Rejtélyes halálos betegség támad

Forrás: Bambi naplója | 2019 szeptember 12.

Két napja ünnepeltem az évfordulót (már a harmadikat!), hogy Anyáékhoz költöztem. Eredetileg erről szerettem volna ugatni ma, de aztán belefutottam egy elég rémisztő hírbe, és úgy gondoltam, fontosabb, hogy erről minél többen tudjanak, hátha segít megelőzni egy még nagyobb bajt. Hiszen mi, kutyusok minél több évet szeretnénk eltölteni a gazdinkkal (és jó esetben a gazdi is velünk), úgyhogy vigyázzunk!

(Fotó: US Getty Images)

Felbukkant egy új betegség, ami teljesen egészséges kutyákat is képes megölni, méghozzá nagyon hamar. Véres hasmenést, hányást, erős bélgyulladást okoz, és még nem találták meg, hogy milyen baktérium, vírus vagy egyéb állhat a hátterében. Eddig 200 kutya betegedett meg, közülük 25 meg is halt. Nagyon szomorú.

via GIPHY

A kór szerencsére egyelőre csak Norvégiában terjed – Anya megmutatta a Tappancs Térképen, hogy ez az ország elég messze van, úgyhogy picit megnyugodtam. De azért nem árt óvatosnak lenni! Ha négylábúval készültél volna utazni a skandináv térségbe, inkább fújd le a kiruccanást, vagy menj egyedül. Mondjuk személy szerint nem értem, miért akarna bárki is oda utazni. A Pudli Guglin rákerestem, és oké, hogy vannak szép hegyek meg tavak, de azt írják, arrafelé jóval hidegebb is van. Márpedig a hideget nem szeretem, mert akkor Anya pulcsit vagy kabátot ad rám. Hiába próbálom neki elmagyarázni, hogy inkább didergek, minthogy felöltözzek, nem sikerül soha meggyőznöm.

De sajnos nem is feltétlen kell elutaznod, akkor is találkozhatsz esetleg fertőzött kutyussal. A hatóságok ugyanis még nem rendeltek el kiutazási tilalmat Norvégiából. Ha például kutyakiállításra készülsz, tájékozódj, hogy lesznek-e ott norvég blökik. Több közeljövőben tartandó kiállításnál olvastam, hogy a betegség miatt nem fogadnak norvég jelentkezőket, de inkább csekkold duplán.

Ha pedig minden óvintézkedés ellenére a kis kedvencednél hányásos-hasmenéses tünetek jelentkeznek, ne halogasd a dokilátogatást, irány a rendelő, ha kell, az ügyelet! Mielőbb kap segítséget, annál nagyobb az esélye, hogy meggyógyuljon. Persze ne pánikolj rögtön, valószínű, hogy csak egy hétköznapi bacit nyelt be a futin, de akkor is jobb a gyors, szakszerű ellátás, mint a házi praktikákkal kísérletezni, netes csoportokban keresni a gyógymódot. Nemrég egyébként nekem is volt valami pocibajom, de kaptam rá szurit meg probiotikumot, és utána kutyabajom sem lett. A rosszullétem nyomait pedig Anya ügyesen eltüntette a szőnyegről (kérem, mégsem hányhatok a padlóra).

Egy a lényeg: vigyázz nagyon a kutyusodra, hiszen ahogy már valami kis herceg is megmondta: „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél”. Ja, és bújj hozzá jó sokat – meg adj neki sok jutifalit, ez mind nagyon fontos!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Cozy mornings ❤❤ #goodmorning #wishwecouldsleepallday #dogsofig #dogstagram #poodle #poodlesofficial #poodlesofinstagram #poodles #poodlelove #puppy #magyareb

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások