Jobb vagy rosszabb, ha a kánikulában lenyírják a kutyák bundáját?

Forrás: Bambi naplója | 2019 július 2.

Sokáig panaszkodtam, hogy a nyár elaludt, mert csak jó későn érkezett meg. Mióta viszont ideért, gőzerővel dolgozik, mintha igyekezne bepótolni a lemaradását. Már vagy 2 hete kutyameleg van, ami számomra egy furcsa kifejezés. A kutyák nem szeretik a meleget, szóval honnan jön ez a szószerkezet? Talán onnan, hogy kint olyan meleg van, mint a kutyák normális hőmérséklete (38-39 fok)? Na mindegy, meleg van, ez tény. És emiatt újra többször téma, hogy kánikulában jó-e, ha lenyírják a nagy bundájú kutyákat vagy sem? Ellentmondásos cikkeket olvastam erről, szóval úgy döntöttem, kiszimatolom az igazságot.

(Fotó: Pinterest) 

Talán már te is belefutottál az alábbi képbe, amin egy hosszúszőrű blöki pózol, akinek a testét félig lenyírták. A hőkamerás felvétel szerint a kopasz részen 6 fokkal melegebb a kutyus, mint ott, ahol szőr borítja. Mert bizony a hosszú bunda ez alapján szuper hőszigetelő nemcsak télen, de nyáron is.

Mondjuk én eddig azt hittem, hogy a bunda csak arra van, hogy ha fel akarom hívni magamra a figyelmet (mert mondjuk Anyáék már vagy 2 perce leültek vacsorázni, de nekem nem adtak még semmit), jól megrázzam. Vagy ha valamiért durcáskodom (pl. Apa fél óra labdázás után fel akar menni a sétából), bele tudjam dörgölni a fűbe úgy, hogy lehetőleg minél több gaz tapadjon bele és utána hosszú percekig kelljen kiszedegetnie.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

It smells good… I wanna smell good too 😜 #dog #instadog #dogsofig #dogstagram #happydog #doglover #puppy #puppylove #poodle #poodlelove #poodlepuppy #poodlegram #cutepoodlesgram #apricotpoodle

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Na, de kanyarodjunk vissza a témához. Én például nyáron általában rövidebb séróval nyomulok. Így legalább a hosszú bundám nem takarja el a kidolgozott beach bodym (tapadnak is rám a szukák). Másrészt, ha vizes leszek, hamar megszáradok. És az sem elhanyagolható szempont, hogy gyorsabban megvagyunk a fésüléssel, amit ugye utálok. Íme az aktuális frizkóm:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Yayyy, I’m spending the weekend with Grandma, Grandpa and Uncle Robi. That means endless playtime 🤪🥎❤ Have a pawsome weekend everyone!

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

És ilyen voltam télen:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sorry I can’t hear you over the volume of my hair. 🤪😃 #homespa #afterbath #fluffypuppy #poodlegram #poodlelove #poodlesofinstagram #poodle #dogstagram #dogsofinstagram

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

De például sok uszkárnál nyáron is megtartják a hosszú szőrt, és a fotóik alapján ugyanolyan vidámak, mint én. Mondjuk sokat fésülik őket, szóval én nem vidámkodnék a helyükben, az tuti. De lehet, hogy ők szeretik, nem tudom. Vannak kutyák, akik állítólag a vegán étrendet is szeretik, szóval már semmin nem lepődök meg.

A hétvégén kutyakiállítás volt Agárdon, ott pózolt ez a szépség, Chameleon Powder Puff “ Blue”. Láthatóan nem szenvedett a hosszabb szőrétől, ugye?

Fontos azonban, hogy az uszkárok szőre nem olyan, mint például egy huskyé vagy golden retrieveré. Nekem nincs aljszőrzetem, nekik pedig van. Bár sokáig nem értettem, hogy miért, ha félévente úgyis kihullatják. Most már kezdem érteni, hogy mi célt szolgál. Ez egy klasszul kitalált természetes hőszigetelő réteg – de csak akkor, ha megfelelően ápolják! Télen megnövesztik, dúsabb lesz az aljszőrzet, hiszen így védekeznek a hideg ellen. A nyár közeledtével pedig beindul a vedlés (ami kánikula idején fokozódhat), mert igyekeznek megszabadulni tőle. Ebben lehet és kell is nekik segíteni rendszereres ápolással, fésüléssel. Ha az aljszőrzet rendben van tartva, nem lesz jobban melege a blökinek, mintha meztelen lenne.

via GIPHY

Ha viszont géppel túl rövidre, esetleg kopaszra nyírják a szőrt, azzal több kárt is okozhatnak a gazdik. Ezt több okos kutyakozmetikus néni mondta Anyának, például a fentebb mutatott fehér uszkár cukiság gazdija, Pap Nana is. Egyrészt a kutyák bőre is leéghet a napon, és sajnos minket is fenyeget a bőrrák veszélye. Plusz a szúnyogok is nagyobb felületen össze tudnak csipkedni. Másrészt a dupla szőrű kutyák bundáját tönkre is teheti a lenyírás, mert kezelhetetlen, vattás szőr nőhet vissza a helyére. Ami ráadásul tömöttebb, mert a nyírás gyors regenerálódásra készteti az aljszőrzetet, így szegény blöki 1 hónappal később duplán szenved majd a hőségben. Nem beszélve arról, hogy például egy pireneusi hegyikutya büszkesége a bundája, attól megfosztva elég viccesen tud kinézni. A legjobb tehát, ha rendszeresen fésülöd a kutyusodat, és melegben profi kutyakozmetikus segítségét kéred, hogy szedje ki az aljszőrzetet.

További kellemes nyarat mindenkinek, kitartást minden kétlábúnak és négylábúnak a kánikulához. Én most szépen befekszem a Nagyiék klímája alá hűsölni, kimelegedtem a nagy blogolásban.

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások