Ideje elfelejteni, hogy a kutyáknak az udvaron a helyük 

Forrás: Bambi naplója | 2019 április 25.

Elnézést, amiért a szokásos szerda helyett egy nap csúszással olvashatod az új bejegyzést. (Tudom, hiányzott már a cuki pofim!) Az a helyzet, hogy a húsvét hétvége után szükségem volt még egy kis szabira, hogy kipihenjem magam. Hát, tudod milyen fárasztó 4 napig egyfolytában enni és játszani?! Szóval a kedd és tegnap nagy részét szunyálással töltöttem a kanapén. Közben elmélkedtem azon, hogy milyen jó dolgom van. Vannak ugyanis kutyák (nem is kevés), akik nemhogy a kanapéra nem mehetnek fel, de még a lakásba/házba sem járhatnak be. Kint élnek az udvaron, merthogy sok ember szerint a kutya oda való. Hát nem! A kutyaszakszervezet nevében ezennel indítok egy petíciót, a szlogenem: bentre minden ebet!

(Fotó: US Getty Images)

Mi, kutyák szociális állatok vagyunk, az őseink falkában éltek, így teljesen természetes, hogy igényeljük a társaságot. Az emberekét is. És főleg a gazdink társaságát. Mégis 1-2 évtizeddel ezelőttig az volt az alapbeállítás, hogy ember bent a lakásban/házban, kutya kint a kertben. (Nagyi és Nagypapa is így gondolta egyébként, de aztán jöttem én és meghódítottam a szívüket és lakásukat.) Mostanra ez a nézet kezd megváltozni, egyre többen gondolják úgy (totál helyesen!), hogy a kutya családtag, ezért nem zárják ki az udvarra. De ahogy pörgetem az Instámat, látom, hogy Magyarország ezen a téren még mindig le van maradva, szóval eloszlatnék ezzel kapcsolatban néhány tévhitet.

Tévhit 1: A kutya szenved a lakásban

Különösebben talán nem is kéne magyaráznom ezt a pontot, inkább csak mutatnék néhány fotót, ahogy éppen „szenvedek a lakásban”. Nézd:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

I know you wanna play with me 🥰 #cantsaynotome #puppyface #playtime #balladdict #dogstagram #instadog #poodlegram #poodlesofinstagram #poodlesofig #poodlelove

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sundays are for relaxing… and for me everyday is Sunday. #chill #lazyday #poodlesofinstagram #poodlelife #poodlegram #toypoodle #dogsofinstagram #dogsofig #dogstagram

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Borzasztó sorsom van:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

It’s so comfy here! 😇💤 #sleepallday #doglife #lazyday #dogstagram #dogsofig #doglove #puppy #puppylove #poodle #poodlelove #poodlelife #poodlesofinstagram

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Fúúú, nem bírom, annyira rossz nekem itt a puha ágyban Anyával és Apával! Hívjátok gyorsan az állatmentőket, ez állatkínzás!

Viccet félretéve: szeretek én a fűben is pihizni, de ha egész nap kint lennék a kertben egyedül, na akkor tényleg szenvednék! Még a lakásban is mindig abban a szobában telepedek le, ahol éppen a többi családtag van, szóval kiborulnék, ha kizárnának. Minimum, hogy egy uszkár alakú lyukat kaparnék az ajtón! Anyáék egyébként szeretnének hamarosan kertes házba költözni, de fel sem merült, hogy akkor engem kilakoltatnak az udvarra. Kertvárosi kinti-benti kutya leszek!

Tévhit 2: A kutya a lakásban unatkozik

Komolyan mondom, néha szeretnék unatkozni, mióta Kishúgi is bekerült a képbe, nincs egy perc nyugtom sem! Bár mi nem ismerjük igazán az unatkozni szót, ha épp nincs semmi dolgunk, akkor ideális esetben (értsd: nem mászik utánad állandóan egy lassan 1 éves embergyerek) bevágjuk a szunyát. Azt figyeltem meg, hogy az emberek akkor mondják egy kutyára, hogy unatkozik, ha valami olyat csinál, aminek ők nem örülnek. Például megrág dolgokat a lakásban vagy ás a kertben, kiszökdös stb.. És ilyenkor általában szegény kutya kap szidást, pedig nem ő a hibás! Még mindig sokaknak az az elképzelése, hogy kertben kutyát tartani kevesebb energiát igényel a gazdi részéről, hiszen szegény állat elvan magában is, legalább szabadban van, gondolják. A gazdija nem foglalkozik vele eleget, mert nappal dolgozik, aztán mikor hazaér, amíg átsétál a kerten, megsimizi és utána pár percet még talán játszik vele, majd legközelebb akkor megy ki hozzá, mikor vacsit ad neki. Nem fárasztja le mentálisan-fizikálisan, nem érik új ingerek. Ezért ahelyett, hogy elégedetten pihikézne, elfoglalja magát a saját módján. Szóval az, hogy egy kutya „unatkozik” vagy sem, nem attól függ, hol tartják, hanem attól, hogyan. Lehet bármilyen nagy az a kert, egy idő után unalmassá válik, ha azon kívül semmit nem fedezhetünk fel, és a gazdink is napi  egyszer-kétszer néz felénk.

Tévhit 3: A kutya a lakásban ellustul

Ha szerelnének rám egy lépésszámláló kütyüt, meglepő eredményt mutatna egy nap alatt! Napi háromszor megyek sétálni, ebből minimum egy hosszú labdázás, amikor játék közben kisebb maratont futok le. Persze a lakásban is kell ám labdázni, bár tény, hogy ott kisebb a futópályám. Ezenkívül járunk kirándulni, ahol Kishúgival ellentétben engem nem babakocsiban tologatnak. Úgyhogy kikérem magamnak, nem vagyok lusta.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mum’s baby bump is getting bigger and bigger but she still runs around with me on the agility track. ❤ #dogagility #agilitytraining #pregnantlife #springtime #babyontheway #poodle #poodlelove #poodlesofinstagram

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Ezzel szemben sok kertben tartott kutya az. Hogy miért? Mert a gazdája azt gondolja, hogy őt nem kell sétálni vinni, hiszen egész nap futkározhat az udvaron. Hááát, nem tudom, én nem láttam még olyan ebet, aki önszorgalomból sprintelt volna a ház körül, hogy edzésben tartsa magát. A kutyák maguktól ritkán futnak, kell valami motiváció a mozgásra. Az sem elég, ha több kutya van, oké, néha kergetőznek, de ez kevés. Az udvaron tartott blökiket is rendszeresen hosszú sétákra kell vinni, hogy új ingerek érjék őket, mozogjanak és persze többet legyenek a gazdijukkal.

Tévhit 4: A kutyától koszos lesz a lakás

Na, ezt nem vitatom, igaz. Kutyaszőr, sáros tappancsok, a tálból szétnyalakodott kaja, küzdés a szobatisztaságig: ez alapfelszereltségként jár hozzánk. Szerencsére van porszívó, mosdó, kád, kutyasampon, törölköző és felmosó is, amikkel áthidalhatók ezek a problémák. Igen, talán picit macerás, de senki nem mondta, hogy kutyát tartani könnyű. Egyébként vannak olyan kutyafajták (például az uszkár is ilyen), akiknek nem hullik a szőrük, szóval egy gonddal kevesebb.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

After my Sunday morning play session 🤪🙈 #mumwasnthappy #sundaymorning #muddypaws #dogstagram #dogsofig #instadog #petstagram #poodlelove #poodlesofinstagram #poodlesarethebest

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Tévhit 5: A lakásban tartott kutyákat elkényeztetik

És ez miért baj? – kérdem én. Én eléggé élvezem, ha kényeztetnek. És mutass nekem olyan kutyát, embert, cicát, hörcsögöt vagy bárkit, aki nem! A gond az, hogy az elkényeztetés sokaknál egyenlő a nevetlenséggel. A kutyatrénerek tapasztalatai szerint viszont a lakásban tartott kutyák általában engedelmesebbek, mint az udvaron élők, mert többet foglalkoznak velük és tanítják őket.

Végül még mielőtt a torkomnak ugrik néhány kutyatartó, leszögezném, hogy ezek általánosságok. Biztos vannak olyanok, akik a kertben tartott kedvencükkel is eleget tudnak foglalkozni, és a blökinek boldog élete van úgy is, hogy a házból ki van zárva. Ahogy vannak lakásban tartott, rosszabb sorsú ebek is sajna. Azt is megértem, ha egy kutyának óriási bundája van és szívesebben alszik kint, mint a meleg lakásban. De nagy összegben fogadnék rá, hogy neki is jól esne, hogy ha amikor csak szeretne, odabújhatna a gazdijához!

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások