Pénzbüntetés jár annak, aki nem viszi sétáltatni a kutyáját

Forrás: Bambi naplója | 2019 október 9.

Anya sokszor mondja sóhajtozva, hogy szívesen élne Ausztráliában, mert mikor Sydney-ben járt évekkel ezelőtt, nagyon megtetszett neki az ottani kultúra és életstílus. Én sokat eddig nem tudtam hozzáugatni a témához, bár Instán van néhány ausztrál pudli barátom. Most viszont belefutottam egy hírbe, amitől nekem is elég szimpi lett ez a távoli kontinens. Új állatvédelmi törvényeket vezetettek be ugyanis, amivel szerintem jó példát mutatnak több országnak – köztük Magyarországnak is. 

(Fotó: US Getty Images)

Először is a törvény kimondja, hogy a kedvtelésből tartott kis kedvencek nem háziállatok vagy jószágok (mint például itthon), hanem sentient beings megnevezést kaptak, amit érző lényekként lehet lefordítani. Végre, valahol hivatalosan is elismerték, hogy a kutyáknak vannak érzéseik!

Az Australian Capital Territory képviselői azt vallják, hogy a felelős kutyatartáshoz hozzátartozik, hogy a kutya fizikailag ÉS mentálisan is jól érezze magát. Ehhez pedig elengedhetetlen például, hogy legalább napi egyszer hosszan sétáljon, még akkor is, ha egyébként nem lakásban, hanem az udvaron lakik. (Arról már korábban kifejtettem a véleményem, hogy mennyire ellenzem a csakis udvari tartást.) Séta alatt szerencsére nem azt értik, amit nálunk is sokan csinálnak itt a panelházak között, hogy lehozzák (kézben ráadásul!) a kutyusokat, lerakják a kapu előtt, hogy gyorsan elvégezze a dolgát, aztán viszik is fel szegénykét. Jó, egy esős-szeles reggel vagy késő este én is spurizok vissza a házba, amint lehet. Sőt, bevallom, korán reggel általában Apának úgy kell kivonszolnia az ágyból, hogy levigyen sétálni. De általában nagyon élvezem, ha kedvemre szaglászhatok a fűben, lecsekkolhatom, kik jártak a környéken, üzenetet hagyhatok a többi blökinek a fák tövében – na és persze nagyot labdázhatok. Erről jut eszembe, a törvény továbbfejlesztése lehetne, hogy nemcsak a sétát, hanem a napi egyszeri labdázást is kötelezővé tennék. Labdázni még hőségben, esőben, hóban, szélben is van kedvem:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Spring, where are you??? Raining again… 🌧🌧🌧🌧

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Na, de térjünk vissza Ausztráliába. Hogy betartassák az új törvényt, a büntetést sem viccelik el: ha a napi kötelező sétáltatást elmulasztja egy gazdi (bár annak nevezhető az ilyen egyáltalán?!) 4000 ausztrál dollárt, vagyis kb. 820 ezer forint bírságot kell fizetnie! Az új rendelkezés szerint egyébként 24 órán túl kennelbe zárva sem lehet tartani a kutyákat, ilyenkor legalább 2 órára szabadon kell engedni őket.

via GIPHY

Szintén taps jár az ausztráloknak ezért a szabályért – sajnos itthon sokaknak még azt a szintet sem sikerül megugorni, hogy ne kössék ki a kutyusukat. A déli kontinensen viszont szigorúbban ellenőrzik majd azt is, hogy mindig legyen a kutyák számára elérhető helyen friss ívóvíz és élelem, sőt az udvaron menedékhely is kötelező.

via GIPHY

Ha tudnék tapsolni, akkor most biztos összecsapkodnám a mancsaimat, de maximum egy virtuális pacsit tudok küldeni az ausztrál képviselőknek, aztán megyek is sétálni Kishúgival (meg Anyával). Szerencsére ő legalább annyira szeret a parkba járni, mint én, szóval nálunk törvények nélkül is kötelező napi program a hosszú sétáltatás – ugye nálad is?

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Who’s excited for the weekend? We are! 😉🤩

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások