Mégsem a szürke farkas a kutyák őse?

Forrás: Bambi naplója | 2019 szeptember 27.

Hajnali kettőkor szerintem aludni kell, de Kishúgi ezzel nem mindig ért egyet. Ilyenkor Anyával virrasztunk fél órát, amíg ő visszaalszik, és közben félálomban böngészni szoktam a Pudli Guglit. Isteni tartalmakra lehet éjjel bukkani! Legutóbb például belefutottam egy tanulmányba, ami arról szólt, hogy tudósok bizonyítékot találtak rá, hogy mi, kutyák nem a ma élő farkasoktól származunk, ahogy azt eddig hitték. De akkor mégis kiktől?

(Fotó: Pinterest)

Valamikor, sok-sok évvel ezelőtt egy leleményes farkas az emberek mellé szegődött, majd követte a példáját több, mert rájöttek, hogy az jó nekik, ha nem kell vadászni, hanem készen kapják a kaját. És így születtek meg a háziasított kutyák. Legalábbis a kutya történelem órákon így tanítják. (Az embersulikban meg úgy, hogy a bátor emberek háziasították a vadállat farkasokat.) Ám John Novembre és kutató csapata megcáfolta ezt az elméletet.

via GIPHY

A háziasításunk három lehetséges helyszínéről – a Közel-Keletről, Ázsiából és Kelet-Európából – származó farkasok genomját (nyugi, én sem ismertem ezt a szót, utána kellett néznem a Pudlipédián: egy szervezet teljes örökítő információját jelenti) vették ugyanis szemügyre, és azt mutatták ki, hogy a modern kutyák egyikkel sem állnak szorosabb rokoni kapcsolatban. Arra számítottak a kutatók, hogy direkt genetikai kapcsolatot találnak a szürke farkasok és kutyák között, ehelyett a vizsgálatok arra jutottak, hogy nem egymásból, hanem két különböző ágon, párhuzamosan fejlődtek ki. Novembre szerint valamikor 9-34 ezer évvel ezelőtt élhetett egy közös, farkasszerű ősük, aki aztán kihalt. Érdekes, ugye?

Mondjuk Anya és Apa azt mondják, eddig is biztosak voltak benne, hogy nem sok közöm van a farkasokhoz, mert nem szeretem a sötétet, vonyítani egyáltalán nem szoktam, ugatni is csak alig, és hát a vadonban két percnél tovább úgy sem bírnám. Szerintük inkább cicák lehetnek a felmenőim, mert a tejet imádom, sok téren kényes vagyok és makacs is tudok lenni. Ja, és cápa/krokodil rokonom is lehet, mert hajlamos vagyok a farmereket / játékokat cincálni. Itt például a nyuszimmal játszunk, aki meglepő módon 3 éve egyben van, egyszer sem kellett plasztikázni, pedig elég élesek a fogaim.

Van, aki szerint még plüssállat felmenőm is lehet a külsőm miatt, de ebben nem sok rációt látok, hiszen nem vattával vagyok kitömve (hanem jobb napokon lazacos jutifalival és sajttal). Mindenesetre egy dologban azért hasonlítok a farkasokra: én is imádom a nyers husit. Persze nem nekem kell levadásznom, hanem Anya kiporciózva elém teszi, de hát úgy látszik, ez az evolúció.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

It’s been a week since we started raw feeding and I’m loving it! 🥩🥩🥩 Only downside: Mum insists on a manbun while I eat so my ears don’t get dirty.

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások