Ezért tilos nyáron autóban hagyni a kutyád

Forrás: Bambi naplója | 2019 június 3.

Úgy néz ki, a nyár kisebb csúszással végre munkába állt. A hétvégén már melegen sütött a nap, így mikor átruccantunk Nagyi2höz, természetesen beiktattunk egy kis játékot is az egyik közeli parkban. Anyával útközben láttunk egy kocsit, amiben egy kiskutya volt bezárva. Mielőtt közelebb mehettünk volna, megérkezett a tulaja és elhajtott, szóval nem tudjuk, mennyi ideig volt ott egyedül a szerencsétlen szőrmók, de legalább annyira lihegett, mint én egy kimerítő labdázás után. Csak nem volt olyan boldog…

(Fotó: US Getty Images)

Tudom, sok ember szeret szaunázni. Anya meg Apa is. Én személy szerint nem értem, miért olyan jó dolog beülni egy dögmeleg lyukba, hogy aztán a saját izzadságukban tocsogjanak, de hát néha furák a gazdik. Például az sem fér a buksimba, hogy miért fürdenek és fésülködnek minden egyes nap – ráadásul önszántukból. Szóval mi, kutyák nem szeretünk szaunázni, ugyanis izzadni sem tudunk, és anélkül nemcsak értelmetlen, hanem életveszélyes is a hőségben ücsörögni. Márpedig ha valaki a melegben a parkoló autójában hagyja a kutyusát, pontosan olyan, mintha bezárná egy szaunába.

Ha kint 25 fokos a levegő, az autó belső tere 10-20 perc alatt simán felmelegedhet 40 fokig is. Ha 30 fok van és a napon parkol, akár 70 fokig is! Ezt már elképzelni sem tudom, mennyire meleg, mert szerencsére még nem éltem át. Nekünk, kutyáknak átlagban 38-39 fokos a testünk, ha 40,5-41 fokig hevülünk, az már hőgutához vezethet. Márpedig egy zárt autóban ez hamar megtörténhet, mivel nem tudjuk visszahűteni a testünket. Az embereknek sokszor elég bedobni egy jéghideg sört (legalábbis ezt gyakran hallom nyaranta), de mi csak lihegéssel és a tappancsukon keresztül tudunk hűsölni. Ha viszont az autó ülése meleg, akkor utóbbi hatástalan. Ha pedig nem tudunk elég hűvös levegőt beszívni, akkor a lihegés is. Harmadik opciónk nincs. Kb. az történik, mint ebben a jelenetben az Egy kutya négy élete című filmből:

Csak sajnos a valóságban nem mindenkire találnak rá időben, ezért évente több száz kutya hal meg nyáron, mert a gazdája csak beugrott valahova pár percre elintézni valamit… És nem, az sem elég, ha picit letekerik az ablakot. A résen nem tud elég levegő beáramlani, és a lényeg: mivel kint tombol a meleg, ami be is jut, az sem lesz éppen hűsítő.

Ezen a képen egyébként természetesen Anyáék nem hagytak az autóban, csak én már beszálltam, amíg ők bepakolták Kishúgit meg a fél lakást, mert állítólag Kishúginak annyi mindenre van szüksége:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jump in, I’ll drive!

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Tudom, nagyon igazságtalan, hogy nem mindenhova engedik be a kutyákat. Én például szívesen járnék Anyával vásárolni az L betűs boltba, de nem csak azért nem mehetek vele, mert fél tőle, hogy sosem tudna elvonszolni a sajt- vagy húspult mellől. Úgy hallottam, Olaszországban már vannak élelmiszerboltok, ahova kutyák is bemehetnek (lehet, hogy költöznünk kéne??), de itthon ez még tervben sincs. Ahogy bankba sem mehetünk például, bár oda nem is akarnék, mert a legfőbb értékeimet (értsd: a játékaimat és a jutifalatokat) szeretem szem előtt vagy a pocimban tartani. Szóval sok helyre nem tudjuk elkísérni az embereket, de ilyenkor inkább otthon maradunk, ott nem lesz semmi bajunk. (Mert ugye az utcán kikötve sem szeretünk várakozni.)

És mit tehetsz, ha valahol egy kutyát látsz autóba zárva? Először is gyorsan értesítsd a hatóságokat, akiknek kötelességük kimenni a helyszínre! Megpróbálhatod kisebb lökéssel beindítani a kocsi riasztóját is. Vagy írd fel a rendszámot, autó színét és típusát, ha tudod, és ha van a közelben nagyobb üzlet, shopping központ, kérd meg, hogy hangosbemondón hívják a tulajdonosát. Ha nem történik semmi, vagy úgy látod, a szegény kutyus már nagyon kikészült (nyüszít, vagy épp ellenkezőleg kedvetlenül fekszik, párás a tekintete, stb.), akkor szerezz két embert tanúnak, készíts fotókat (a rendszám és a kutya is látszódjon bizonyítékként), majd törd be az autó egyik ablakát, hogy ki tudd menteni. Bizonyítható életveszély esetén ezt megteheted! Utána fontos, hogy mielőbb vizet kapjon a kiszáradt blöki és jó, ha vizes, hideg ruhába tudod csavarni, hogy visszahűljön. Ha a gazdija (bár ilyen esetben ez a kifejezés talán túlzás) továbbra sem kerül elő, irány az állatorvos! Egy tökéletes világban persze nem lenne szükség ilyen mancsmentő akciókra, bár persze egy tökéletes világban sosem fogyna ki a tálamból a lazac és fürdés nélkül is alukálhatnék Anyáék ágyában. Sóhaj…

Egy mondatban összefoglalva: autókázni klassz dolog, az autóban bezárva maradni nem!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

On our way to the Hungarian Poodle Meeting, I couldn’t be more excited. 🎉🐩🐾😁

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások