Új betegség fenyegeti a kutyákat Magyarországon

Forrás: Bambi naplója | 2019 május 13.

Múlt pénteken sajtótájékoztatóra voltam hivatalos, életemben először. Fogalmam sem volt, mi az a sajtótájékoztató, de a nevéből arra következtettem, hogy nagy kedvencemhez, a sajthoz lesz valami köze. Tévedtem, sajt nem volt, de anélkül is elég érdekes program volt, ahol találkoztam több menő kutyával és fontos infókat hallottam nagyon okos kétlábúaktól.

(Fotó: US Getty Images)

A városligeti Nyereg, az Itató nevű helyre mentünk, ami egy nagyon szuper kutyabarát étterem. Rögtön csaholni kezdtem, mikor az étlapon megláttam, hogy van külön menüjük négylábúaknak. Aztán nagyot csalódtam, mikor Anya felolvasta, hogy a kutyás szekcióban tápot meg konzerv kaját lehet rendelni. Most ez komoly?! Nem feltétlen Michelin-csillagos lazacot meg baconös csirkemájat vártam, de legalább gourmet virslit és pulykafalatokat. Mutassatok nekem egy kutyát, aki jóízűen elrágcsálja a száraztápot, amikor mellette a gazdijai ínycsiklandó fogásokat esznek! Na, szóval én javasolnám ennek a kutyamenünek az átgondolását, ha kell szívesen adok szakmai tanácsot is, mert amúgy a hely nagyon szimpi.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

At my first press event. We are going to learn about health care and meet with three hero dogs.

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Jó, de térjünk át arra, miért tartották ezt a sajt mentes sajtótájékoztatót. A Bayer kezdeményezésére május 10. immáron harmadik éve a Szívférgesség napja, ez alkalomból állatorvosok és sztárkutyák kampányoltak, hogy felhívják a figyelmet erre a veszélyes betegségre. Ezt bizonyos szúnyogfajták terjesztik, amik pár évvel ezelőttig nem fordultak elő Magyarországon, viszont a klímaváltozás miatt a mediterrán tájakról hozzánk is eljutottak. Ha egy fertőzött szúnyog megcsíp egy kutyát, a dirofilaria immitis nevű fonálféreg lárváit juttatja be a testébe, ahol azok fejlődni kezdenek, és eljutnak a szívébe. Szegény blökinél légszomjat, köhögést és fáradékonyságot okoznak, majd többek között szívritmuszavar, artériagyulladás, máj– és veseproblémák alakulhatnak ki. Súlyos esetben szív– és légzési elégtelenség, tüdőembólia, máj– és veseműködési zavar is lehet a következménye, amitől a kutya az örök labdamezőkre távozhat. Ez annyira ijesztően hangzott, hogy mikor Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos erről mesélt, pár pillanatra még abból is kizökkentem, hogy a szomszéd asztalnál jutifalatot kunyeráljak.

via GIPHY

Ráadásul Dr. Aladics Balázs hozzátette, hogy a szívférgesség mellett egy új betegség is megjelent, amire figyelni kell. A leishmaniasist a lepkeszúnyogok terjesztik, és ez már állatról emberre is könnyen terjedhet, és ugyanolyan veszélyes, mint a szívférgesség. A lepkeszúnyogok – szintén a felmelegedés miatt – már megtalálhatóak Magyarországon, de szerencsére a kór még nem jelent igazán veszélyt. Viszont ha nyáron kutyával utazol, mindenképp gondoskodni kell a megfelelő védelemről, mert több európai országban elkaphatja. (Dél-Franciaország erősen fertőzött állítólag, szóval a cannes-i filmfesztivált én idén kihagyom, köszi) És egyébként sem árt a megelőzés, mert nem tudni, mikor jelenhet meg itthon is a betegség. Jujj!

Na, de mit tehetsz pontosan? Első lépés: egy vérteszt, amiből megnézik, vannak-e lárvák esetleg a kutyusod vérében, amik még nem okoznak tüneteket, ezért nem lehetne észrevenni őket. Ez fáj, utáltam is, mikor Anyaáék tavaly elhurcoltak rá. Szerencsére negatív lett a teszt. Második lépés: olyan féreghajtó adása, ami hatásos a szívférgesség ellen is. Ez már kellemesebb, mert kolbászba rejtve adják oda Anyáék. Néha trükközöm is, hogy az első falatból kinyomom a nyelvemmel, így kénytelenek újabb adag kolbásszal próbálkozni.  Ja, és havonta egyszer kapnom kell! Köszi annak a dokinak, aki ezt kitalálta! Emellett egyébként bolha– és kullancs elleni nyakörvet is hordok, ha pedig kirándulni megyünk, extra lötyit is csepegtetnek a nyakamba, úgyhogy Anyáék megnyugtattak, mindent megtesznek az ellen, hogy elkapjak valami betegséget.

És hogy valami kellemesebbről is ugassak: pénteken találkoztam három hős blökivel is. Ott volt Symba, a világ egyik legjobb mentőkutyája. Dolly, aki vakvezető kutyának tanul és Mokka, a segítőkutya. Őszinte leszek: én inkább csak a távolból csodáltam őket, mert totál lámpalázas lettem attól, hogy ilyen óriási sztárokkal találkozhatok. (Anya szerint egyszerűen berezeltem, de ezt kikérem magamnak! Szerintem ő se merne bátran odamenni mondjuk Katalin hercegnéhez, ha összefutnának!)

Kishúgi viszont tényleg szuperbátor volt, Symbát még meg is simogatta – kicsit nehezteltem is ezért az árulásért, de aztán otthon adott az ebédjéből, és újra szent volt a béke. Egyébként pedig tényleg ne higgyétek, hogy önző vagyok, később majd olvashattok interjúkat is a blogon a hős kutyákkal (jobban mondva a kiképzőikkel)!

(Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária)

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások