Vegetáriánus kutyák: egészséges vagy veszélyes divat?

Forrás: Bambi naplója | 2019 május 20.

Ismét elnézést kell kérnem, amiért pár órát csúsztam a bejegyzésemmel, de hétvégén ünnepeltük Kishúgi születésnapját, és még nem tértem magamhoz egészen. Tegnap óriási kertiparti volt: sok-sok vendég, játék, na és persze rengeteg finomság. Két falat grillezett husi között aztán valaki felvetette, hogy vajon mit szólnék, ha Anyáék megpróbálnának átállítani vega étrendre. Szerintem kitalálod a reakciómat: valószínűleg azonnali hatállyal felmondanám a szerződésem velük! A fésülés meg kozmetikázás még belefér, de azért kutyahűségnek is van határa elvégre…

(Fotó: Pinterest)

De miközben labdázástól kimerült végtagjaimat nem kímélve non-stop kaját kunyeráltam, elgondolkoztam, milyen lehet egy vega, vagy még rosszabb, vegán kutyának. És vajon miért van manapság egyre több blöki húsmentes étrenden? Persze, hogy felcsaptam a pudli guglit! Magyar statisztikát nem találtam, de Nagy-Britanniában az elmúlt években 360 százalékkal nőtt azoknak a gazdiknak a száma, akik nem adnak állati eredetű ételt a kutyájuknak. Szegény négylábúak, pedig nincs is jobb, mint egy hagyományos angol reggelivel indítani a napot! Mondjuk a tojást, gombát, paradicsomos babot és pirítóst meghagyom Apáéknak, nekem csak a kolbászka meg bacon kell belőle! Ahogy kutakodtam, azt láttam, hogy tényleg vagányság lett a vegánság. Rengeteg vegán vagy vega gazdi vonja meg a husit a kutyájától. De ezzel tényleg jót tesznek?

Erről megoszlik az orvosok véleménye. Tény, hogy a farkasoktól származunk, és legalább olyan félelmetesen tudok vicsorítani, mint ők, azért az életmódunk és emésztésünk már nem ugyanaz. A neten azt olvastam, hogy a kutyák évezredek alatt alkalmazkodtak ahhoz, hogy megemésszék az emberi ételek nagy részét. El tudom képzelni, hogy őseink milyen büszkék lehettek, mire végre kiharcolták, hogy kapjanak a pörköltből vagy sült csirkéből. Erre az örökségükből mostanra az lett, hogy némely leszármazottuknak csak tofu meg tök jut. Merthogy a tudomány mai állása szerint a ragadozók helyett kezdünk hasonlítani a mindenevőkre. De a hangsúly azon van, hogy mindenevők, nem növényevők!

Spanommal, Retivel tegnap azért drukkoltunk, hogy Lidus baba vega legyen és ne kérje a kolbászt. Sajnos nem vega, befalta. 

Nagyon sok vega/vegán kutya küzd tápanyaghiánnyal, mert husi nélkül nem jut például elég fehérjéhez és fontos ásványi anyagokhoz, vitaminokhoz. Nem lehetetlen persze ezt megoldani, csak nagyon oda kell figyelni a gazdinak, és ez általában hosszútávon nem szokott sikerülni. Az is igaz, hogy manapság több olyan allergia, egyéb betegség előfordulhat a kutyáknál, amin a húsmentes étkezés javíthat. De ezek elszórt esetek. És hogy egy kutya önszántából inkább a zöldséget válassza egy szaftos hamburger helyett? Háááát, nagyjából olyan gyakori, minthogy egy gyerek nasi helyett brokkolit rágcsáljon. Én például a mekis sült krumplit sem eszem meg, kizárólag a hambi érdekel:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dad, you know junk food is bad for you. I would happily sacrifice myself and eat that burger instead of you. 🍔➡👅

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Nincs vega kutya ismerősöm, pedig eskü nem diszkriminálok, így nem tudtam megkérdezni, ő mit szól a husimegvonáshoz. De gyanítom, hogy irigykedve hallgatja a többiek beszámolóját a futiban a hétvégi velőscsont majszolásról. Aztán amikor a gazdi nem látja, átjár a szomszédba kunyerálni, vagy séta közben próbál felszipkázni fincsi maradékokat. Egyébként van olyan zöldség meg gyümölcs, amit én is imádok. Az eper például jöhet minden mennyiségben, főleg turmixként imádom!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Strawberry shake, yummi 👅🍓 #strawberry #milkshake #happydog #celebration #dogs #dogstagram #instadog #dogsofig #poodlesofinstagram #poodlegram #poodle #poodlelove #apricotpoodle #puppy #puppylove

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Újabban pedig a karalábé és sütőtök is csúszik, Kishúgi mindig ledob nekem pár darabot, ha azt kap ebédre. De azért, ha elém tennének egy tál kolbászt és egy tál sütőtököt, nem kérdés, melyikre mozdulnék rá előbb! Egyébként YouTube-on több videó is van arról, hogy az állítólag vega kutyákat hasonló teszt elé állítják, az eredmény pedig önmagáért beszél:

Na, azt hiszem, ezzel zárhatom is a témát, most sietek a konyhába, mert ha jól hallom, Anya éppen pakolja a grillparti maradékait. Muszáj segítenem neki, mert épp azon siránkozik, hogy nem fér el a hűtőben!

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások