6 kutya, akinek menőbb munkája van, mint a legtöbb embernek

Forrás: Bambi naplója | 2019 október 1.

Nemrég írtam már arról, milyen különleges kutyás szakmák vannak. Most következzen egy poszt blökikről, akiknek igazán különleges állásuk van. Nem kérdés, hogy mindegyikük megérdemelné Az Év dog-dolgozója címet!

(Fotó: Oliver Ehmig)

Siara, az ejtőernyős mentőkutya

Kolumbiában sok a nehezen megközelíthető vidék, ahova a kereső és mentőcsapatok csak repülőgépből kiugorva juthatnak el, ezért kutyákat is kiképeznek ejtőernyőzésre. Ilyen Siara, aki belga malinois fajtájú, és két éve fejeződött be a tréningje. Megtanították neki, hogy ne féljen a levegőben, és azóta is bátran – és a képek tanulsága szerint – boldogan szolgál.

Tucker, a bálnakutató

Ez a fekete labrador kiskorában menhelyen tengődött, most már viszont boldog gazdis négylábú egy különleges képességgel. Specialitása, hogy kiszagolja a kardszárnyú delfinek kakiját. Nem viccelek, tényleg ez a munkája! A San Juan-szigetek körül hajózik egy csapat tengerbiológussal, akiknek segít mintákat begyűjteni elemzésre. Így megfigyelhetik a kardszárnyú delfin populációt, és többet tudhatnak meg például az étkezési szokásaikról, és kiszűrhetik, ha esetleg valamilyen mérgező anyag került a vízbe. Anya szerint ebben a melóban én is jó lennék, mert mindenhol kiszagolom a kakit. Bár én utána szeretek belefetrengeni, ami a vízben nehézkes lenne, szóval nem tűnik akkora mókának a dolog.

Bosco, a polgármester

Sunol egy kis település Kaliforniában, ami azzal került be a történelemkönyvekbe, hogy 1981-ben egy kutyát választottak meg polgármesterének. A helyiek viccből indították a választásokon Boscót, a labrador-rottweiler keveréket a két ember jelölt ellen, ám arra senki nem számított, hogy végül a négylábú lesz a befutó! Bosco utána 13 évig volt a városka polgármestere, vagyis inkább pawlgármestere!

Sajnos Apáék azt mondják, én már lekéstem az itthoni polgármester választásról, pedig szívesen vezettem volna a kerületünket. Első intézkedésnek például bevezettem volna, hogy minden ebnek alanyi jogon járjon a lazacos jutifali. A macskáktól pedig tej tizedet szedtem volna – hogy több jusson nekem. Na, talán majd pár év múlva…

Angus, a baciellenőr

Vancouver központi kórháza egészen különleges módot talált, hogy kivédjék a Clostridium difficile baktérium elszaporodását, ami komoly veszélyt jelent. Egy angol springer spánielt alkalmaznak, aki jelzi, ha valahol észleli a C.diff bacikat. Gazdája és kiképzője, Teresa Zurberg egyébként néhány éve majdnem meghalt a C. diff okozta fertőzésben, utána kezdett el gondolkozni azon, hogyan lehetne kutyákat betanítani erre a feladatra. Angus 2016-ban állt szolgálatba, az ötlet pedig más kórházaknak is megtetszett, így Teresa azóta több négylábút is kiképzett bacikutatásra.

Riley, a múzeumi őr

A Bostoni Szépművészeti Múzeum csapatát erősíti Riley, a weimari vizsla. Ő gondoskodik arról, hogy még sok-sok évig tökéletes állapotban lehessen megtekinteni a szobrokat, festményeket és más műtárgyakat, ugyanis észleli, ha kártevők támadják meg őket. A különféle bogarak és molyok elszaporodása nagy gondot okozhat a múzeumokban, éppen ezért fontos, hogy időben észrevegyék a problémát.

Ilsa, a szarvasgomba vadász

A szintén malinois fajtájú kutyus Oregon erdeiben kutatja az értékes gombafajtáját, ami a talajszint alatt nő. Korábban általában disznókat alkalmaztak erre a feladatra, de most már egyre gyakoribb hivatás ez a blökik között is. És állítólag jobban is teljesítenek, mert kevesebbet esznek meg a zsákmányból. Mondjuk én biztos szívesen csipegetnék belőle, szóval őszintén szólva nem lennék túl alkalmas erre a feladatra.

Ugye mennyi elképesztő munka van, amit kutyák végezhetnek? És még akkor nem beszéltem a csodás segítő kutyusokról, akik sérült vagy beteg emberek mellett teljesítenek szolgálatot, vagy a rendőrblökikről és más bátor társaikról. És hogy mi az én álomkarrierem? Legszívesebben labdaszedő kutya lennék a teniszbajnokságokon. Képzés nélkül is csillagos ötösre teljesítenék! Vajon hol lehet jelentkezni erre az állati állásra?

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások