A top10 legnépszerűbb kutyafajta Magyarországon

Forrás: Bambi naplója | 2019 november 3.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége készítette el ezt a listát, amivel kapcsolatban két dolgon is meglepődtem. 1. Bár Magyarországról van szó, csupán két magyar kutyafajta szerepel rajta. 2. Az uszkár nem került be a legnépszerűbb tízbe. Utóbbin annyira ledöbbentem, hogy még a lazacos snackemet is majdnem félrenyeltem.

(Fotó: US Getty Images)

Nem is húzom tovább az időt, mutatom a listát, amit a törzskönyvezett blökik adatai alapján állítottak össze:

1. francia buldog

2. rövid szőrű magyar vizsla

3. német juhászkutya

4. buldog

5. border collie

6. cane corso

7. amerikai staffordshire terrier

8. szálkás szőrű tacskó

9. puli

10. bichon havanese

Na, nem akarok ebrasszistának tűnni, de azért a francia buldog aranyérmes helyét nem egészen értem. Szürcsög, röfög, légzési nehézségei vannak, emiatt hosszan játszani sem lehet vele, hosszú szőre sincs, amit simogatni lehessen, különösebben nem is okos. Az adatok alapján mégis odavannak érte a magyar gazdik – vagy egyszerűen ez most az aktuális divatfajta, és ezért tartják egyre többen. Ami viszont veszélyes, mert egyrészt a megnövekedett igény miatt a szaporítók rászállnak a fajtára, de a törzskönyvezett állomány is túltenyésztetté válhat, másrészt sok olyan család is ezt választja, akinek egyébként életmódjához nem feltétlenül passzol a francia buldog. Mert trendek alapján lehet választani nadrágot, szoknyát, kabátot (csak ne nekem, mert rühellem a ruhákat!), de szőrmókot inkább ne! Nagy csalódás lehet a vége, és szegény frenchie egy-két múlva a pihe-puha ágyából a menhelyre kerülhet.

Anya (meg a családja) egyébként ezek alapján messze kerüli a trendeket, mert egyedül német juhászkutyájuk volt a listáról. Rajta kívül pedig még újfundlandi és golden retriever volt a családi kedvenc. Én pedig ugye az első saját kutyája vagyok, de már hallottam arról beszélni, hogy álmodozik egy óriás uszkárról és pireneusi hegyikutyáról. Mondjuk, gondolhatod, ehhez nekem is lesz egy-két szavam! Még egy óriás uszkár talán, hiszen valahol rokonok vagyunk, egy húron pendülünk, biztos megértené, hogy én vagyok a rangidős, még ha kisebb is. De egy pireneusi hegyikutya, mint kistesó? Maximum testőrömnek jöhet szóba! De Anya szerint mindenképp rám férne már egy tesó, mert kezdek kicsit antiszociálisan viselkedni a többi blökivel szemben, a parkban is csak a labdázás érdekel. Ezt mondjuk kikérem magamnak, nem tehetek róla, hogy a labdám jobb fej, mint a négylábúak többsége, és ezért inkább vele játszok. Egyébként meg a plüsskutyákkal szuperül kijövök, az nem számít?!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sleeping with my twin brother 😴😴

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások