Miről álmodnak a kutyák?

Forrás: Bambi naplója | 2019 augusztus 30.

Most nem ábrándokról lesz szó, mert azt hosszasan sorolhatnám, miről álmodozunk. Legfőképpen sok finom kajáról, hosszú játékról és simogatásról. Most arról ugatok, hogy alvás közben miről álmodunk.

A gazdiknak biztos nem kell magyaráznom, hogy mi, blökik is gyakran álmodunk. De a négylábú nélküli kétlábúaknak mondom, hogy már több kutatás is bebizonyította, hogy ebben is hasonlítunk az emberekre. Az agyunk felépítése és működése ugyanis sok mindenben egyezik, EEG vizsgálatokkal kimutatták, hogy nálunk is kétféle fázis váltakozik, miközben durmolunk: a R.E.M. (Rapid Eye Movement, vagyis gyors szemmozgás szakasz) és a non-R.E.M. (gyors szemmozgás nélküli szakasz). Az első fázis az, amikor még félig ébren vagyunk, ha valami változást, veszélyt észlelünk a környezetünkben, azonnal talpra, illetve mancsra ugrunk. A non-REM-ben viszont fokozatosan egyre mélyebben szundizunk. Mondjuk személyes tapasztalatom (és ezt Anyáék is meg tudják erősíteni), hogy a hűtő- vagy sütő ajtó nyitására mindkét fázisból ugyanolyan gyorsan felébredek. De a lényeg, hogy ahogy az emberek, mi is a R.E.M. szakaszban álmodunk.

Mindegy, hogy nappal vagy éjjel van, én speciel bármikor be tudom vágni a szunyát, és ilyenkor általában álmodok is. Mondjuk Kishúgi mellett a nappali alvásidőm jelentősen lerövidült, de Anya mondogatja, hogy hamarosan megy bölcsibe, és akkor újra alhatok napi 18-20 órát. Ez jól hangzik, bár ezt a bölcsi nevű helyet is megnézném magamnak, mert azt hallottam, sok a játék és labda. Na, szóval mikor álmodom, nyüszögni szoktam, gyakran vakkantgatok, mozog a szám és néha úgy mozgatom a lábaimat, mintha futnék. Ja, és a farkamat is előszeretettel csóválom – bár ez vízszintes helyzetben inkább dobolásba megy át. Mutatok egy lesivideót, amit Anya készített az ebszemélyiségi jogaimmal nem törődve:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dreaming about the weekend 💤💤

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Tudósok úgy vélik, hogy álmunkban a nap eseményeit, az új élményeket dolgozzuk fel (ezért is van, hogy kölyökként többet álmodunk, hiszen akkor még minden újdonság). Ezt csak megerősíteni tudom: én leggyakrabban labdázom álmomban, vagy óriási labdamedencébe ugrálok, mellette pedig fincsi lazacos falatkákkal, sajttal és sonkával tömöm a hasam. Apa szerint ezt onnan lehet észrevenni, hogy elégedetten nyammogok. Rémálmaim között szerepel, hogy az utolsó morzsáig befalják a sajtos husit és nem kapok belőle (szerencsére ilyen ébren még sosem fordult elő, jól nevelt családom van, na).

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

I refuse to wake up until the weekend is here!

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Egyébként meg nincs cukibb egy álmában szuszogó kiskutyánál, ugye? Ezzel Anya is sokáig egyet értett, de azért mikor az éjjel közepén felébresztem, nem olvad el a cukiságomtól. Inkább megbökdös vagy rám szól, hogy elcsöndesedjek, mielőtt felverem Kishúgit is. Amin azért rendesen kiakadok, mert neki bezzeg senki nem szól, ha felsír, hogy csönd legyen, nehogy felébreszd Bambit. És hát nyilván utóbbi gyakrabban történik meg. Meg különben is, egyetlen ember sem szereti, ha felébresztik legszebb álmából, tessék hát a kutyákat is nyugodtan álmodni hagyni. Akkor is, ha nyüszkölünk, akkor is, ha a párnára nyáladzunk, akkor is, ha a gazdinkat arrébb tolva forgolódunk. Nekünk is szükségünk van a nyugodt alvásra, hiszen napközben a sok cukiskodás meg játék rengeteg energiát felemészt. Jó pihenést mindenkinek a hétvégére, én ki is dőltem a blogírás végére!

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások