Tényleg rákkeltőek a kutyatápok?

Forrás: Bambi naplója | 2019 augusztus 12.

Már korábban említettem, hogy újabban nyers husit eszem. Ennek csak részben oka, hogy Anya besokallt attól, hogy szinte semmilyen kutyáknak szánt kaját nem voltam hajlandó megenni. De hát erről ő is tehet: ha egyszer valaki megízleli, milyen finom például a sajtos husi, miért enne utána ízetlen száraz tápot? Másik oka, hogy egyre több kutatás lát napvilágot arról, hosszútávon komoly betegségeket okozhatnak a kutyatápok.

(Fotó: US Getty Images)

Mikor Anya a gazdim lett, megfogadta, hogy igyekszik csakis a legjobbat adni nekem. (Ami természetes, hisz ez a rendes kutyagazdik első törvénye.) Szóval elég sokat olvasott abban a témában, hogy milyen kutyatápok megfelelőek. Az rögtön az elején világossá vált számára, hogy a tévéreklámoknak nem szabad bedőlni: a cuki golden retriever lehet, hogy látszólag örömmel befalja az egyik legelterjedtebb háziállat-eledel márka kajáját, de attól még nem számít egészségesnek az a táp. A blökik ugyanis azért eszik olyan jóízűen, mert tele van mesterséges ízfokozókkal. Kb. olyan, mint az embereknek a McDonald’s: finom, de attól még nem lesz jó. Márpedig egy kutya általában kizárólag egy fajta tápot eszik, ezért nagyon fontos megválasztani, mit kapunk. Bár megjegyzem, ettől függetlenül szívesen ennék csakis hamburgerhusit akár egész életemben, de Anya nem engedi. Állítólag nekem akar jót ezzel, na köszi…

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dad, you know junk food is bad for you. I would happily sacrifice myself and eat that burger instead of you. 🍔➡👅

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Először azzal akart jót nekem, hogy szuperprémium halas tápot vett, amiről azt olvasta, jó minőségű alapanyagokból készül. Eleinte jóízűen megettem, látszólag sikert aratott. Haha, Anya túl naív volt! Pár nap után egyre kevésbé ettem szívesen, órákat állt a tányéromban, nem kívántam meg koplalás után sem, cserébe viszont az egész lakásban halszag terjengett. Váltottunk…  aztán ugyanez a forgatókönyv lement egy másik táppal, meg egy harmadikkal. Anya nehezen tanult… de nem sztorizok órákig, spoilerezek gyorsan: egyik prémium táp sem vált be nálam igazán.

Aztán Anya rájött, hogy talán nem is olyan nagy baj, ha nem eszek tápot. Egyre több olyan tanulmányt olvasott ugyanis, amik arról szóltak, hogy rákkeltő anyagokat találtak kutyáknak szánt eledelekben, és igen, több prémiummárkásban is! A South China Morning Post újság közzétett például egy vizsgálatot, amit Hong Kong Fogyasztóvédelmi Tanácsa végzett. Az eredmények szerint az összes bevizsgált (40 féle!) tápban jelen volt a aflatoxin B1 nevű rákkeltő anyag, amit egy penészgomba terjeszt. Hogy kerül ez a tápba? Ez a penészgomba a nem megfelelően tárolt vagy termesztett kukoricával, rizzsel, búzával és hüvelyesekkel juthat a tápos zsákokba. A hatósági vizsgálatoknak így is megfelelnek sajnos, mert a kutyaeledelek takarmánynak minősülnek, jóval kevésbé szigorúbb ellenőrzéseken kell átmenniük, mint az emberi fogyasztásra szánt termékeknek. A hatóságokat pedig nem érdekli, hogy ettől a kutyák 5-10 év alatt súlyosan megbetegednek, akár idő előtt meghalhatnak (nem véletlen, hogy megsokszorozódott az elmúlt években a házi állatok között a rákos esetek száma!). Csak az a fontos ebben a gépezetben, hogy a húsipari és mezőgazdasági végtermékeket, vagy selejt árut ne kelljen kidobni, abból is lehessen profitot termelni.

És nem, hidd el, ez nem rafinált kutyák lobbija, hogy így próbálják meg a gazdikat elrettenteni a tápoktól. Ugyan elég okosak vagyunk, de ez meghaladná a képességeinket. Persze előfordulhat, hogy van egy-két olyan tápmárka, ami tényleg jó minőségű, egészséges, de Anya azt mondja, már teljesen megrendült a hite ezen a téren. És a helyzet az, hogy a gazdik tényleg nem tudják ellenőrizni, mit adnak valójában a kis kedvencüknek. Ezért váltottunk mi a nyers kosztra, Anya mindig friss, tanyasi husit vesz nekem a piacon, olyat, amit emberi fogyasztásra vizsgálnak be, és mentes mindenféle mesterséges cucctól. Láss, csodát, ezt befalom gond nélkül!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

It’s been a week since we started raw feeding and I’m loving it! 🥩🥩🥩 Only downside: Mum insists on a manbun while I eat so my ears don’t get dirty.

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Nem mondom, a sült husinak, sajtlevesnek továbbra is jobban örülnék, de ha már az nem lehet a menü, akkor inkább nyers husit eszek, mint száraz kutyatápot.

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások