutya „meglocsolta” Anya lábát, miközben a futiban beszélgetett a gazdijával, nem volt ekkora örömködés. Mindenesetre a kutyák inkább kimaradnának ebből a húsvéti locsolkodásból. Képzeld el, hogy egy blöki békésen fekszik, éppen emészti a sonkát, aztán egyszer valaki a semmiből lespricceli vízzel… nem biztos, hogy jó vége lesz. Én egyébként is maximum akkor lelkesedem a vízért, ha a labdáért kell beúszni, szóval idén is szeretném száraz bundával megúszni az ünnepet.

3. Tojásvadászat

Aki olyan szerencsés négylábú, hogy kertes házban él, részt vehet a tojásgyűjtésben. Mondjuk érdemes félretennie szuper szaglását, hogy az embergyerekeknek is jusson tojás. De amúgy biztos klassz móka. Ha viszont igazi tojást használnak, arra nem árt figyelni, hogy a végén az összeset begyűjtsék, nehogy később szegény eb ráraboljon a romlott darabokra.

4. Dísz frász

Említettem már, hogy a mi lakásunkat is ellepték a különféle húsvéti díszek. Anya persze rutinos, tudja, hogy csak olyan magasságba rakjon ilyeneket, amiket nem érek el. (Meg nyilván most már Kishúgi is bekerült a képletbe, szóval duplán óvatos.) Szóval bármennyire is szeretnék labdázni a műanyag húsvéti tojásokkal, nem tudok. Hiába ugatom Anyának, hogy becsszó nem fogom szétrágni és megenni őket, ő inkább nem kockáztat.

5. Illat mámor

A díszek mellett sokan szoktak különböző cserepes és/vagy vágott virággal tavaszi hangulatot csempészni a lakásba. Ez szép és jó – egészen addig, amíg esetleg a család kíváncsi kutyája meg nem kóstolja. Merthogy ilyen is van. Mondjuk személy szerint nem tudom, mi viszi rá őket, talán azt hiszik, hogy valami ínyencség, vagy így állnak bosszút, amiért nem kaptak elég sonkát. A lényeg, hogy sok virág mérgező az állatoknak, köztük Anya kedvence, a liliom is. Úgyhogy csak óvatosan! Szerintem a legjobb módszer megelőzni a növénykóstolást, ha mindig elől van egy kis sonka. Extra hatásos figyelemelterelő! Próbáld ki, tuti nem fog a kutyád a virág közelében ólálkodni!

Biztonsági oktatásnak vége, nincs más hátra, mint ünnepelni: boldog húsvétot kívánok minden kétlábúnak és négylábúnak! Ha kíváncsiak vagytok, mi hogyan töltjük idén a hosszú hétvégét, kövessetek Instagramon (@bambi_thepoodle), ott mindenről beszámolok majd!

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások