Halálos baktérium fenyegeti a kutyákat a nyári pancsoláskor

Forrás: Bambi naplója | 2019 június 12.

Arról már korábban írtam, hogy otthon fürdeni finoman szólva is utálok. Ha viszont hőség van, szívesen csobbanok tóban/patakban/folyóban, főleg ha Apa újra és újra eldobja a lasztimat, amit Baywatch módra ki kell mentenem. Most viszont olvastam egy ijesztő cikket arról, hogy a természetes vizek akár veszélyesebbek lehetnek a fürdőkádnál is! Egy világ omlott össze bennem…

(Fotó: Seth Casteel)

Hallottál már a Tegel-tóról? Én sem, de Anya megmutatta a térképen, és mondta, hogy Berlinben található (na kösz, nem mintha tudnám, az hol van!), fotók alapján pedig nagyon szépnek tűnik. De most ne akarj oda utazni, mert az elmúlt időszakban 17 kutyus halt meg, miután fürdött benne! Szakértők szerint valószínűleg azért, mert túlszaporodtak benne a cianobaktériumok, amik mérgezőek a négy– és kétlábúakra is. Ezeket a kórokozókat korábban kékeszöld algának nevezték, de ez megtévesztő volt, mivel valójában nem algák, hanem bacik. Csak algának álcázzák magukat, cseles, ugye? Ezt mind a Vaúpédiáról kutattam! Szabad szemmel nem láthatóak, az édesvizekben fordulnak elő, észrevenni már csak akkor lehet őket, ha túlságosan elszaporodnak. Ilyenkor zöldes, barnás-zöldes, vagy kékes zöldes nyálkát hoznak létre a víz felszínén, amely a parthoz közel habos is lehet. Na, mondjuk én elég finnyás vagyok, ha ezt látnám, tuti egy tappancsom sem mártanám bele a vízbe. De tudom, hogy vannak olyan blökik, akik imádnak pancsolni és ha vizet látnak, elvesztik az eszüket, szóval nekik és gazdijaiknak szól ez a figyelmeztetés!

Merthogy a cianobaktériumok nemcsak Németországban jelentenek veszélyt, Magyarországon is előfordulnak, és bizony itt is van, hogy elszaporodnak. Tavaly nyáron például a Holt-Tiszában, egy időre le is zárták az ottani strandot. A kutyáknál máj– és idegmérgezést okozhat ugyanis, ha túl sok cianobaktérium kerül a szervezetükbe, és akár néhány óra alatt meghalhatnak. De az emberekre is egészségkárosító hatással van!

via GIPHY

Szerencsére itthon rendszeresen ellenőrzik a strandok, tavak, folyók vízminőségét, de azért nem árt óvatosnak lenni! Ha kirándulni/fürdeni indulsz a kutyusoddal, előtte mindig csekkold az adott hely friss adatait! A cianobaktériumok leginkább a lefolyástalan tavakban, pangó pocsolyákban tudnak elszaporodni, főleg kánikula idején, de a mocsaras, ingoványos területeket is szeretik. (És sajnos egyre gyakrabban tengerpartokon is megjelennek!) Szóval ha kockázatos terepre mentek, inkább ne hagyd fürdeni a kutyád, a pocsolyákat pedig — bármennyire is szeret dagonyázni — (bár megmondom őszintén, sosem értettem, mi a jó benne) kerüljétek el. Mindig legyen nálad friss víz, hogy abból ihasson a kutyid! Ha pedig mégis arra gyanakszol, hogy fertőzött vízből kortyolt, késlekedés nélkül irány az állatorvos!

Végül azért, hogy ne csak ijesztgessek, ajánlok egy szuper helyet, ahova bátran mehetsz kirándulni a kutyusoddal. Vasárnap Solymár mellett jártunk a Paprikás-pataknál: könnyű kiránduló terep, az erdőnek köszönhetően árnyékos, szóval melegben sem fogsz lihegni. Kivéve, ha te is állandóan a labdád után futkározol, mint én. De ha kimelegedsz, csobbanj bátran a patakban vagy a vízesés lábánál! A víze kristálytiszta és hűsítő, bár azért az ivással így is extra óvatos voltam (Anyáék szerint csak extra finnyás): a patakból közvetlenül nem voltam hajlandó inni, csak akkor, ha kimerték a vizet a tálkámba. Hát, mi vagyok én, neveletlen vadállat?! Lehet a lábam akármilyen saras, azért mégis úri pudlivér folyik az ereimben!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

This is the only kind of bathtime I really enjoy.

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dad, I don’t wanna pose with the waterfall, I wanna play in the water. 💦💦💦

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások