Ki az okosabb: egy kisgyerek vagy egy kutya?

Forrás: Bambi naplója | 2019 szeptember 9.

Még régebben belefutottam a Pudlipédián egy kutatásba, miszerint mi, kutyusok nagyjából olyan intelligensek vagyunk, mint egy kétéves embergyerek. Különösebb személyes tapasztalatom nem volt eddig a témában, de most, hogy Kishúgi itt van, már van összehasonlítási alapom. Szóval elugatom, szerintem mi az igazság a témában.

2009-ben a Brit Kolumbiai Egyetem egyik professzora, Stanley Coren végzett egy kutatást, amiben a kutyák nyelvi képességeit vizsgálta. Ebből kiderült, hogy egy átlagos blöki 165 szót tud megtanulni. Nyilván nem kimondani, hanem megérteni a jelentését. Ez pedig nagyjából egy kétéves gyermek szintjének felel meg. A legintelligensebb fajták (mint a border collie, uszkár, német juhász, golden retriever) pedig akár 250 kifejezést is értenek, ami már egy 2,5 éves kisgyerek szintjéhez hasonló.

Nos, Anyáék még nem tudták megszámolni, hány szót értek, de az biztos, hogy jó sokat. A legnagyobb szókinccsel kétséget kizáróan az étkezés terén rendelkezem. A sajt, sajtleves, párizsi, virsli, husi, sonka, csirke, bacon, májkrém, szalonna, kolbász, ebéd, vacsora, reggeli stb. szavakat különösebb magolás nélkül megjegyeztem. A tej és tejecske szóra pedig még akkor is felkapom a fejem, ha éppen mélyen alszom. Anya nemrég be is heccelt, tesztelni akarta, hogy mennyire szundizok. Kimondta, hogy tejecske, én pedig rögtön felugrottam és csóválni kezdtem… aztán pedig koppantam, mert nem is kaptam tejet. Mentségére legyen mondva, hogy reggel kárpótolt egy tálkányival. Egyébként így viselkedem, ha nem kapok tejet, ez az egyes szint, itt még szépen kérek: ( a többit majd máskor mutatom meg, ott már nem vagyok udvarias pudli)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mum, did you forget my breakfast? I’m getting impatient.

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Az első szó egyébként, amit megtanultam, a nevem volt. Utána jöttek a vezényszavak. Ezenkívül ismerem még az agility parancsait, plusz olyan hétköznapi kifejezéseket, mint hogy séta, labda, munka, bevásárolni megyünk, mindjárt jövünk haza, játszótér, most te nem jöhetsz, kutyakozmetikus (ami egy szebb szó a tortúrára szerintem), állatorvos (ami a szuri szinonimája), megyünk a Nagyiékhoz, megyünk nyaralni, fürdés, pancsi, alvás, menj aludni, kutya van a tévében, esik az eső (aminek a jelentése: most nem megyünk le labdázni). És még sok más. A következő fotó elkészülte előtt, Anya éppen azt újságolta, hogy megyünk venni jutifalit. Az arckifejezésemből látszik, hogy megértettem, mit mond:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mood after a long walkie/ball fetching session. 100% happy  

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,


Amit még kiemelnék: Apának köszönhetően kakilni akkor szoktam, ha azt mondja séta alatt, hogy kakimaki. A sima kakira nem guggolok, a kakimakira igen. Személy szerint nem értem, mi értelme van, de szerinte vicces, úgyhogy csinálom, hagyj örüljön.

Persze ezek közül már Kishúgi (16 hónapos) is ért egy csomót, de szerintem nem mindegyiket. Jó, elismerem, biztos olyan is van, amit meg csak ő ért. Például ki az a Dumbó, és miért szereti annyira? Erre még nem jöttem rá… Mindenesetre szerintem még egyelőre több szót tudok nála, bár be kell látnom, gyorsan tanul, és már pár szót ki is tud mondani. (Többek között az én nevemet is, amire nagyon büszke vagyok.)

Egy másik kutatás szerint a kutyák a matekhoz is értenek, négyig-ötig is képesek vagyunk elszámolni. Erre hogyan jöttek rá? Jutifalat darabokat mutattak a kísérleti kutyiknak, majd egyesével eltüntették őket egy vászon mögé. Mikor felemelték a vásznat, és hiányzott a jutifalikból, a blökik meglepődtek, hosszasan bámultak. Anya is megpróbálta lejátszani velem ezt a kísérletet, de én számolgatás helyett csak gyorsan befaltam a kaját. #fail

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem tudok számolni. Hidd el, ha valaki mondjuk 4 darab sajtot ígér nekem, akkor hárommal nem érem be, addig prüszkölök, amíg a negyediket is megkapom. Ezen a képen egyébként Kishúgi úgy néz ki, mint aki számol, de még nem tud. Csak majdnem olyan jó színész, mint én.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Isn’t she the cutest little Easter bunny? 🐰🥰

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Ezenkívül a memóriám is elég jó, és egy csomó ok-okozati összefüggést átlátok. Például tudom, hogy ha Anya magától behív a konyhába, hogy sajttal vagy kolbásszal kínáljon, akkor abban tuti van valami turpisság. Turpisság alatt pedig azt értem, hogy féreghajtó tablettát próbál beadni. De engem ilyen kezdő trükkel nem lehet megtéveszteni! És azt is tudom, hogy ha rám adják a nyakkendőmet, vendégségbe megyünk, ami számomra egyet jelent: kaját! Úgyhogy az összes többi ruhadarabbal ellentétben a nyakkendőt kifejezetten szeretem!

Ha pedig megszólal a kaputelefon, rohanok az ajtóhoz, mert valaki érkezik. Potenciálisan Apa a munkából. Erre már egyébként Kishúgit is megtanítottam, most már együtt toporgunk az ajtónál. Egyébként is egy csomó dologra megtanítottam már, például arra, hogyan dobálja nekem a labdámat/gumicsontomat.

És hoppá, azt hiszem, ezzel el is dőlt a címbéli kérdés: hiszen tőlem tanul egy csomó mindent, akkor nekem kell az okosabbnak lennem, igaz? Kikezdhetetlen a logikám, tudom…

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások