Mit tegyél, ha a kutyád fél a vihartól?

Forrás: Bambi naplója | 2019 július 8.

Vasárnap hajnalban óriási zuhé volt – legalábbis ezt mesélték, én átaludtam a dolgot a Nagyiéknál. Anya és Apa ugyanis megint esküvőre voltak hivatalosak (és már megint nem vittek magukkal, felháborító!!!), szóval Kishúgival átcuccoltunk a Nagyi-hotelbe. Mivel Kishúgi elfoglalta Nagyi és Nagypapa hálószobáját, ők kivételesen a kihúzható kanapén aludtak, aminek örültem, mert ott szundizhattam mellettük. Kishúgi felébredt a villámlásra, és míg Nagyi őt próbálta visszaaltatni, Nagypapa engem simizett, hogy ne izguljak a készülő vihar miatt. Pedig maximum azon izgultam, hogy Kishúgi minél hamarabb visszaaludjon, hogy én is folytathassam a nyugodt pihenést. Mert lehet, hogy van pár dolog, amitől félek (ezekről mélyen hallgatok), de nincs az a mennydörgés, ami megijesztene. Viszont elég sok kutya retteg a viharoktól, úgyhogy most nekik és az ő gazdijaiknak szeretnék segíteni. Anya szerint ezzel gyűjthetek pár kutyakarma pontot. Mondjuk nem tudom, azok mire jók, de bízom benne, hogy ha eleget összegyűjtök, beválthatom őket lazacos jutifalatra.

(Fotó: US Getty Images)

Először is a pudli gugli szerint minden második kutya zajfóbiás, ami azt jelenti, hogy fél a hirtelen, hangos zajoktól, például a vihartól és tűzijátéktól. Emlékszem, első szilveszteremkor Anya nem ment sehova bulizni, hogy itthon virrasszon velem. Aztán meglepődve látta, hogy őt jobban zavarja a durrogtatás, mint engem. Egészen pontosan így néztem ki éjfél tájékában:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Happy new year everyone – I’m done for tonight 💤😂 #tb #throwback #happynewyear #hello2018 #dogstagram #instadog #dogsofig #dogsofinstagram #poodle #puppy #puppylove #poodlelove #poodlesofinstagram #poodlesofficial

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Az egész szilveszterezéssel kapcsolatban azóta is legjobban a virslizés izgat. A zajfóbiás kutyusok viszont pánikolnak, és sajnos ha nem vigyáznak rájuk, annyira megijedhetnek, hogy kiszökhetnek. Sőt, a kerületünkben történt egy olyan eset, hogy a pánikba esett blöki kirágta magát az erkélyre és leugrott. Borzasztó, ugye? Ezért is fontos, hogy a gazdijuk próbálja megnyugtatni a zajfóbiás kis kedvencét. De hogyan?

1. Mozgás, pajtás!

Ha előre lehet tudni, hogy zivatar (vagy tűzijátékozás) várható, akkor még időben menj le sétálni a kutyáddal, fáraszd le például labdázással. Az okosok szerint ez segíthet, hogy kevésbé izgassa fel magát a blöki, ha meghallja a számára ijesztő zajokat. Hmm, lehet, hogy nekem is azt kéne tettetnem, hogy félek a vihartól, hogy kicsikarjak plusz egy labdázást Anyáéktól?

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Friyayyyyyy! 😜 #friday #tgif #weekendiscoming #playtime #dog #dogstagram #dogsofig #instadog #puppy #puppylove #poodle #poodlelove #poodlegram #poodlesofinstagram #cutenessoverload

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

2. Kuckóba vele!

Biztosíts számára egy zárt, sötét helyet a lakásban, ahova elbújhat. Merthogy az meg sem fordul a fejedben, hogy ilyenkor kint hagyd rettegni, igaz? A fürdőszoba/mosdó általában alkalmas erre, mert kevésbé szűrődnek be oda a zajok. De kisebb kutyáknál jó lehet egy szekrény alja is. Tedd oda a kedvenc plédét, játékát és vizet neki. Na és persze maradj vele!

3. Fókusz-pókusz

Nem kell non-stop simogatni, triplán elkényeztetni, mert azzal kvázi megtanítod neki, hogy ha retteg, jutifalatot kap majd. Hidd el, az összefüggést elég hamar felfogja a kutyusod, és ha csak kicsit is hasonlít rám, visszaél majd a helyzettel! Inkább próbáld meg elterelni a figyelmét a kedvenc játékaival.

4. Illat mámor

Vannak kutyák, akik szuperül reagálnak az aromaterápiára, és már attól is megnyugodnak, ha 15 percig például levendulás illóolajat párologtatsz. Egy próbát megér! Csak arra figyelj, ne legyen túl tömény az illat, hiszen a mi szaglásunk sokkal kifinomultabb!

via GIPHY

5. A trükkös csomó

A viharkabát elve alapján találták ki a következő kötést, ami segít relaxálni az ijedős kutyáknak. A sállal/pólyával körbetekerés biztonságérzetet ad a négylábúaknak, pont úgy, mint egy embercsecsemőnek a pólya. Íme, hogy készítheted el a nyugi csomót:

6. Keep calm

Egy fontos alapszabály: ha azt szeretnéd, hogy a kis (vagy éppen nagy) kedvenced nyugodt maradjon, te is legyél higgadt. Mi ugyanis simán megérezzük, ha a gazdánk feszült, ideges és akkor tudjuk, hogy veszély van. Szóval beszélj és viselkedj normálisan, még akkor is, ha orkánerejű szél döngeti az ablakokat és akkorát dörgött az ég, hogy legszívesebben te is bebújnál a paplan alá. Mondjuk felőlem be is bújhatsz, de ne lepődj meg, ha akkor a kutyád is veled akar tartani!

7. Doki help

Ha semmi más nem segít, kérd állatorvos segítségét. Ma már sokféle nyugtató paszta és tabletta létezik. De ne a szomszédnéni vagy Facebook csoportok ajánlásaira hallgass! Egy szakember, aki fel tudja mérni a kutyusod egészségügyi állapotát, segíthet kiválasztani a legmegfelelőbbet. Inkább ez, minthogy esetleg a négylábúd szívére menjen a sok idegeskedés, vagy epilepsziás rohamot kapjon!

Kívánom, hogy a következő vihart (sajnos a hétvégére megint jósolnak az időjárás szaki bácsik és nénik) már nyugodtabban vészelje át minden szőrmók! Utána pedig természetesen irány újra sétálni/játszani, nem számít, milyen sár van kint!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

It’s raining, but I still wanna play 🤪🌧🎾

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások