100 ezer kóbor kutya országa vagyunk

Forrás: Bambi naplója | 2019 augusztus 16.

Egy tökéletes világban minden négylábúnak (és persze kétlábúnak) lenne fedél a feje fölött, egy kis kuckó, amit otthonnak hívhat és megoszthat a szeretteivel. Sokáig azt hittem, hogy ez minden kutyának alanyi jogon jár, mert a futiban és parkban csak csalásod blökikkel szoktam találkozni. De Anya mesélt róla, hogy sajnos nem minden kutyus ilyen szerencsés, vannak, akiket kidobnak, vagy már eleve az utcára születnek. Augusztus 16-án, a Hontalan Állatok Világnapján róluk, illetve értük ugatok.

(Fotó: US Getty Images)

Én soha nem éltem az utcán (Anya szerint ez a veszély nem is fenyeget, mert ha bármi történne velem, valamiért elszöknék, 2 percen belül tuti befogadna valaki), így nem tudom, milyen lehet hontalannak lenni, csak elképzelni tudom. Egész nap kóborolni, napokig éhezni (és nem azért, mert nem vagyok hajlandó megenni a száraztápot és inkább kivárok a finom sült husira), futni az autók és idegenek elől: borzalmas. Menhelyen ugyan nem kell futni senki elől, de ahogy néztem a fotókat, ott sem sokkal jobb lenni. Nincs pihe-puha ágy, nincs gazdi, akihez hozzá lehet bújni, aki dobálja a labdát és nincs sok simogatás sem. Csak a végeláthatatlan reménykedés, hogy örökbe fogadjanak.

Talán az egyetlen jó dolog a hontalanságban, hogy nem kell fürdeni meg kozmetikába járni. De ezeket inkább vállalom a szerető család és otthon kedvéért!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

This is how my legs would look like with a poodle show cut. Do you like it?

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Egy idei becslés szerint Magyarországon 80-100 ezer kóbor kutya él, ez rengeteg. És erről bizony nem a kutyák tehetnek. Mi nem szeretnénk hontalanok lenni, hidd el, szívesebben alszunk otthon, mint utcán vagy menhelyen. De az emberek szaporítanak minket, vagy csak szimplán nem ivartalanítják a kutyájukat, aztán a nem kívánt kölyköknek már nem lesz gazdija. Vagy a legkegyetlenebb: sokan az idős, beteges állatukat rakják ki az utcára, ha már nincs kedvük/idejük/pénzük foglalkozni vele. Hát így jön össze ez a sok hontalan kutyus.

Hogy lehetne ezt csökkenteni? A válasz egyszerű: örökbe fogadással! Engem ugyan nem menhelyről választottak Anyáék, de azt mondják, a leendő négylábú tesóm biztosan befogadott lesz! Első kutyának, úgy, hogy mindketten rengeteget dolgoztak és napközben nem tudtak eleget itthon lenni, egy kis lakásban, ami ráadásul nem is az ő tulajdonuk, nem mertek vállalni egy menhelyes kutyát. Mert örökbe fogadni óriási felelősség: vállalod, hogy örökké gondoskodsz a szőrmókról, nem adod vissza, ha mégsem olyan, amilyennek elképzelted, ha esetleg minden mozgást megugat, vagy szétszedi a bútorokat, ha egyedül marad otthon, mert retteg szegényke. Mostanra Anyáéknak is megjött a bátorságuk, kitanulták a gazdiság alapjait, szóval majd egyszer kapok egy menhelyes testvérkét. Akinek megmutathatom, milyen klassz a gazdis-kanapés-kényeztetős élet. Persze elég nagy kanapé kell majd, hogy mindketten elférjünk Apa, Anya és Kishúgi mellett. Azt még meggondolom, hogy a lazacos jutifalimat megosszam-e vele. Bár annak mindenképpen örülni fogok, ha végre nem egyedül kell lefárasztanom Kishúgit…

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mood right now: 😴😴😴 BTW have you read my new blog post about what a dog’s favourite sleeping position says about their personality? Link in bio!

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Anya mesélte egyébként, hogy kolléganője két kutyust is befogadott, először Hippyt. Majd pár év múlva jött Füles. A hétvégén lehet, hogy közösen bandázunk, akkor kifaggatom Hippykét, milyen kutyatesóval élni, és hogyan magyarázta el az újoncnak, hogy ki a főnök. Már most készülnöm kell rá!

Egyébként ha nincs lehetőséged jelenleg örökbe fogadni, ma akkor is sokat tehetsz a hontalan állatokért. 5 menő budapesti kávézó összefogott a Rex Kutyaotthon Alapítvánnyal, és fogyasztásoddal támogathatod őket. Ide kattintva megnézheted a részleteket!

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások