Júliustól minden új kutyagazdinak kötelező tanfolyamra járnia

Forrás: Bambi naplója | 2019 június 26.

Facebookon futottam bele a hírbe, miszerint Bécsben júliustól életbe lét egy szabályozás, ami minden új kutyatartót kötelez egy négyórás tanfolyamra, ahol a felelős állattartásról tanulhatnak. (Az új gazdik alatt azokat értik, akik a nyilvántartás szerint korábban nem tartottak legalább két évig kutyát.) Ez zseniális ötlet! Itthon is bevezetném, bár lehet, hogy a 4 óra kevés lenne. Kibővíteném 4 hétre. Sorolom is szerintem milyen tantárgyaknak kéne szerepelniük a tantervben:

(Fotó: US Getty Images)

1. Kajamatek

Példafeladat: Ha kiraksz 100 szemet a tápból, amiből a kutya 30 perc alatt 2-őt eszik meg, akkor 24 óra alatt mennyit fog megenni? Mielőtt nekiállnál számolgatni, elárulom a megoldást: egy szemmel sem többet, ugyanis egyértelmű, hogy nem ízlett neki. Ha valaki letesz elém egy ételt, kb. fél másodpercen belül kiderül, hogy mi lesz a sorsa: eltüntetem az utolsó falatig, vagy megszagolom és otthagyom. A kutyatáp nálam az utóbbi kategóriába esik. Anyának azért így is eltartott két és fél évig, mire felfogta ezt (pedig állítólag ötösre érettségizett matekból), végre átálltunk nyers kosztra… de erről majd később mesélek még bővebben.

Másik fontos képlet, amit muszáj megjegyezned gazdiként: virsliből, baconba tekert husikból, vagy éppen nem baconbe tekert husiból, grillezett sajtból mindig n+1 mennyiséget készíts. Az n itt azt a mennyiséget jelöli, amit a családnak/magadnak szánsz, és mindig számolj hozzá plusz 1 egységet a kutyád miatt.

Ennyi. Nem kell számtancázárnak lenni, hogy levizsgázz ebből.

2. Eb tornaóra

Az evés és alvás után kedvenc tevékenységünk a futkározás. Mondjuk magunktól ritkán rohangászunk (én például csak fürdés után, mikor kiszabadulok a kádból és szélvészként száguldok a lakásban, hogy megszárítsam a bundám és ne kelljen hajszárítózni). Ezért a gazdiknak gondoskodniuk kell arról, hogy lehetőleg minden nap kellő indítékunk legyen mozogni. A labdázás erre remek módszer, vagy az agility.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Agility class with Dad #dogagility #agilitytraining #dogstagram #dogsofig #dogsofinstagram #poodle #poodlesofficial #poodlesofinstagram #poodlestagram #apricotpoodle #puppy #puppylove

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,


De a kutyafutiban ismerkedés-kergetőzés is, vagy ennek továbbfejlesztett verziója, a kutya napközizés. Nyáron esetleg az úszás is szóba jöhet. Vannak kutyák, akik imádják a pancsolást, én, bevallom, csak akkor, ha a labdámat kell kimenteni a vízből.

3. Fifik földrajza

Egy kutyát nem érdekli, hogy melyik kontinensen, melyik városban lakik, sőt az sem számít neki, hogy másfélszobás panelban vagy óriási házban él. Egy a lényeg: neki a gazdija a világ közepe, mindig mellette akar lenni. Igen, a WC-re is elkísérjük a gazdinkat. Igen, az ágyába is felkéredzkedünk. És ha felenged, onnantól kezdve magától értetődőnek vesszük, hogy az ágy közös tulajdonná vált.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

I’m not tired, don’t wanna sleep 🐾 #goodnight #iamnotsleepy #almostmidnight #dog #dogstagram #dogsofig #dogsofinstagram #puppy #puppylove #poodle #poodlelove #poodlesofinstagram #poodlegram #poodlelife

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Én Anyával még körmöshöz is elmegyek. Szerencsére ott nem az én körmömet birizgálják, hanem az övét. Ő önként vállalkozik erre. Érthetetlen.

4. Igazolt hiányzások

Az előző pontból következik, hogy nem igazán szeretünk a gazdinktól távol lenni. De persze elfogadjuk, hogy nem mindenhova tudjuk elkísérni őket, és beletörődtünk már abba is, hogy a gazdik élete nem csak abból áll, hogy velünk foglalkoznak. Pedig mennyivel boldogabb lehetne az életük! Sóhaj…
Na szóval ha otthon maradunk egyedül, mert mondjuk gazdi nem főállású kutyatartó, akkor előtte kötelező csekkolnia, hogy számunkra biztonságos a környezet, van friss vizünk, eleget játszottunk (=eléggé kifáradtunk, hogy aludjunk). Ha ezekre a válasz igen, akkor igazolt a hiányzásuk. Ha a gazdi nyaralni indul, csak abban a helyzetben igazolt a hiányzása, ha olyan megfelelő személyzetre bízza a kutyusát, akivel jól érzi magát. Nálam például a kutyapanzió szóba sem jöhet, de a Nagyi-hotelbe mindig szívesen vendégeskedek. Még jobb persze, ha mehetek nyaralni Anyával és Apával.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Holiday mood 💦☀ #holiday #summer #longweekend #happydog #dogstagram #dogsofinstagram #dogsofig #instadog #puppy #puppylove #poodle #poodlelove #poodlegram #poodlesofinstagram

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

I hunted down a flamingo #noflamingoemoji #weekend #lakeside #waterfun #dog #dogsofig #dogstagram #instadog #puppy #puppylove #poodle #poodlegram #poodlelove #poodlesofinstagram #wetdog

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

5. Kutya=családtag

A legfontosabb lecke, amit minden embernek meg kéne tanulnia. A kutya nem (csupán) házőrző, segítség, játszótárs, edzőpartner stb, hanem a család része. Ennek megfelelően kell bánni vele. Ha beteg, orvoshoz kell vinni, ha gazdi költözik, olyan helyet kell keresnie, ahova a négylábúja is mehet. Ha hazaér a munkából, köszönteni kell minket is(puszi opcionális), sőt simogatás közben szívesen meghallgatjuk, milyen volt a napjuk. Ha családi portré készül, alap, hogy mi is szeretnénk pózolni – persze némi jutafalatért cserébe. És a sort még folytathatnám, de remélem, érted, mire akarok kilyukadni.

(Fotók: Rabloczky Szilvi Photography)

Tényleg komolyra fordítva a szót: pacsi a bécsieknek, amiért meghozták ezt a rendeletet. Követnünk kéne a példát Magyarországon is, egy idő után talán kevesebb bántalmazott, utcára kirakott állat lenne. És nemcsak a kutyák, de az emberek is boldogabbak lehetnének!

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások