Miért kéne minden kutyának iskolába járnia?

Forrás: Bambi naplója | 2019 szeptember 6.

Beköszöntött az ősz, ami azt jelenti, hogy lassan lecseng a kánikula. (Hurrá, újra lehet hosszan labdázni anélkül, hogy hőgutát kapnék!) Lassan a fák ledobálják a levelüket, és lehet ugrándozni az avarban. Az embergyerekeknek pedig elkezdődött az iskola. Fiatalabb koromban és is jártam ám suliba, amit nagyon szerettem, és Anya szerint hasznos is volt. Lássuk, miért.

(Fotó: US Getty Images)

Először is tisztáznék egy félreértést: kutyaiskolába nem (csak) a kutyák tanulnak, hanem a gazdijaik (is). Mert hidd el, mi suli nélkül is tökéletesen tudunk ülni, feküdni, maradni, figyelni. Az iskolában viszont a gazdik azt sajátítják el, hogyan vehetnek rá minket ezekre. Szóval tulajdonképpen a kutyáknak alapfokon egyetlen fontos tantárgya van: az engedelmesség. Nekünk azt kell megtanulnunk, hogy megcsináljuk, ha a gazdi kér valamit, na és persze előtte dekódoljuk, hogy mit szeretne tőlünk. A végére pedig szuper kutya-gazdi kapcsolat alakul ki (vagy erősödik a meglévő), örömtelibb lesz a közös élet.

A kutyaiskolákban többféle módszerrel dolgoznak (pl. klikkeres), ezekről nem tudok kiselőadást tartani, mert nekem csak egyetlen módszerrel van tapasztalatom. Ez a jutalmazáson alapuló tanítás. Anyáék sok simivel, dicsérettel na és persze jutifalattal tanítottak. Nekem ennél jobb motiváció nem is kellett! Mondjuk volt bennem egy kis csalódás, mikor rájöttem, hogy nem mindig jár automatikusan juti, ha például leülök. Igazságtalan! Anya megkért, hogy ezt feltétlen meséljem el, mert az egyik kedvenc története rólam. Szóval szépen megtanultam egy óra alatt parancsra, majd csak simán kézjelre is ülni, és mikor hazajöttünk a kutyaiskolából, állandóan leültem Anya mellé és néztem rá esdeklő tekintettel. De nem jött a juti. Akkor esett le, hogy nem kellett volna olyan gyorsan tanulnom – ha tovább tartott volna, több jutifalit ehettem volna. Egy idő után aztán jutik helyett labdával motiváltak, az is bejött:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jövőre indulok a kutya magasugró versenyen! 🤣🤣 #dogs #dogstagram #dogtraining #jump #puppy #puppylove #poodle #pooodlelove #poodlegram #poodle_daily #cutepoodlesgram #dailydog

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

És mikor érdemes kutyaiskolába menni? Tévedés, hogy csak akkor, ha valamilyen viselkedésproblémája van a kutyusodnak. Persze ilyen esetekben mindig hasznos egy szakértő oktató segítségét kérni, de problémamentes blökikkel is érdemes legalább egy alaptanfolyamot végigcsinálni, ahol a legszükségesebb feladatokat megtanítják (behívás, ül, fekszik, marad, nyugodt séta stb.) Ha kezdő gazdi vagy, akkor mindenképp ajánlott.

Ha kölyökkutyád van, jó ötlet először kutyaoviba menni, ahol szocializálódhat más kiskutyákkal, és innen továbblépni 8 hónapos kor után a kutyasuliba, ahol több a tanulás. Persze ha felnőttként kerül hozzád egy blöki, például menhelyről, akkor is bele lehet kezdeni az iskolába, nincs felső korhatár. Mi, kutyák mindig szeretünk tanulni. Az uszkárok pedig különösen (mondjuk én csak a jutifalat miatt). Vannak a stréberek, akik különböző trükköket is tudnak (például táncolnak, karikát ugranak, színészkednek). Ez a kutya például Harry Potter varázsigéket is megtanult, Anya szerint irtó menő:

Belátom, nem rossz teljesítmény, de én meg Harry Potter társast tudok játszani, szerintem az menőbb, na.

Mi alapján válassz kutyaiskolát? Mindenképp érdemes a környéken lévők közül választani, mert ha nem kell sokat utazni, kisebb az esélye, hogy az első hetek lelkesédese után inkább ellógtok. Ha őszi-téli időszakban kezdtek hozzá, plusz pont lehet, ha a kutyasulinak van fedett része. Na, és persze fontos, hogy az idődbe mikor tudod beilleszteni a négylábú okítást. Mi például pont ezek miatt jártunk a legnagyobb kutyaboltban található iskolába: rugalmas időpontokban mehettünk egyéni órákra, fedett helyen és tőlünk pár perc sétára volt. (Ma már Anya azt mondja, hogy talán szerencsésebb lett volna egy csoportos tanfolyam, mert szerinte kezdek antiszoc lenni, csak a labda érdekel, más kutyák nem. Nem érti, hogy nem mindenki méltó egy uszkár barátságára, magasak az elvárásaim!) Szerencsére nekünk, kutyiknak nem kell könyveket cipelnünk a suliba vagy magolnunk. A jó kutyaiskolát onnan lehet megismerni, hogy kutyus és gazdija is élvezi az órákat, szóval mindenképp menjetek el elsőre próbaórára. Sok sikert mindenki négy- és kétlábúnak az idei tanévhez!

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások