Tényleg veszélyes, ha a kutyád arcon nyal?

Forrás: Bambi naplója | 2019 július 27.

Az emberek szeretik puszival köszönteni egymást. Én is szeretem puszival köszönteni az embereket – de vannak, akik ezen megbotránkoznak és eltolnak maguktól. „Fúj, gusztustalan!” „Ki tudja, hol járt előtte a szája!” és hasonló dumákat kapok, ami bevallom, nem esik túl jól. A kutyafutiban dumáltunk erről a spanokkal, és kiderült, hogy nem vagyok egyedül ezzel a sérelmemmel, szóval kicsit utánajártam, vajon tényleg egészségtelen-e a kutyapuszi.

(Fotó, amin egyesek szerint az látható, ahogy mérgező uszkárpuszimmal fertőzöm Robi bácsit: Rabloczky Szilvi Photography)

Találtam is egy nagyon klassz dokumentumfilmet a témában az Animal Planet jóvoltából. Ez az a tévécsatorna, ami néha oroszlánokat, lovakat, krokodilokat stb. varázsol a nappalinkba. Ilyenkor muszáj védenem a területemet, és ugatva odarohanok a tévéhez, hogy elkergessem őket. Anya azt mondja, felesleges, ne aggódjak, nem fognak kijönni soha a tévéből. De mi a garancia erre? Ha nem látják, hogy ebben a lakásban bizony már lakik egy alfa hím, lehet, kedvet kapnak a kiránduláshoz, szóval inkább biztosra megyek és mindig ugatok/morgok. Jaj, bocsi, elkanyarodtam a témától… Szóval ebben a műsorban okos doktorok beszéltek arról, hogy nem kell félni a kutyapusziktól, a saját kutyádétól legalábbis biztosan nem, amennyiben egészséges.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

❤❤❤ 📷: @zoltanmihaly #truelove #lovemyhuman #dog #doglove #dogsofinstagram #dogsofig #instadog #puppy #puppylove #poodle #poodlelove #poodlelife #apricotpoodle #blackandwhite

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Ha együtt éltek, főleg egy lakásban, előbb-utóbb úgyis bacikat, kórokozókat cseréltek, ez természetes folyamat. Szóval akkor sem találkozol igazán több baktériummal, ha arcon nyal a szőrmókod. Különben is, ugyan a séták alkalmával mindent megszaglászunk, a földön matatunk (és igen, néha más kutyik fenekében is), azért tiszta állatok vagyunk. Ugyanis gyakran nyalogatjuk a saját pofinkat, a nyálunk pedig segít eltüntetni a nemkívánatos bacikat. Az meg természetes, hogy az oltásait megkapja a blökid és rendszeresen adsz féreghajtót neki, ugye? (Mondjuk utóbbi nálunk nagy küzdelem, mert mindegy, hogy Anya milyen picire aprítja a tablettát és próbálja kolbásszal becsempészni a számba, én képes vagyok kioperálni belőle és kiköpöm.) Egy a lényeg: nem kell aggódnod, nagyobb az esélye annak, hogy a buszon utazva kapsz el valami a betegséget, mint attól, hogy a kutyád megnyalogatja az arcod. Oké, ha a felmész a netre, biztos találsz horrorsztorikat a témában, de erre Anya csak azt szokta mondani, hogy a fájdalomcsillapítóknak is lehet elméletben izombénító mellékhatása, mert mondjuk 1 millió ember közül másfélnél előfordult. Ettől még bedobsz egy tabit, ha hasogat a fejed és nem rettegsz, hogy lebénulsz, ugye?

Itt maximum a pózolást rontottam el az uszipuszimmal, mindenki ugyanolyan egészséges maradt

(Fotó: Rabloczky Szilvi Photography)

Megnyugtatásul közlöm, nálunk a családban mindenki makkegészséges, pedig nagy pusziosztó vagyok. Puszilkodok ébredés után, puszilkodok hazaérkezéskor. Puszilkodok akkor is, ha játszani szeretnék, de Anyának dolga van és valahogy muszáj felhívnom magamra a figyelmet. Puszilkodok akkor is, ha éhes vagyok és meg kell sürgetnem a vacsorámat. Továbbá muszáj megnyalogatnom Anyát és Apát, miután kiszálltak a kádból. A testápolót, kézkrémet is muszáj (volna) lenyalogatnom, különösen az olajok iránt érzek ellenállhatatlan vonzalmat. Na és persze puszilkodok pusztán szeretetből is.

Az első pár hónapban ugyan Kishúgit nem nyalogathattam kedvemre, de Anyáék elég hamar feloldották ezt a tiltást. Jó ideje pedig ott tartunk, hogy ő jön oda hozzám puszit kérni. Például ha nélkülem megy valahova, hazaérkezés után mindig az első dolga, hogy odatrappol az ágyamhoz, felém dugja az arcocskáját és várja, hogy megnyaljam. Persze megnyalom, amin meg jót kacag.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Everytime she goes somewhere without me, she greets me with kisses after coming home. ❤❤❤❤

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

És mielőtt még valaki hívná a családvédelmiseket: Kishúgi 14 hónapos, és egy náthán kívül nem volt semmi baja. Az is lehet, hogy receptre kéne felírni a kutyapuszikat?

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

She loves puppy kisses ❤🤪😘

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Szintén a dokumentumfilmben magyarázták egyébként, hogy a nyalogatás az egyik legelső gesztus, amit a kölykök eltanulnak anyukájuktól, szóval ez számunkra nagyon fontos. Pozitív mellékhatása pedig, hogy mind a kutyában, mind a gazdikban boldogsághormonokat szabadít fel. Szóval nem kell rajta csodálkozni vagy fujjogni (maximum, ha lazacos jutifalat után kicsit büdi szám), éljenek a kutyapuszik!

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások